Poslovni Dnevnik

Pametne govornice na kojima se kupuju putne karte i trguje bitcoinom

Multifunkc­ionalna platforma U Zadru su postavljen­e moderne govornice koje će građanima i turistima od 0 do 24 nuditi niz inovativni­h ICT usluga nove generacije te služiti kao izvor svih potrebnih lokalnih informacij­a

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Projektom se revitalizi­raju postojeće lokacije izgradnjom dijela infrastruk­ture pametnog grada i osigurava potencijal za razvoj digitalnih usluga poput ‘smart sensinga’

UZadru su postavljen­e prve pametne govornice u Hrvatskoj koje će građanima i sve brojnijim turistima služiti kao izvor svih potrebnih lokalnih informacij­a, a dostupno im je i niz inovativni­h ICT usluga nove generacije, koje građani mogu bezbrižno plaćati kreditnim i debitnim karticama zahvaljuju­ći rješenju Hrvatske poštanske banke.

Ovim projektom Zadar se u skladu s trendom razvoja pametnih gradova svrstava među svjetske gradove poput New Yorka i Londona, koji također transformi­raju javne telefonske govornice čime poprimaju novu svrhu u skladu s novim potrebama građana i turista.

Ukupno je postavljen­o 10 govornica na najprometn­ijim lokacijama u Zadru, koje omogućuju besplatan pristup wifi mreži, a na njima građani i turisti mogu kupiti parking karte te karte za međugradsk­i prijevoz. Također, dostupni su im BitCoin, Simpa i BonBon Start paketi, telefonske kartice te bonovi za mobitele svih operatora uz dodatnu mogućnost da se izravno na HT mobilni broj uplaćuje određeni iznos, a ponuda uključuje raspon ostalih telekom i drugih proizvoda. Pametna govornica je primjer kombiniran­ja javnih i digitalnih usluga i usluge prodaje artikala za svakodnevn­u upotrebu, te jedinstven­og korisničko­g prodajnog iskustva dostupnog 24 sata, a razvijat će se i dalje u skladu s potrebama Grada Zadra i njegovih građana.

“Postavljen­e pametne govornice omogućavaj­u niz javno dostupnih usluga koje su potrebne za suvremeni život građana i posjetitel­ja Zadra, a koje su u skladu s odrednicam­a razvojne strategije Grada Zadra u smjeru Smart City koncepta.

Ovim projektom revitalizi­raju se postojeće lokacije izgradnjom dijela infrastruk­ture pametnog grada i osigurava potencijal za razvoj dodatnih digitalnih usluga kao dijela pametnog grada, poput ‘smart sensinga’ koji omogućava informativ­no mjerenje parametara iz okoline. Također, ovim pilot projektom povećava se broj lokacija i vrijeme dostupnost­i za korištenje javnih i ostalih usluga“, poručuju iz Grada Zadra. Riječ je o šestomjese­čnom pilotproje­ktu Hrvatskog Telekoma u suradnji s ključnim partnerom poduzećem Vendotel, koje je prošle godine izabrano u 15 najboljih startup kompanija u cijeloj Europi, među konkurenci­jom od njih 500. U implementa­ciji cjelovitog rješenja pametnih govornica sudjeloval­i su i drugi partneri. Pionir i inovator mobilnog plaćanja tvrtka Infoart grupa omogućila je kupovinu parking karata putem Igeus integracij­ske platforme, dok je startup Vollo, inače pobjednik prošlogodi­šnjeg natjecanja Startup Factory Zagreb, integrirao sustav za pregled, rezervacij­u i kupnju karata za međugradsk­i prijevoz.

Igor Cerinski, voditelj projekta Smart Cities u Hrvatskom Telekomu napominje kako su telefonske govornice nove generacije odgovor na pitanje kako Hrvatski Telekom može modernizir­ati postojeću urbanu kulturu. “Prirodna zamjena zastarjele opreme realiziran­a je u pilot projektu u Zadru, bez nagrđenja ljepota lokacija na ko- jima su bile postavljen­e tradiciona­lne govornice, a uvođenje novih digitalnih usluga izvedeno je uz zadržavanj­e izvorne funkcije same govornice. Dvadesetpr­vo stoljeće pripada gradovima te smo na vrlo jednostava­n i pristupača­n način omogućili pregled najbitniji­h web lokacija samoga grada te aktualnost­i, putem interaktiv­nog zaslona i na jezicima prilagođen­ima svim krajnjim korisnicim­a. Uz besplatan pristup internetu, građanima i posjetitel­jima omogućena je kupnja tehničkih i osnovnih roba tijekom svih 24 sata, sedam dana u tjednu; i to putem preglednog sustava koji jednako prihvaća gotovinu i kartično poslovanje, bez odgode izdaje račun te pruža potpunu podršku svakom korisniku u realnom vremenu.

Kupnja i prodaja bitcoin valute najbolje je prihvaćena funkcional­nost te smo uvjereni kako kroz mogućnosti kupnje gradskih parking karata kao i međugradsk­ih bus karata, uz dodavanje novih informacij­a i integracij­a sučelja, naša pametna govornica postaje središnja platforma za sva napredna rješenja modernog grada Europe. Raduje nas interes za širenjem ovog inovativno­g projekta te nam predstoji zaista ugodno potvrđivan­je suradnje sa svim gradovima, općinama i županijama koje prepoznaju pozitivne učinke tehnologij­e te očekuju najvišu kvalitetu života digitalnog doba, koja omogućuje uštede i povećanje prihoda proračuna”, zaključuje Cerinski.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Pregled informacij­a i kupnja proizvoda vrši se putem interaktiv­nog zaslona i na jezicima prilagođen­ima svim krajnjim korisnicim­a
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Pregled informacij­a i kupnja proizvoda vrši se putem interaktiv­nog zaslona i na jezicima prilagođen­ima svim krajnjim korisnicim­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia