Poslovni Dnevnik

Manje rakije, šljive više odlaze u izvoz

-

Ni urod koji bi zbog lošeg vremena mogao ove godine biti manji i za četvrtinu neće ugroziti poziciju Srbije kao drugog svjetskog proizvođač­a šljiva, odmah iza Kine, pišu Večernje novosti. Srbija ima pod šljivama gotovo 78.000 hektara, s kojih se godišnje ubere između 300.000 i 450.000 tona plodova.

“Priča sa šljivama poslednjih se nekoliko godina znatno promijenil­a i više ne sliči na ono što smo nekad imali”, kaže Evica Mihaljević iz Udruženja Plodovi Srbije. “Sve više voćara se odlučuje da šljive bere ručno, s peteljkom, i da ih tako, posebno one ekstra klase, plasira u prodaju. Takve šljive najčešće se odmah hlade i nalaze svoj put do Rusije. Drugi dio, također dobre kakvoće, sječe se ručno ili strojno i plasira se na tržište. Preostale šljive prerađuju se sušenjem, dok se prezreli plodovi koriste za pekmez i rakiju”, objašnjava Mihaljević.

Prema njenim riječima, ove godine ljubitelji rakije šljivovice mogli bi biti uskraćeni za to piće jer će najveći dio kvalitetno­g uroda biti plasiran po boljoj cijeni, kao prvoklasna, sječena ili sušena šljiva.

“Mnogi smatraju da u rakiji završavaju šljive najlošije kvalitete, stručnjaci, međutim, kažu da u rakiji, da bi bila dobra, trebaju biti bolji plodovi od onih koji se jedu”, kaže dr. Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

“Trenutno je odnos modernih i tradiciona­lnih nasada šljiva 40:60 u korist tradiciona­lnih, ali se situacija iz godine u godinu mijenja, raste broj modernih nasada”, objašnjava Lukić.

“Mijenja se i struktura po sortama, tako da se sve više sade šljive koje su namijenjen­je prehrani, a sve manje je onih rakijskih vrsta. I dalje, međutim, imamo mnogo prostora za napredak, jer iako smo značajan proizvođač šljiva i dalje suhe šljive iz Srbije na tržištu Rusije pokrivaju samo jedan posto tržišta”, kaže Lukić.

 ??  ?? Nakon Kine, Srbija je drugi svjetski proizvođač šljiva s oko 450.000 tona godišnje
Nakon Kine, Srbija je drugi svjetski proizvođač šljiva s oko 450.000 tona godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia