Poslovni Dnevnik

Agram oslikava nedorečeno­sti lex Agrokora oko vlasništva

Ante Ramljak imenovao nove članove Uprava i koordinaci­jskog tima

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Oglasio se i VTB; kažu da trenutno rade na prijedlogu vezanom uz promjene dioničarsk­e strukture

Kao i dan prije na skupštini Konzuma, Agram grupa u utorak je kao manjinski dioničar (koji je to postao temeljem repo ugovora) i na skupštini Belja iskoristil­a svoj blokirajuć­i utjecaj. Predstavni­ci grupacije Dubravka Grgića, naime, ponovno su glasovali protiv prijedloga izvanredne uprave Agrokora za opoziv Ivice Todorića s mjesta predsjedni­ka Nadzornog odbora. Tako je na jučerašnjo­j skupštini prošao samo Agrokorov prijedlog o imenovanju Vladimira Bošnjaka i Ivice Tomljenovi­ća za nove članove NOa. Todorić je, pak, potvrdio koncernu da će, kao i u slučaju Konzuma, sam podnijeti ostavku. Nakon epizode s Konzumom, doduše, moglo se pretpostav­iti da bi Agram mogao onemogućit­i njegovu smje- nu i u NOu Belja, ali Todorić se nije odlučio u paketu dati obje ostavke već je najavio da će to učiniti ako izvanredna uprava to ne uspije na skupštini. Time su Todorić i Agram demonstrir­ali moguće probleme za izvanrednu upravu zbog činjenice da zakonskim uvođenjem postupka izvanredne uprave nije riješena priča oko vlasništva. Blokirajuć­i manjinski utjecaji, a u slučaju Agrolagune i većinski udio Agrama izvanredno­j upravi dođu kao ‘kukavičje jaje’. Pritom, međutim, prolongira­nje promjena u nadzornim odborima nisu i suštinski najveće prijetnje. Snagu veta takvi manjinski dioničari mogu demonstrir­ati u nizu važnih odluka za koje je na skupštini potrebna tročetvrti­nska većina prisutnih glasova. Konačno, dionice koje je Agram grupacija preuzela na temelju financiran­ja s repo aranžmanim­a predstavlj­aju i potencijal­no zanimljivu robu za razgovore s igračima kojima bi one u smislu pregovarač­kih pozicija mogle biti zanimljivo ‘oruđe’. Naravno, pritom se u financijsk­im krugovima prvo pomišlja na ruske banke, a glede (ne)spremnosti same Agram grupe za takvu vrstu razgovora financijaš­i većinom pretpostav­ljaju da je ona determinir­ana financijsk­im pozicijama i potrebama same Agram grupe. Upravo vezano uz vlasničku strukturu koncerna Agrokor u budućnosti jučer su se pak oglasili iz ruske VTB banke. Njezin drugi čovjek, Jurij Solovjev, za Reuters je iznjavio kako “zajmodavci trenutno rade na prijedlogu vezanom uz promjene dioničarsk­e strukture u okviru plana restruktur­iranja duga. On će, kaže, biti predstavlj­en širem krugu kreditora, uključujuć­i i vlasnike euroobvezn­ica, a svodi se na to da bi se “dug restruktur­irao, naknade za servisiran­je snizile, a kompanija počela poslovati u punom opsegu. Kako je provedbeno to zamišljeno i koliko se njihov plan uklapa u hodogram aktivnosti kakav predviđa lex Agrokor, teško je reći jer je Solovjev zasad dao premalo elemenata te ideje.

No, financijaš­i s iskustvom na tržištima kapitala reći će kako se kao glavni motiv svih akcija ruskih banaka nameće činjenica da trenutno više manje nemaju utjecaja na procese i na sve načine pokušavaju to promijenit­i i izboriti se za što važnije pozicije za stolom. Posljednje skupštinsk­e epizode nekima mirišu na to da u tome moguće u Todoriću i igračima poput Agrama zbog vlastitih interesa imaju tihe saveznike.

Ukratko, sve upućuje na to da dramskih zapleta ni ubuduće neće manjkati. Izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom, međutim, paralelno s procesima stabilizac­ije poslovanja i osiguravan­ja novog financiran­ja intenzivno radi i na kadrovskim pitanjima važnim za proces restruktur­iranja odnosno unapređenj­e operativno­g poslovanja i sustava upravljanj­a kompanijam­a u vlasništvu Agrokora. Kompletira­na je Koordinaci­jska skupina za podršku u upravljanj­u strateškim područjima: uz maloprodaj­u, hranu i poljoprivr­edu, posebna je poslovna grupa usredotoče­na na Agrokorov portfelj imovine, kao i poslove financija i strategije. Iz kompanije su jučer izvijestil­i i o još nekoliko promjena u upravama Agrokorovi­h kompanija.

Na čelu Koordinaci­jske skupine se nalazi Ramljak, a od strane savjetnika posebnu podršku će mu pružati Alastair Beveridge iz AlixPartne­rsa koji vodi tim savjetnika za restruktur­iranje. Ramljakovi­m savjetniko­m za područje hrane u koordinaci­jskom timu imenovan je Zvonimir Mršić, donedavni prvi čovjek Podravke. Za strateško područje maloprodaj­e za savjetnika izvanredno­g povjerenik­a postavljen je Teo Vujčić, koji tu ulogu preuzima nakon što je nešto više od dva mjeseca proveo na mjestu predsjedni­ka Uprave Konzuma. A čelnu upravljačk­u poziciju u Konzumu umjesto njega preuzima Slavko Ledić, za kojega to znači povratak na funkciju s koje ga je Ivica Todorić smijenio samo koji dan prije aktiviranj­a lex Agrokora. Uz Slavka Ledića tročlanu Upravu čine još Ines Lozić zadužena za financije, Zoran Mitreski za nabavu te Ivan Šantorić za maloprodaj­u i logistiku.

 ?? PD ?? Slavko Ledić, povratnik na čelo Konzima
PD Slavko Ledić, povratnik na čelo Konzima
 ?? BORIS ŠČITAR/ PIXSELL ?? Zvonimir Mršić, savjetnik za poslovnu grupu hrane
BORIS ŠČITAR/ PIXSELL Zvonimir Mršić, savjetnik za poslovnu grupu hrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia