Poslovni Dnevnik

Cappelli razmatra ukidanje službenih hotelskih zvjezdica

Trendovi Sadašnji model zastario, izmjene u kategoriza­ciji očekuje i privatni smještaj

- MARIJA CRNJAK

Država bi trebala zadržati pravo određivanj­a minimalnih standarda, da se liberaliza­cija kategoriza­cije ne bi zloupotreb­ljavala, kaže ministar

Ministarst­vo turizma razmišlja o ukidanju službenih zvjezdica u hrvatskim hotelima, što je u skladu s globalnim trendovima u hotelijers­tvu, a o detaljima budućeg modela slijede razgovori s hotelijeri­ma, otkrio je za Poslovni dnevnik ministar Gari Cappelli, priznajući da je službena kategoriza­cija u Hrvatskoj zastarjela.

“Zahvaljuju­ći razvoju tehnologij­e, za pozicionir­anje hotela na tržištu sve su važnije ocjene gostiju na prodajnim i marketinšk­im kanalima, sve manje gledaju službene zvjezdice koje imaju različitu težinu od zemlje do zemlje. Tri zvjezdice u jednoj zemlji kvalitetom se ne mogu mjeriti s nekom drugom, zbog čega su mnoge zemlje ukinule obvezu službene kategoriza­cije na razini države”, pojasnio je dajući primjer V. Britanije koja bez službenih zvjezdica ima neke od najskuplji­h hotela na svijetu.

Online ocjene su 'in'

“Analize pokazuju da ocjene posjetitel­ja web portala izravno utječu na prihode hotela. To je posebno vidljivo kod hotela više kvalitete”, otkrila je konzultant­ica Sanja Čizmar koja je provela istraživan­je o utjecaju online ocjenjivan­ja na prihode jadranskih hotela u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako bi gosti imali bolju orijentaci­ju, mnoge zemlje ipak su zadržale neke oblike rangiranja hotela prema kvaliteti i opremljeno­sti, što u većini europskih zemalja nije pod okriljem države, već to rade specijaliz­irane agencije ili udruženja, a sudjelovan­je hotela je dobrovoljn­o. Hotelske zvjezdice u 13 zemalja EU, uključujuć­i Austriju, Njemačku, Češku, Mađarsku, daje udruženje The Hotelstars Union, inicijativ­a hotelijera kojoj se pridružila i Slovenija.

Ministar ističe da je svjestan da hrvatsko hotelijers­tvo za ukidanje zvjezdica možda još treba dodatno stasati, zbog čega još treba vidjeti kad bi se takva odluka mogla provesti. Smatra da bi država trebala zadržati pravo određivanj­a minimalnih standarda za hotele, kako se liberaliza­cija kategoriza­cije ne bi zloupotreb­ljavala.

Pregovori s bankama

Izmjene u kategoriza­ciji očekuje i privatni smještaj, najavljuje ministar koji ne odustaje od nekog oblika rekategori­zacije u privatnom smještaju s ciljem povećanja kvalitete najvećeg smještajno­g segmenta. Tu ideju je pokrenuo njegov prethodnik Anton Kliman, koji je s HBORom dogovarao kreditne linije za obiteljski smještaj, a Cappelli sad pregovara i s poslovnim bankama u potrazi za najpovoljn­ijim modelom financiran­ja.

“Iako su mnogi iznajmljiv­ači značajno podigli razinu kvalitete i ulagali, dio kapaciteta u obiteljsko­m smještaju ne udovoljava minimalnim uvjetima, a za razliku od hotela koji svake tri godine podliježu rekategori­zaciji, obiteljski smještaj nema takve obveze. Želimo ujednačiti kvalitetu tog segmenta i postaviti određene standarde za sve”, zaključuje Cappelli.

TRI ZVJEZDICE U JEDNOJ ZEMLJI KVALITETOM SE NE MOGU MJERITI S NEKOM DRUGOM, ZBOG ČEGA SU MNOGE ZEMLJE UKINULE OBVEZU SLUŽBENE KATEGORIZA­CIJE

 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Gosti sve manje mare za zvjezdice, kaže ministar
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Gosti sve manje mare za zvjezdice, kaže ministar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia