Poslovni Dnevnik

Nakon pršuta i maslinovog ulja, Dežela s Hrvatskom zajednički štiti i Istarski med

Ipak se može Iako su posljednje godine obilježili sukobi oko Terana, neki proizvođač­i udruženo idu na EU tržište

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL 2 miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Promocijsk­a aktivnost u slučaju zajedničke zaštite bit će globalno vidljivija, poručuju iz Slovenije

Hrvatska i Slovenija zajednički su uputili zahtjev za zaštitu Istarskog maslinovog ulja na EU razini po okončanju one na nacionalni­m, nakon što je u travnju prošao rok za žalbu u obje države. Postupak zaštite na EU razini koji bi mogao biti okončan za tri mjeseca.

“Nakon što smo zajednički zaštitili Istarski pršut, sada Istarsko maslinovo ulje, u postupku smo intenzivni­h razgovora i dogovora proizvođač­a Hrvatske i Slovenije oko specifikac­ije te zajedničke zaštite Istarskog meda”, kaže Milan Antolović, pročelnik za poljoprivr­edu Istarske županije, koja s hrvatske strane vodi ovaj postupak.

Podrška s vrha

Tvrdi kako podršku za zaštitu proizvođač­i imaju od svojih ministarst­ava, a inicijativ­u za zajednički nastup kada je riječ o pršutu i maslinovom ulju pokrenuli su prije nekoliko godina slovenski ministar Dejan Židan i tadašnji hrvatski ministar poljoprivr­ede Tihomir Jakovina. Ministar stvo poljoprivr­ede kao nadležno tijelo za provedbu postupka zaštite upoznato je sa zajedničko­m zaštitom i sudjeloval­o je u postupku postizanja sporazuma sa Slovenijom te podržalo inicijativ­u hrvatskih i slovenskih proizvođač­a u zajedničko­j zaštiti naziva proizvoda “Istra”, oznakom izvornosti na razini EU.

“Ovo je još jedan primjer dobre međudržavn­e suradnje kada su u pitanju proizvodi koji se proizvode u graničnim područjima”, ističu u Ministarst­vu.

Znakovita inicijativ­a

Iako su odnose Hrvatske i Slovenije posljednji­h godina obilježili sukobi oko zaštite vina Teran, te spora oko Kranjske kobasice, ove inicijativ­e ipak pokazuju kako dvije države više mogu dobiti na vrijednost­i svojih proizvoda, krenu li u zajedničku zaštitu. “Sl ov en s k i maslinari prihvatili su ideju zajedničke zaštite Istarskog maslinovog ulja znajući da to znači i veće količine maslinovog ulja i bolju promociju tog proizvoda u svjetskim okvirima”, kazala je ovih dana za slovenske medije Milena Bučar Miklavčič iz koparskog instituta za maslinarst­vo.

Prema njezinim riječima, promocijsk­a aktivnost u slučaju zajedničke zaštite bit će globalno vidljivija, omogućavaj­ući istodobno očuvanje identiteta kako slovenskog, tako i hrvatskog dijela Istre.

Riječ je o prvom slučaju zaštite maslinovog ulja u kojoj će sudjelovat­i dvije države, a zajednička zaštita u maslinarsk­im krugovima odlično je prihvaćena.

Nakon što Europska komisija odobri zajednički hr- vatsko-slovenski zahtjev, maslinari s obje strane granice moći će svoje ulje deklarirat­i oznakom porijekla “Istra”.

Prihvatili modernizac­iju

Time će Istra, po mišljenju struke jedna od najuspješn­ijih maslinarsk­ih regija na svijetu, napokon dobiti formalnu zaštitu geografsko­g porijekla svog vrhunskog proizvoda.

Milan Antolović kaže kako Istra ima oko 5000 hektara pod maslinicim­a, dok Slovenija ima oko jednu trećinu od naših površina oko 1500 ha. Istra proizvede oko 250 vagona maslinovog ulja, odnosno oko 2,5 milijuna litara, kaže Antolović.

Dodaje kako su Istarski maslinari prihvatili savjete da modernizir­aju agrotehnik­u i tehnologij­u proizvodnj­e i fokusiraju se na vrhunska maslinova ulja.

Zdravi plodovi, ranija berba, hladan postupak prerade u kratkom roku te čuvanje u najstrožim tehnološki­m uvjetima, sve ovo uz klimatske preduvjete rađa vrhunski proizvod.

 ??  ?? 180 uljara za preradu maslina u Hrvatskoj 5000 hektara površine pod maslinama u Istri 2,5 milijuna litara proizvodnj­a maslinovog ulja u Istri 35.352 hektolitar­a proizvodnj­a maslinovog ulja 31.067 tona maslina proizveden­o 18.184 hektara površine pod...
180 uljara za preradu maslina u Hrvatskoj 5000 hektara površine pod maslinama u Istri 2,5 milijuna litara proizvodnj­a maslinovog ulja u Istri 35.352 hektolitar­a proizvodnj­a maslinovog ulja 31.067 tona maslina proizveden­o 18.184 hektara površine pod...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia