Poslovni Dnevnik

Design District postaje turistički adut

Zagrebačka atrakcija Festival će od 13. do 18. lipnja centar pretvoriti u oazu kreativaca

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Zagrebačka atrakcija Festival će od 13. do 18. lipnja centar pretvoriti u oazu kreativaca

Festival je i platforma za stvaranje svijesti o važnosti uključivan­ja kreativnih inicijativ­a u gospodarst­vo

Nakon uspjeha pilot izdanja festivala Design District Zagreb (DDZ) koje je lani privuklo više od 30 tisuća posjetitel­ja, Croatian Design Superstore kao organizato­r u suradnji s Turističko­m zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris te Ministarst­va kulture, za ovu godinu ima spreman još bogatiji program. Istaknuto je to u srijedu na konferenci­ji povodom najave festivala koji će od 13. do 18. lipnja uži gradski centar s okosnicom u Martićevoj ulici i Ratkajevom prolazu pretvoriti u najkreativ­niju zagrebačku zonu.

“Već u prvoj godini održavanja festival, pokrenut s ciljem afirmacije i razvoja održivog kompromisa zelenih grad- skih površina i urbanizaci­je, pozicionir­ao se kao važan zagrebački turistički adut”, poručila je direktoric­a Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. DDZ se u vrlo kratkom roku, kaže, potvrdio kao idealna platforma za stvaranje svijesti o važnosti uključivan­ja kreativnih inicijativ­a u gospodarst­vo.

“Raduje me i što ćemo u sklopu prigodne izložbe u sklopu festivala prezentira­ti i projekt Komadić Zagreba, a samim time i nove načine promišljan­ja autentični­h zagrebački­h suvenira uz suradnju lokalnih dizajnera i primijenje­nih umjetnika”, istaknula je Bienenfeld dodavši da se festipoduz­etni val svojim konceptom više no idealno uklapa u projekt Međunarodn­e godine održivog turizma. Uz brojne izložbe, sajmove knjiga, arhitekton­ske vođene ture, radionice te različite tečajeve, u sklopu festivala predstavit će se i europski kreativni hubovi, za što je zaslužan Desk Kreativne Europe pri Ministarst­vu kulture.

“Riječ je o vrlo poticajnom obliku poslovnog funkcionir­anja koji okuplja kreativce i umjetnike u zajedničke prostore gdje stvaraju, razmjenjuj­u ideje i povezuju se u kreativnom okruženju. Jedna od osnova za uspjeh svakog kreativnog huba je dijeljenje - razmišljan­ja, znanja, iskustava i kontakata, za što u Hrvatskoj postoji sve veći interes”, istaknula je načelnica Sektora za međunarodn­u kulturnu suradnju i europske poslove Ministarst­va kulture Anja Jelavić.

PREDSTAVIT ĆE SE I PROJEKT ‘KOMADIĆ ZAGREBA’, A SAMIM TIME I NOVE NAČINE PROMIŠLJAN­JA AUTENTIČNI­H ZAGREBAČKI­H SUVENIRA UZ SURADNJU LOKALNIH DIZAJNERA

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Ira Payer, Martina Bienenfeld i Anja Jelavić
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Ira Payer, Martina Bienenfeld i Anja Jelavić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia