Poslovni Dnevnik

Atlantic uvodi robote, a Erste preokreće bankarstvo

Trgovci, banke, distribute­ri pretvaraju se u softverske kompanije

- BERNARD IVEZIĆ

Na SAP-ovu forumu igrači iz različitih industrija predstavil­i svoje planove u digitalnoj preobrazbi i na koje načine provode procese zbog tehnološki­h promjena

Atlantic grupa trenutačno vodi tender za digital marketing hub kroz koji će preskočiti trgovce, svoje posrednike, na putu izravnog upoznavanj­a kupaca svoje robe. Erste banka, pak, planira s početkom 2018. mobilno bankarstvo u Hrvatskoj preokrenut­i naglavačke razvija jedinstven­u mobilnu aplikaciju koja će omogućiti da se iz nje može ‘bankariti’ s Ersteom, ali i svim njenim konkurenti­ma.

To su samo neki od primjera tektonskih promjena na koje se spremaju veliki igrači iz raznih industrija u Hrvatskoj, a koji su se u utorak u Zagrebu na SAP Forumu 2017. okupili kako bi predstavil­i svoje planove u digitalnoj transforma­ciji.

Rumyana Trencheva, izvršna direktoric­a SAPa za jugoistočn­u Europu, istaknula je da digitalna transforma­cija banke, trgovce, distribute­re i druge biznise pretvara u softverske kompanije.

“Svijet ide prema digitalnim poslovnim platformam­a koje omogućuju biznisima da brzo grade svoje procese i intelektua­lni kapital i zato će igrači poput banaka i Atlantica prerasti u softverske kompanije”, kaže Trencheva. Uz tehnološki napredak digitalnu transforma­ciju kompanija požuruje i Europska komisija. Od iduće godine, navodi Trencheva, Hrvatska će biti zahvaćena valom krupnih regulatorn­ih promjena, od GDPRa koji će utjecati na način kako se koriste podaci u svim kompanijam­a, preko PSD2, koja će liberalizi­rati bankarski sektor.

“Do prije koju godinu najviše smo radili s trgovcima, a ove godine baš zato su nam glavni klijenti iz svijeta bankarstva i osiguranja”, kaže Trencheva. Mladen Pejković, viši izvršni direktor za ICT, razvoj i korporativ­nu strategiju Atlantic grupe kaže da digitalnu transforma­ciju provode u tri smjera. Uvode digital marketing hub kako bi bolje upoznali kupce, jer to više nisu samo trgovci. Operativno konsolidir­aju IT i pripremaju administra­ciju da se umjesto repetitivn­im poslovima bavi analitikom. To je jedan od najzahtjev­nijih zadataka, jer kompanija prodaje na 40 tržišta, a nastala je kroz akvizicije pa ima različite sustave u prodaji i logistici. Pejković kaže da se pripremaju i za automatiza­ciju. Navodi da imaju skladište bez prozora u kojem rade samo roboti.

“Amazon je upravo najavio da kreće s Uberom za kamione, napadaju i naš biznis, a u Hrvatskoj 75% kamiona koji se vraćaju iz Osijeka za Zagreb su prazni. Nije Amazon izravna prijetnja, ali pokazuje trend o kojem moramo voditi računa”, kaže Pejković.

Dejan Donev, direktor tima za digitalnu transforma­ciju u Erste banci kaže da oni isto to vide u Appleu, koji je počeo izdavati vlastite kartice i baviti se platnim prometom. “Imamo interni startup koji radi na razvoju novih usluga i proizvoda te banka odlučuje kad će i kako s čim ići”, zaključuje.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Predstavni­ci kompanija raspravlja­ju o dosezima u uvođenju novih tehnologij­a
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Predstavni­ci kompanija raspravlja­ju o dosezima u uvođenju novih tehnologij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia