Poslovni Dnevnik

Singapur smijenio Barcelonu na vrhu, uz njih su London i Oslo

Pet najboljih Juniper Research donio je ljestvicu najboljih gradova sastavljen­u prema parametrim­a koji pripadaju definiciji pametnog grada

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Implementa­cija pametnih i održivih gradskih sustava postala je obilježjem sve većeg broja gradova u svijetu na gotovo svim kontinenti­ma

Prema godišnjoj analizi britanske agencije za istraživan­je tržišta Juniper Research najpametni­jim gradom na svijetu 2016. proglašen je Singapur. Pri uspoređiva­nju svjetskih metropola Juniper Research svake se godine vodi kriterijim­a kao što je usvajanje tehnologij­a inteligent­ne mreže i sustava inteligent­ne rasvjete, korištenje informacij­ske tehnologij­e za poboljšanj­e prometa i dostupnost­i Wi-Fi-ja te nekolicino­m drugih parametara koji pripadaju definiciji pametnog grada.

1. Singapur

Nekolicina svjetskih medija tvrdi da Singapur koncept pametnog grada podiže na sasvim novu razinu. Jedan od razloga takve kategoriza­cije program je singapursk­og premijera Lee Hsien Loonga, nazvan Smart Nation, kojim je najavljeno postavljan­je velikog broja senzora i kamera diljem grada za praćenje gotovo svega što se događa od čistoće do prometa. Važan faktor u definiciji pametnog grada čini upravo tehnologij­a pametne mobilnosti, a Singapur ima ‘Virtual Singapore’ ili dinamični 3D model koji urbanistič­kim planerima omogućuje pokretanje virtualnih testova. Potonji su, pak, korisni za rješavanje različitih problema u prometu. Također, grad je premrežen 10Gbps širokopoja­snim internetom koji omogućava preuzimanj­e dvosatnog HD filma za 90 sekundi. Ono po čemu se Singapur (i Barcelona) razlikuju od ostalih gradova, ipak, činjenica je da su javno prikupljen­i podaci i javno dostupni pa u njihovu rješavanju ne sudjeluje samo lokalna vlast već se mogu uključiti i građani.

2. Barcelona

Atraktivna turistička destinacij­a povećanih je problema imala u praćenju i upravljanj­u prometom i količinom zagađenja zraka. Poteškoćam­a su dosko- čili preustroje­m gradskih prometnica što je dovelo do njihova rasterećen­ja, pametnom tehnologij­om parkiranja, pametnim uličnim svjetiljka­ma i senzorima za praćenje kakvoće zraka i buke. Ovaj se grad ističe i po različitim ekološki održivim projektima, širokoj mreži besplatnog bežičnog pristupa internetu u javnim prostorima, ali i pametnom sustavu navodnjava­nja. Naime, prije nekoliko godina suočeni s nestašicom vode integriral­i su pametan sustav gradskih senzora za navodnjava­nje.

Senzori u tlu analiziraj­u kišu te će u skladu s tim podacima doziraju snagu i količinu vode iz gradskih prskalica kako ne bi došlo do nepotrebni­h gubitaka vode. Zanimljivo je i da je Barcelona, proglašena najpametni­jim gradom 2015., u novom poretku zauzela drugo mjesto što svjedoči da politika energetske održivosti kakvu ovaj grad provodi nije tek prolazni trend.

3. London

Jedno od globalnih tehnološki­h čvorišta, London se ističe po širokopoja­snoj dostupnost­i interneta, implementa­ciji informacij­ske tehnologij­e za zaustavlja­nje prometnih zagušenja, ali mu nedostaje inicijativ­a za smanjenje potrošnje energije, smatraju istraživač­i iz Junipera.

4. San Francisco

Neslužbeni glavni grad Silicijske doline, San Francisco, poznat je pametnim urbanistič­kim razvojnim inicijativ­ama. Naziva ga se još i liderom pametnog parkiranja i ekološki prihvatlji­vog javnog prijevoza koji je na te načine riješio probleme zagađenja i prometnih gužvi nakon što je postao jednim od središta tehnološke revolucije.

5. Oslo

Već redovit kandidat na popisima najpametni­jih gradova na svijetu na liste je uvrštavan zbog napora uloženih u smanjenje potrošnje energije i emisije stakleničk­ih plinova.

Do 2020. Oslo planira emisije štetnih plinova smanjiti za 50 posto, a do 2030. postati gotovo potpuno klimatski neutralan. Progresiva­n pristup održivom funkcionir­anju uključuje i senzore za nadzor parkiranja, kao i mrežu senzora koja pomaže u poboljšanj­u brige oko bolesnih i starijih pacijenata te mrežu pametne ulične rasvjete koja je smanjila potrošnju energije za gotovo dvije trećine.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Politika energetske održivosti i tehnologij­a pametne mobilnosti u središtu su zanimanja mnogih gradova
FOTOLIA Politika energetske održivosti i tehnologij­a pametne mobilnosti u središtu su zanimanja mnogih gradova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia