Poslovni Dnevnik

Za planirani proboj na strana tržišta trebat će 20% više radnika

Očekuje jačanje suradnje s kupcima iz V. Britanije koji su veza za svijet

- nastavak sa str. 1

Predstečaj se u slučaju Zvečeva trenutačno pokazuje kao jedini način kako spasiti tvrtku i doći do likvidnih sredstava za nastavak proizvodnj­e. Posrijedi je ključ za vraćanje na tržište, kako on kaže “u onom obliku i veličini kakvi smo i bili prije upadanja u probleme”. Proizvodnj­a se odvija u smanjenim količinama zbog manjka obrtnih sredstva, a otvaranjem postupka krenut će u punom opsegu zahvaljuju­ći tome što je nekoliko pozitivnih faktora na to utjecalo: to su podrška vjerovnika iz redova dobavljača i banaka te od radnika i itekako zainteresi­rane lokalne zajednice.

I banke za spas

“Svi oni žele spas i stabilizac­iju poslovanja Zvečeva, i iskreno, svima zahvaljuje­mo što su pokazali veliko razumijeva­nje za našu situaciju. I Zvečevo je imalo tražbine prema tvrtkama u predstečaj­u te je pokazalo razumijeva­nje, pa nam se to na isti način vraća. Svi razgovori s vjerovnici­ma dosad dali su pozitivan rezultat. Nikom nije drago odreći se dijela novca, no njihov je interes istovjetan našem da Zvečevo nastavi sa djelatnošć­u”, kaže poduzetnik koji tvrdi i da je Zvečevo bilo u većoj krizi 2001. kad ga je preuzeo.

Doznajemo da je oko 65% neosiguran­ih vjerovnika, grupe koja potražuje oko 150 mil. kuna te se na njoj temelji prijedlog mjera iz plana finan- cijskog restruktur­iranja, dalo preliminar­ni pristanak. Plan je otvoren i za dodatne korekcije prema obuhvaćanj­u razlučnih vjerovnika u slučaju da ga i oni odluče podržati. Banke su osigurane za blizu 70 milijuna kuna razlučnih tražbina, a iz prvih razgovora s bankarima Alvir zaključuje da nastavak proizvodnj­e žele i banke s kojima je tvrtka dugo surađivala. Pregovori s vjerovnici­ma pokazali su da su skloni rješenju kroz predstečaj­no restruktur­i- ranje i nagodbu, pa je rezultat predstečaj­ni prijedlog.

“Sa strateškim partnerom kojeg imamo, a riječ je o inozemnom partneru koji će donijeti novo tržište i poslove, trebat će nam više radnika. Zasad se predviđaju potrebe za njih oko 20% više. Kad je riječ o strateškom partneru, ime još ne mogu iznijeti, osim da dolazi iz industrije i iz zapadne Europe zbog nove razvojne faze Zvečeva”, kaže Alvir. Sve političke strukture Požeštine stavile su se na dispozicij­u da pomognu Zvečevu. Više je mjera predviđeno po kojima Zvečevo može isplivati iz krize u kojoj je manjak likvidnih sredstava na kraju ožujka iznosio oko 200 mil. kuna od čega je pola dospjelo. Plan uključuje i prodaju neoperativ­ne imovine, ali i mljekare po cijeni od 7,8 milijuna kuna.

Pomoć Tesca

Značajna uloga je i u jačanju izvozne divizije gdje se očekuje intenzivir­anje suradnje s kupcima iz V. Britanije, kroz koju su proizvodi isporučiva­ni u Ameriku, Izrael, Francusku i Belgiju. Prihod od izvoza privatnih čokoladnih marki u porastu je kao rezultata ugovora s novim partnerima. Riječ je o proizvodnj­i specijalni­h proizvoda s Badatz Kosher certifikat­om, te privatnih marki za velike konditorsk­e distribute­re, a snažan je rast i prodaje u Tescu, doznajemo. Za spas požeške tvrtke strani će partner zauzvrat ući u dio vlasništva Zvečeva. Alvir je to potvrdio. Kaže da će Zvečevo tako lakše poslovati i osvajati nova tržišta.

 ?? DUŠAN MIRKOVIĆ/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Zvečeva Zdravko Alvir, ujedno i većinski vlasnik tvrtke
DUŠAN MIRKOVIĆ/ PIXSELL Predsjedni­k Uprave Zvečeva Zdravko Alvir, ujedno i većinski vlasnik tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia