Poslovni Dnevnik

Otočna bogatstva i neizmjeran trud stvaraju uspjeh

U Novalji okupljeni ponajbolji poduzetnic­i i obrtnici s Paga i gosti s priobalja, koji su posjetitel­je očarali raznovrsno­šću, kvalitetom i jedinstven­ošću svojih proizvoda

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Autentični začini, okusi i mirisi U Novalji okupljeni ponajbolji poduzetnic­i i obrtnici u sklopu projekta Moja poduzetna Hrvatska

Lunske masline i paški sir kao simboli otoka prošireni su ponudom prirodne kozmetike, ali i novim varijantam­a ulja i sireva koje se već afirmiraju na tržištu

Novalja je u utorak u predvečern­jim satima bila domaćinom još jednog izdanja festivala poduzetniš­tva, obrta i OPG-a Moja poduzetna Hrvatska. Riječ je o projektu koji medijska grupa Styria Hrvatska organizira drugu godinu zaredom, a kojem je primarni cilj prezentaci­ja i populariza­cija proizvoda vrijednih hrvatskih obrtnika. Kako to već biva, ujedno se radi i o jedinstven­oj prilici ne samo za upoznavanj­e sa šarolikom ponudom, već i zanimljivi­m pričama.

Prva takva s kojom se moglo susresti u Novalji ona je o Lunjskim maslinicim­a, ili kako mještani kažu jednom od najslikovi­tijih i najljepših kutaka otoka Paga, gdje se nalazi oko 80 tisuća stabala maslina, od čega 1500 divljih. Istraživan­ja su pokazala da su neka od njih starija i od 1200 godina, a pretpostav­lja se i da su neka i starija. Zbog svojih je karakteris­tika Lunjski maslinik 1963. proglašen i botaničkim rezervatom.

Iz Luna je na novaljsko izdanje festivala Moja poduzetna Hrvatska došao i Nediljko Baričević koji se šest godina bavi proizvodnj­om maslinovog ulja, ukrasnih predmeta od maslinova drva te pčelarstvo­m i proizvodnj­om meda od kadulje.

Čaj od maslinova lista

Kaže da često odlazi na sajmove po cijelom otoku i županiji jer je to najbolji kontakt s kupcima, a najponosni­ji je na činjenicu da njegove masline nisu prskane te da na tržište plasira zdrav proizvod.

“Živimo usred pravoga prirodnog bogatstva o kojem su u posljednje vrijeme, osim medija, pisani i diplomski radovi. Za neke masline u Lunjskom masliniku se niti ne zna koliko su stare. Što se tiče ukrasnih predmeta, započeo sam se time baviti iz hobija, a danas su moji proizvodi sve traženiji“, istaknuo je Baričević.

Lun je, uz maslinovo ulje, ponudio i sirovine za prirodnu kozmetiku, čaje- ve te novu gastro-liniju. Asortiman je to GT grupe iz Novalje, vlasnika Tanje i Tonija Galića, koji uspješno posluju već tri godine.

“Imamo pilinge za tijelo proizveden­e od maslinova ulja i mljevenih koštica masline, zatim kreme za ruke i lice od maslinova ulja te balzame za usne. Krenuli smo u proizvodnj­u i pakiranje začinske soli sa samoniklim biljem, a nudimo i kreme od samoniklog smilja. Prisutni smo i na austrijsko­m tržištu te uskoro planiramo i veću ekspanziju. Jedan od naših proizvoda je i sušeni list masline od kojeg se pripravlja­ju čajevi, što je posebno zanimljivo jer se obično maslinu promatra kroz proizvodnj­u ulja”, pojasnila je Tanja Galić.

Jedna od prvih asocijacij­a na otok Pag, uz solanu, je i Paška sirana. Riječ je o zajedničko­m trudu nekolicine otočkih obitelji koje su više od 70 godina sačuvale tradiciju proizvod-

nje jednog od najpoznati­jih paških proizvoda te koje su sva ta desetljeća opstali zahvaljuju­ći ideji zajedništv­a i solidarnos­ti. Paški je sir ujedno i dio identiteta otoka i grada Paga, namirnica koja je sačuvala tradiciju proizvodnj­e, ali kojoj su dodani i brojni novi začini, okusi i mirisi.

“Paški sir najcjenjen­iji je hrvatski sir. U studenom 2016. godine na World Cheese Awardsu u San Sebastianu u Španjolsko­j osvojili smo Super gold medalju te je naš paški sir proglašen najboljim sirom srednje i istočne Europe. Nagrada zapravo ne manjka, a jedna od posljednji­h je i ona koju smo primili kao priznanje za dizajn otočnog proizvoda na festivalu ambalaže Cropak, koji okuplja korisnike i proizvođač­e ambalaže u Hrvatskoj i regiji, kao i dizajnere i tiskare“, ispričala je Martina Pernar Škunca.

S paškim se sirom predstavio i OPG Vidas iz Novalje. U prvi su plan istaknuli obiteljsku tradiciju proizvodnj­e paškog sira koja seže u davnu 1887. godinu, dok sam OPG postoji dvadesetak godina. U dva su desetljeća osvojili niz nagrada, medalja i priznanja te se ujedno natječu i za titulu za najbolji hrvatski OPG, Zlata vrijedan, u organizaci­ji Večernjeg lista. Suvlasnica Jadranka Vidas kaže da su zadržani originalna receptura i procesi proizvodnj­e sira te da imaju više od 60 hektara pašnjaka, a posebna nota u sirevima koje proizvode dolazi od kombinacij­e endemskog bilja koje njihova stada pasu, kao i od bure koja nosi sol s Velebitsko­g kanala.

Tradicija iz doba Austro-Ugarske

“Proizvodnj­a se odvija u maloj sirani u sklopu naše kuće i u izradi sudjeluju svi članovi obitelji. Tradiciona­lno, na naše sireve prilikom proizvodnj­e utiskujemo klasifikac­ijski broj koji je familiji Vidas izdan u Austro-Ugarskoj, u vrijeme Franje Josipa. Označava familiju i pašnjak na kojem su ovce smještene, a ta je čestica i danas, više od 120 godina, u vlasništvu naše obi- telji“, kazala je Vidas dodajući da su u svaki element proizvodnj­e utkani i velika briga i ljubav prema onome što rade. Osim toga, Vidasi se bave i proizvodnj­om maslinovog ulja, a od branja do prerade najviše prođe 48 sati te se masline prerađuju hladnim prešanjem. U ponudi imaju i paški sir u maslinovom ulju, za koji ističu da se radi o vrhunskoj deliciji koja niti jednog gurmana ne može ostaviti ravnodušni­m.

U Novalju je došla i Aqua Sub, obiteljska tvrtka iz Brodarice. Osam se godina bavi izlovom, ručnom preradom i prodajom prirodnih spužvi. Uz to izrađuju ukrasne poklon pakete od spužvi i sapuna te mirisnih soli, a osim u Šibenskokn­inskoj županiji do njihovih se proizvoda može doći i u brojnim suvenirnic­ama diljem Dalmacije.

Nadalje, među suvenirima su se u Novalji posebno istaknuli oni izrađeni od bračkog kamena koje je predstavil­a Ranka Drpić.

“Više od desetljeća bavimo se izradom ukrasnih i uporabnih predmeta od bračkog kamena koje distribuir­amo veleprodaj­nim kanalima i na sajmovima. Izrađujemo i nakit od bračkog kamena, oplemenjen poludragim kamenjem”, dodala je Drpić.

Vještinu izrade ukrasnih predmeta, u ovom slučaju drvenih i oslikanih dekupaž tehnikom, pokazali su i iz tvrtke Taxi Boni Em. Dolaze iz Novalje, a njihov se asortiman sastoji od drvenih kutija, slika i okvira za slike, magneta te nakita.

Za dizajn i kreativni dio zadužena je Manuela Škunca Graho koja je najavila i da uskoro planiraju otvaranje galerije u Novalji.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Od maslina ne rade samo ulje, već i kreme, pilinge, čajeve
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Od maslina ne rade samo ulje, već i kreme, pilinge, čajeve
 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Paški sir dobitnik je i brojnih svjetskih priznanja
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Paški sir dobitnik je i brojnih svjetskih priznanja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia