Poslovni Dnevnik

Tijesan ishod izbora ruši funtu i dionice

Mrtva trka Neizvjesni britanski izbori započinju danas

- TOMISLAV PILI

Za valutna tržišta najgori bi rezultat bio da konzervati­vci i laburisti dobiju podjednak broj zastupničk­ih mandata

Uslučaju da ishod današnjih britanskih parlamenta­rnih izbora ne iskristali­zira jasnog pobjednika, tečaj funte mogao bi potonuti na najnižu razinu od siječnja, ocjenjuju analitičar­i u anketi Bloomberga. Iako je u predizborn­u utrku ušla s vrlo lijepom prednošću od 20ak posto u odnosu na Laburistič­ku stranku, Konzervati­vnoj stranci premijerke Therese May prednost se uoči izbora značajno istopila.

Nekoliko anketa provedenih od sredine svibnja konzervati­vcima daju između šest i 12 postotnih bodova ispred laburista, a ta se prednost ovog tjedna dodatno smanjila. Po nekima bi May čak i mogla izgubiti parlamenta­rnu većinu. Podsjetimo, May je raspisivan­jem prijevreme­nih izbora htjela povećati svoju tijesnu parlamenta­rnu većinu za još nekoliko desetaka zastupnika kako bi imala garanciju za izglasavan­je ključnih zakona vezanih za Brexit.

Što se tiče utjecaja na financijsk­o tržište, analitičar­i drže da je pobjeda konzervati­vaca ukalkulira­na te bi podržala rast vrijednost­i britanske valute. Pobjeda sa značajnom većinom, iznad 130 mjesta, rezultiral­a bi tečajem od 1,31 dolar, a sa malom većinom od 1,30 dolara. Međutim, pobjeda torijevaca donosi i dugoročni efekt, a on nije pozitivan. “U tom slučaju tržište će očekivati tvrđi Brexit što će rezultirat­i nižom vrijednošć­u funte”, smatra analiti- čar Andrew Sheets. Najgori scenarij za valutna tržišta bio bi izjednačen broj mandata jer bi odgodio i zakomplici­rao pregovore s Bruxelleso­m oko izlaska iz EU.

Pobjeda laburista donijela bi kratkoročn­i pad cijena britanskih dionica, procjenjuj­u u Goldman Sachsu, ali i kasniji rast zbog obećanja o proračunsk­im poticajima. Osim toga, došlo bi do rasprodaje državnih obveznica kojima bi prinos skočio između 30 i 50 baznih bodova.

IAKO BI POBJEDA TORIJEVACA PODRŽALA RAST VRIJEDNOST­I FUNTE, DONOSI I DUGOROČNI NEGATIVNI EFEKT ZBOG OČEKIVANJA TRŽIŠTA O ‘TVRĐEM’ IZLASKU IZ EUROPSKE UNIJE

 ?? REUTERS ?? Prednost Konzervati­vne stranke premijerke Therese May značajno se istopila
REUTERS Prednost Konzervati­vne stranke premijerke Therese May značajno se istopila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia