Poslovni Dnevnik

Odluka o manjim poticajima kod ‘najboljeg đaka’ eurozone

Oči uprte u Baltik Ključno zasjedanje ECB-a počinje u estonskoj prijestoln­ici Tallinnu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Oči uprte u Baltik Ključno zasjedanje ECB-a počinje u estonskoj prijestoln­ici Tallinnu

Estonski rast potvrđuje ključnu tezu ECB-a da monetarna politika sama ne moži podići ekonomiju

Ključno zasjedanje Europske središnje banke (ECB) održavat će se sljedeća dva dana u državi koja bi mogla ostatku eurozone davati lekcije iz stabilnost­i javnih financija i posvećenos­ti zajedničko­j europskoj valuti. Za razliku od uobičajeni­h zasjedanja u Frankfurtu, danas i sutra će guverneri ECBa raspravlja­ti u estonskoj prijestoln­ici Tallinnu.

Početak smanjivanj­a

Oči cijele financijsk­e Europe, ali i svijeta bit će uprte u taj grad na Baltičkom moru jer se očekuje da predsjedni­k ECBa Mario Draghi u četvrtak objavi više detalja kada će započeti smanjivanj­e programa otku- pa obveznica vrijednog 2,3 bilijuna eura te kada bi i europska monetarna vlast mogla poći putem američkog Feda i krenuti s podizanjem kamatnih stopa. Naime, ECB je više puta istaknuo kako je nastavak poticaja u izravnoj vezi s nedovoljni­m strukturni­m reformama, posebice u Italiji i Francuskoj, koje potkopavaj­u potencijal­ni rast. A tom pogledu “stara” bi Europa mogla mnogo naučiti od domaćina skupa. Javni dug Estonije iznosi svega 9,7 posto BDPa i izgleda minijaturn­o naspram prosjeka eurozone od 89,3 posto. Višak proračuna ta baltička država bilježi već tri uzastopne godine, baš kao i Njemačka, a ekonomski rast u prvom tromjesečj­u od 4,4 posto bio je najbrži u posljednji­h pet godina.

Reforme tijekom krize

“Estonija dokazuje ključnu tezu ECBa i Marija Draghija da monetarna politika sama ne može podići gospodarst­vo”, ističe za Bloomberg Fredrik Erixon, direktor briselskog Europskog centra za međunarodn­u političku ekonomiju. “Estonija je otvorena ekonomija koja se nastavila reformirat­i tijekom godina krize što rezultiral­o stopama rasta značajno iznad ostalih država eurozone”, dodaje Erixon. Estonija je krunu zamijenila eurom 2009. godine, a Estonci su i dalje među najvećim zagovornic­ima eura, nakon Luksemburž­ana, Iraca i Slovenaca.

 ?? FOTOLIA ?? Estonija je u prvom tromjesečj­u ostvarila najbrži rast BDP-a u pet godina od 4,4 posto
FOTOLIA Estonija je u prvom tromjesečj­u ostvarila najbrži rast BDP-a u pet godina od 4,4 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia