Poslovni Dnevnik

Poreznici prodaju sarajevske tramvaje zbog duga GRAS-a

Očekuje se da će kupac biti vlada KS-a koja će osnovati novu tvrtku

-

Ukupan dug sarajevsko­g gradskog prijevozni­ka prema Upravi za neizravno oporezivan­je Bosne i Hercegovin­e (UIO BiH) iznosi 78,4 milijuna kuna

Danas će Uprava za neizravno oporezivan­je Bosne i Hercegovin­e (UIO BiH) održati javnu dražbu zaplijenje­ne pokretne imovine sarajevsko­g gradskog prijevozni­ka GRASa, i to deset zglobnih tramvaja (tri dvodjelna i sedam trodjelnih) koji ukupno vrijede 176.000 KM (oko 704.000 kuna). Ukupan dug GRASa prema UIO BiH iznosi 19,6 milijuna KM (oko 78,4 milijuna kuna), piše agencija Patria.

Moguć i stečaj

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković potvrdio je da će vlada KS kupiti tramvaje na dražbi, ali da će ih dati novoj kompaniji koje će biti osnovana. “Novca za plaće za ovaj mje- sec u GRASu nema, tako da svi moraju biti svjesni te situacije i da radikalnim mjerama pokušamo spriječiti gašenje GRASa u 2017. godini. Ako ne uspijemo 2018. godine ići ćemo u programira­ni stečaj.

Taj stečaj ne znači da će javni promet stati, administra­tivne procedure se vode, ali promet neće stati.

Veći je problem radnopravn­i status zaposlenih, odnosno velik novac koji moramo izdvojiti za upisivanje njihovog radnog staža za prelazak u novu kompaniju. GRAS bilježi gubitak od 360 milijuna KM i ovo će biti lakša opcija nego pronaći 360 milijuna KM da se sanira gubitak GRASa”, rekao je Konaković.

Skupština KSa na sjednici 31. svibnja je prihvatila uvođenje privremeni­h mjera za sanaciju stanja u KJKP Gradski promet Sarajevo isključiva­njem rada upravljačk­ih tijela i postavljen­jem privremeno­g upravitelj­a.

Kriminal u kompaniji

“Prihvaćeni su zaključci u kojima se nalaže vladi Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana od dana njegovog donošenja, na prijedlog Ministarst­va prometa KSa, imenuje privremeno­g upravitelj­a u kompaniju Gras.

Njegova obveza je da u roku od 30 dana, u suradnji s resornim ministarst­vom dostavi Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganiza­ciju KJKP Gradski promet na razmatranj­e i usvajanje”, navodi se u zaključku. Prije dvije godine, revizorski izvještaju bili su puni nepravilno­sti u poslovanju GRASa, tri osobe su bile uhićene zbog kriminala u kompaniji. Riječ je o Ibrahimu Jusufranić­u, bivšem direktoru GRASa, Abdulahu Grđi, te Branislavu Petroviću, poslovnom partneru Jusufranić­a. Sva trojica su uhićena zbog zloporabe položaja.

 ??  ?? Iz vlade Kantona Sarajevo obećavaju da gradski promet neće stati
Iz vlade Kantona Sarajevo obećavaju da gradski promet neće stati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia