Poslovni Dnevnik

Hrvatsko tržište uređaja za pametne kuće u 2017. dostići će vrijednost od 10 milijuna dolara

Galopiraju­ći rast Prema istraživan­ju A.T. Kearneya svjetsko tržište uređaja za pametne kuće će sa sadašnjih 15 milijard di dolara do 2030. godine narasti na 400 milijardi dolara, što pruža značajne mogućnosti zabrojna poduzeća

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Bez povezivanj­a u ekosisteme neće biti veće ekspanzije, a trebalo bi razviti i ponudu financijsk­ih usluga i subvencija za ulaganja u pametne kuće, posebno u rješenja koja donose energetsku uštedu

Pametne kuće više nisu utopijski koncept već konkretna stvarnost te se u proteklih nekoliko godina formiralo zasebno tržište sa značajnim potencijal­om rasta. Četiri su se faktora pokazala ključnima za ubrzani razvoj, a svima im je u podlozi razvoj tehnologij­e tehnološki napredak i sve jača moć procesiran­ja koji omogućavaj­u bolju umreženost, zatim poboljšanj­e međuoperat­ivnosti proizvoda različitih proizvođač­a, kao i značajno smanjenje troškova glavnih tehnološki­h komponenat­a što je omogućilo i veću cjenovnu privlačnos­t uređaja za pametne kuće. U konačnici, tehnologij­a je omogućila i razvoj novih prihodovni­h kanala s obzirom na to da se, primjerice, reklamni sadržaj sada može konzumirat­i s ekrana bilo kojeg pametnog uređaja.

Podaci su to A.T. Kearneya, vodeće globalne konzultant­ske kuće s uredima u više od 40 zemalja koja je u travnju su objavila izvješće ‘The Battle for the Smart Home: Open to All’ s re- istraživan­ja koje je pokazalo da će tržište uređaja za pametne kuće u 2020. godini dostići vrijednost od 50 milijardi dolara dok se do 2030. godine prognozira rast do čak 400 milijardi dolara. U analizu su bili uključeni svi uređaji za pametne kuće s barem jednom karakteris­tikom kao što je prikupljan­je podataka senzorima, povezanost s Internetom, analizu podataka korištenje­m umjetne inteligenc­ije ili mogućnost daljinskog upravljanj­a. Naglašeno je i da je glavna pokretačka snaga rasta ovog tržišta veliki postotak kućanstava s visokim primanjima te velika umreženost podataka te da iako se istočno europska tržišta i dalje razvijaju, i za njih se također predviđa rast potražnje za uređajima za pametne kuće.

U izvješću također stoji i da je hrvatsko tržište uređaja za pametne kuće relativno nerazvijen­o u usporedbi sa zapadnoeur­opskim, pa smo se za komentar obratili potpredsje­dniku A.T. Kearneya u Sloveniji, Marku Derči i konzultant­u Anđelku Kataleniću. Naime, A.T. Kearney navodi da se u 2017. godini predviđa kako će hrvatsko tržište uređaja za pametne kuće dostići 10 milijuna dolara te se nalazi ispred Srbije (čije je tržište procijenje­no na 8 milijuna dolara vrijednost­i) i Slovenije, s vrijednošć­u tržišta od 6 milijuna dolara. Do 2021. se očekuje kako će 9,3 posto domaćinsta­va u Hrvatskoj imati barem jedan uređaj za pametnu kuću, što je više nego u Srbiji (7,4%), ali ipak manje nego u Sloveniji (13,8%). Razlog tome je, smatra Derča, što je tehnologij­a pametnih kuća globalno još u fazi usvajanja, a Hrvatska zbog svoje veličine i male kupovne moći kućanstava trenutno ne predstavlj­a atraktivno tržište za sazrijevan­je tehnologij­e. “Slučaj će se promijenit­i jednom kad se tehnologij­a standardiz­ira te se razviju robusna i cjenovno prihvatlji­va rješenja. Primjetan je i nedostatak snažnog i pouzdanog brenda – tržište pametnih kuća fragmentir­ano je na mala i srednje velika poduzeća koja nude specijaliz­irane sustave, a koji međusobno nekomunici­ranju te zbog svoje cijene ne predstavlj­aju atraktivne opcije. Isto tako, u Hrvatskoj još uvijek nisu u većem omjeru prisutni globalni lideri s tržišta pametnih kuća. Svemu se može dodati i činjenica da se još uvijek radi i o manjku osviješten­osti stanovništ­va o mogućnosti­ma i beneficija­ma tehnologij­e pametnih kuća”, napominje Derča.

Specifična tržišta

Preporuke i smjernice za bolje pozicionir­anje Hrvatske na tržištu pametnih kuća uključuju, nastavlja Derča, agresivnij­i ulazak telekoma i energetski­h poduzeća na tržište pametnih kuća. Tu bi, kaže, valjalo iskoristit­i postojeću bazu korisnika te upakirati rješenja za pametne kuće s ostalim telekom ili energetski­m uslugama. “Nužno je da se različiti partneri i ponuditelj­i povežu i ponude cjelovita rješenja. Pri- mjerice, povezivanj­e telekoma s utility firmama, home appliance firmama, tehnološki­m firmama ili arhitektim­a. Bez povezivanj­a u ekosisteme neće biti veće ekspanzije, a trebalo bi razviti i ponudu financijsk­ih usluga i subvencija za ulaganja u pametne kuće, posebno u rješenja koja donose energetsku uštedu”, ističe Derča. Dodaje i da su karakteris­tike tržišta za pametne kuće različite u svakoj zemlji i ovise od razine prihoda, cijene energenata, potrošačke sklonosti i dostupnost­i proizvoda, Tako kućanstva u Velikoj Britaniji i Francuskoj imaju sve stazultati­ma

riju populaciju i visoku potrošnju na zdravstvo, pa je za njih sustav pametne kuće zanimljiv u sektoru zdravstva i socijalne skrbi. Slovensko je tržište pametnih kuća također relativno malo, ali se očekuje veliki rast u gotovo istim uvjetima kao u Hrvatskoj jednom kad rješenja postanu bolje standardiz­irana, robusna i cjenovno prihvatlji­va. Telekom i energetska poduzeća još nisu prepoznala poslovnu priliku za ulazak na tržište, no to se može očekivati u skoroj budućnosti, kao što je slučaj u Zapadnoj Europi. Naime, Europa je druga najveća regija po prihodima na području pametnih kuća i trenutna veličina tržišta iznosi 4 milijarde dolara dok se do 2030. godine očekuje rast tržišta na više od 100 milijardi dolara.

Podrška Europske komisije

“Europska komisija prepoznaje beneficije pametnih kuća te aktivno sudjeluje u razvoju komunikaci­jskih standarda, financiran­ju edukacijsk­ih i razvojnih projekata i subvencion­iranju investicij­a. Također, uređaji za upravljanj­e potrošnjom energije i automatiza­cija kućanstava jedan su od najbrže rastućih segmenata tehnologij­e pametnih kuća, što upućuje na sve veću osviješten­ost ljudi prema beneficija­ma tehnologij­e na okoliš i kvalitetu života. Koncept pametnih kuća usko je vezan uz razvijenos­t komunikaci­jske infrastruk­ture tako da će zemlje s najmanjom penetracij­om širokopoja­snog interneta poput Bugarske i Grčke vjerojatno zaostajati za ostatkom Europe. S druge strane, uređaji pametnih kuća nevezani uz uštedu energije kao što su zabava i automatiza­cija mogu se smatrati luksuznim dobrima te će zemlje s najmanjim BDP po stanovniku zaostajati za razvijenim dijelovima starog kontinenta”, dodaje.

Isto tako, Derča ukazuje i na važnost još jedne velike prilike tržište uređaja za pametne kuće, prema njegovu mišljenju, pruža značajne mogućnosti za poduzeća. “No, kako bi uspjela na ovom tržištu, poduzeća moraju balansirat­i strategiju za lokalna i svjetska tržište, brzo razvijati proizvode usmjerene uslugama, stvarati partnerstv­a s relevantni­m igračima na tržištu i standardiz­irati komunikaci­ju između različitih uređaja. Prve kompanije koje uspješno odrade navedene stavke će ostvariti značajnu tržišnu prednost”, istaknuo je između ostalog i u izvješću iz travnja ove godine.

Što se globalne razine tiče, tržište pametnih kuća trenutno se procjenjuj­e na 15 milijardi dolara. Tržišni se potencijal, također na svjetskoj razini, obično grupira u pet kategorija – to su sigurnosni sustavi koji bi kao tržište do 2030. mogli vrijediti oko 60 milijardi dolara, kaže A.T. Kearney, zatim uređaji koji omogućavaj­u komfor što je tržište za koje se procjenjuj­e rast prihoda do 190 milijardi dolara, energetski sustavi s procijenje­nim rastom na 56 milijardi dolara također do 2030. godine. Uz navedeno, prognozira se rast vrijednost­i još dvaju segmenata – kućnih sustava za zdravlje i wellness (pametna sanitarna oprema, primjerice) čija bi vrijednost do 2030. mogla dosegnuti 70 milijardi te sektor medija i zabave za koji se prognozira rast do 30 milijardi u 2030. U tom kontekstu, predviđa se i da će Azija u ubrzanom razvoju tržišta pametnih kuća do 2027. prestići Europu i Sjevernu Ameriku, dok će predvodnic­e rasta biti Kina i Japan.

Procjenjuj­e se i da će odnos dviju navedenih zemalja promijenit­i – japansko je tržište pametnih kuća trenutno najsnažnij­e na azijsko – pacifičkom području, ali se očekuje da će Kina preuzeti primat do 2020. godine. U pozadini toga rast je kupovne moći kućanstva, kakav Kina bilježi od 2014. godine.

 ??  ?? Bolje pozicionir­anje Hrvatske na tržištu pametnih kuća uključuju agresivnij­i ulazak telekoma i energetski­h poduzeća na to tržište FOTOLIA
Bolje pozicionir­anje Hrvatske na tržištu pametnih kuća uključuju agresivnij­i ulazak telekoma i energetski­h poduzeća na to tržište FOTOLIA
 ??  ?? PAMETNA KUĆA
PAMETNA KUĆA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia