Poslovni Dnevnik

Aktor optužen za pranje novca u Makedoniji

Cestogradn­ja Grčka kompanija nezakonito izvukla milijune

-

Europska agencija za suzbijanje prijevara (OLAF) optužila je grčku kompaniju Aktor za prijevaru i pranje novca u iznosu od 50 milijuna eura prilikom izgradnje autoceste Demir Kapija – Smokvica u Makedoniji, objavili su makedonski i grčki mediji.

Prijevara koja je pogodila interese EU otkrivena je na temelju optužbi tadašnjeg lidera makedonske parlamenta­rne opozicije Zorana Zaeva o nepravilno­stima prilikom izvođenja radova na autocesti Demir Kapija Smokvica.

Uslijedio je izvještaj OLAFa u kojem su, između ostalog, opisani pretjerani honorari zaposlenic­ima te kompanije, a ima i indicija da novac nije bio namijenjen tim osobama, nego nekom drugom, ili je pravi cilj bilo da se poveća cijena radova.

Grčka građevinsk­a tvrtka Aktor je 2012. dobila natječaj za izgradnju sporne dionice autoceste na Koridoru 10 dužine 28 kilometara, a afera je izbila 2014. Stranka Zorana Zaeva SDSM je tada objavila dokumente koji, kako se tvrdilo, dokazuju da je Aktor u Makedoniji organizira­no dovodeći lju- de podigao milijune eura u podružnici Privredne banke Skoplje, u mjestu Negotino.

Prema SDSMu, 2013. i 2014. čak 95 osoba, najvećim dijelom grčkih državljana, s računa Aktora je za 10 mjeseci izvuklo 3,5 milijuna eura u više od 278 transakcij­a.

Aktor kasni na dionicama Koridora 10 u Srbiji: BancarevoC­rvena rijeka, Crvena rekaČiflik, Staničenje­Pirot+ i na obilaznici oko Dimitrovgr­ada.

AKTOR I U SRBIJI GRADI AUTOCESTU NA KORIDORU 10, GDJE KASNI S RADOVIMA

 ?? MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL ?? OLAF je optužio grčku građevinsk­u kompaniju za pranje čak 50 milijuna eura
MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL OLAF je optužio grčku građevinsk­u kompaniju za pranje čak 50 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia