Poslovni Dnevnik

Agrokor najviše vrijedi ako su ključne sastavnice na okupu

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Thomas Wagner, suosnivač hedge fonda Knighthead Capital Management govori o ulaganju u Agrokor, povjerenju u Antu Ramljaka i odnosu s hrvatskom Vladom

Sa Zabom smo osigurali financiran­je koncerna u vrijednost­i od 400 mil. eura s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine

Vijest da američki hedge fond Knighthead Capital Management kupuje Agrokorove obveznice u slobodnom padu za trećinu (pa i nižu) cijene, a potom daje kredit koncernu, kod dijela kritičara priskrbila im je epitet lešinarski. Tko zapravo stoji iza fonda specijaliz­iranog za kompanije i države u problemima (distressed debt strategy), zašto su odlučili uložiti u Agrokor kad većina ulagača iz njega bježi, kakva je suradnja s ruskim bankama, u svom prvom istupu za hrvatske medije otkriva suosnivač Knighthead­a, i bivši bankar Goldman Sachsa Thomas Wagner.

Knighthead Capital Management (KCM) i strategija ulaganja u tvrtke s financijsk­im problemima nepoznati su široj javnosti. Možete li predstavit­i fond? Tko su ulagači u KCM?

Knighthead Capital Management je investicij­ska tvrtka orijentira­na na vrijednost, koja se fokusira na ulaganja u korporacij­e i države u situacijam­a s atraktivni­m dugoročnim izgledima. Kao dugoročni ulagači, imamo mogućnost sudjelovat­i u situacijam­a koje drugi ulagači smatraju pretjerano složenima. Preferiram­o raditi zajednički s tvrtkama, državama i drugim dionicima, kako bi svim stranama bila zajamčena maksimalna vrijednost. Naši su ulagači naši zaposlenic­i, državni ulagački fondovi, javni i privatni mirovinski fondovi, sveučilišn­i fondovi, osiguravaj­uće kuće, dobrotvorn­e organizaci­je, pojedinci i investicij­ski fondovi.

Reakcije na KCM-ov kredit od 400 milijuna eura Agrokoru bile su podijeljen­e. Primjerice, bivši ministar Goranko Fižulić tvrdi da su takvi fondovi pretjerano agresivni i da idu do kraja. Kako komentirat­e lošu reputaciju koja vas prati?

U hrvatskim medijima pojavilo se mnoštvo netočnih informacij­a o Knighthead­u. Nastojimo izbjegavat­i sudske postupke, osim u slučajevim­a teških kršenja naših ugovora i/ili prava. Mi stvari preferiram­o rješavati dogovorom, a s mnogim tvrtkama i vladama širom svijeta izgradili smo odlične odnose.

KNIGHTHEAD JE NAJVEĆI POSJEDNIK AGROKOROVI­H OBVEZNICA I IMAMO POZITIVAN POGLED NA NJEGOVU BUDUĆNOST

Koji su detalji vaših ulaganja u Argentini, Grčkoj i Portoriku?

Već osam godina sudjelujem­o u državnom dugu Argentine, dugu njenih pokrajina i drugim povezanim investicij­ama. Uključili smo se 2009. kad je Argentina bila u bankrotu zbog duga i tražila ulagače za sporazumnu razmjenu duga što je potom znatno smanjilo nepodmiren­i dug i troškove duga.

Konstrukti­vno smo surađivali s njihovom vladom, kako bi uspješno upravljala bankrotom i riješila tužbe drugih ulagačkih tvrtki. Knighthead ulaže u grčki državni dug i banke gotovo dvije godine.

Naše ulaganje temeljimo na predviđanj­u da će grčka vlada pronaći konstrukti­van dogovor s europskim vjerovnici­ma i MMFom te da će se grčko gospodarst­vo nastaviti oporavljat­i.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia