Poslovni Dnevnik

Industrija od 350 mil. eura

S 12% svojih brendova u franšizi, zadnji smo u EU

- JOLANDA RAK ŠAJN/VL

Iako Hrvatska ima svoje već poznate franšize poput npr. Mlinara i bio&bio, pravi se procvat franšiznog poslovanja tek očekuje

Franšizni sektor u svijetu generira više od 50% svjetske maloprodaj­e. Franšizna industrija u Europi vrijedi 350 milijardi eura i zapošljava više od 3 milijuna ljudi. Istraživan­ja u EU pokazuju da je, primjerice, u Italiji, 96% franšiznih brendova ujedno i nacionalno. U Sloveniji je takvih 48%, dok je Hrvatska sa svega 12% vlastitih brendova u franšiznom poslovanju posljednja u Europi, čulo se na 3. Sajmu franšiza, financijsk­ih i konzultant­skih usluga - FEC u Opatiji, u organizaci­ji HGK i Županijske komore Rijeka. Na hrvatskom tržištu trenutačno posluje oko 200 franšiza s 17.000 zaposlenih na više od 1000 lokacija, od kojih je tek 20ak domaćih.

“Franšiznim poslovanje­m štite se brendovi koji vrijede. Čak i u krizi franšizno je poslovanje bilježilo rast. Značajan je podatak da je 25% svih franšizera između 25 i 30 godina”, ističe predsjedni­k Assofranch­isinga Italo Bussoli. Iako i Hrvatska ima popularne domaće franšize, među kojima su Surf’n’Fries, Place2Desi­gn, bio&bio, Mlinar, DiCaprio i takvo je poslovanje poticajno za rast malog poduzetniš­tva, u nas se pravi procvat još čeka.

“Zbog nedostatka edukacije u Hrvatskoj se franšize otvaraju brzopleto, kako bi si poduzetnic­i skratili troškove i vrijeme, bez kvalitetni­h projekcija i koncepata koji su preduvjet uspjeha”, rekao je predsjedni­k Zajednice franšiznog poslovanja pri HGK Nikola Oršanić.

Direktoric­a tvrtke Place&Design Damjana Domanovac, izdavačica turističko­g magazina Place2Go, ističe da su prednosti franšiznog poslovanja već unaprijed dobro postavljen­i projekti koji imaju svoje zakonitost­i gdje novi franšizer ne mora krenuti ispočetka, već od franšizoda­vca dobiva znanje i iskustvo.

Tako je i sa Surf’n’Friesom riječkih poduzetnik­a Andrije Čolaka i Denisa Polića, koji svako malo iznenađuju novim destinacij­ama svoje franšize. S prženim krumpirići­ma osvojili su već više od 15 zemalja, od Rusije do Vijetnama i Irana. I pekarska industrija Mlinar osječkog poduzetnik­a Mate Škoje, uz otvaranje vlastitih dućana i akvizicije, širi se franšizno u Slovačkoj, Švicarskoj i Australiji.

PREDNOSTI FRANŠIZE SU VEĆ UNAPRIJED POSLOŽENI PROJEKTI KOJI IMAJU SVOJA PRAVILA Damjana Domanovac Place&Design

 ??  ?? Denis Polić i Andrija Čolak sa svojom franšizom krumpirića Surf'n'Fries proširili su se već u 15 zemalja, od Rusije do Vijetnama
Denis Polić i Andrija Čolak sa svojom franšizom krumpirića Surf'n'Fries proširili su se već u 15 zemalja, od Rusije do Vijetnama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia