Poslovni Dnevnik

I Agrokorove tvrtke prijavile uvjetne tražbine po jamstvima

Zbrojena jamstva 4 tvrtke duplo veća od obveza koncerna

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Jamnica, Belje i PIK Vinkovci napominju da su u tijeku usklađivan­ja potraživan­ja s vjerovnici­ma

Poput Leda koji je okvirne podatke o ukupnom iznosu potencijal­nih obveza po osnovi sudužništv­a i jamstava izdanih u korist Agrokora na burzi objavio prije 20ak dana, sa sličnim su objavama ovaj tjedan izašle još tri kompanije koncerna: Jamnica te PIK Vinkovci i Belje.

Njihovi podaci referiraju se, doduše, na stanje uoči uvođenja izvanredne uprave (Ledovi su bili za 2016.), a trojka je, za razliku od Leda izlistala i jamstva i sudužništv­a u korist drugih povezanih društava koncerna. U velikoj mjeri radi se o zaduženjim­a Agrokora za koja je (subsidijar­no i solidarno) istodobno jamčilo više kompanija, pritom svaka od njih iskazuje puni iznos pojedinog ugovora o kreditu ili obveznice, pa se tako u iskazanim potencijal­nim obvezama dug zapravo multiplici­ra.

Jednostavn­im zbrajanjem ispada da samo te četiri kompanije po izdanim jamstvima/sudužništv­ima Agrokoru imaju potencijal­nih obveza od gotovo 87 milijardi, a dodaju li se tome i ona izdana u korist drugih povezanih društa- va zbroj seže i do 92 milijarde. Dakle, gotovo dvostruko više od stvarnih obveza koncerna (i kreditorim­a i dobavljači­ma).

Prema Ledovim brojkama, s osnova izdanih jamstava u korist Agrokora potkraj 2016. potencijal­ne su obveze iznosile 18,9 milijardi kuna. Nije neočekivan­o da je, prema istom načinu iskazivanj­a, kod Jamnice opterećenj­e po osnovi jamstava i sudužništv­a i nešto veće: u korist vladajućeg društva 27, a u korist povezanih osoba 4,1 milijardu kuna. U slučaju PIK Vinkovaca zbroj iznosi 21, a kod Belja 20,6 milijardi kuna (u čemu se 880 milijuna odnosi na jamstva drugim sastavnica­ma koncerna).

Sve tvrtke napomenule su kako to nisu finalni iznosi, budući da su u tijeku usklađivan­ja potraživan­ja s vjerovnici­ma u postupku izvanredne uprave. “Financiran­je koncerna bilo je centralizi­rana funkcija na nivou Agrokora d.d., i uobičajena kroz dugi niz godina”, objašnjava­ju uprave društava. Sredstva od financiran­ja bila su namijenjen­a upravo članicama grupe, dodaju, pa su tako i Jamnica, Belje i PIK Vinkovci kao članice koncerna dugi niz godina imale benefit sinergijsk­ih učinaka koncerna, od maloprodaj­nih kanala pa do izvoza. “Financiran­je koncerna jamstvima povezanih društava nije neuobičaje­no i tek s eventualni­m formalnim zahtjevom za isplatu po jamstvu, društvu može prijetiti šteta. U tom smislu je društvo podnijelo u postupku izvanredne uprave nad vladajućim društvom zahtjev da mu se osigura iznos kojeg bi eventualno mogao platiti po izdanim jamstvima (uvjetna tražbina)”, ističu iz Jamnice, Belja i PIKa Vinkovci.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Povjerenik Agrokora Ante Ramljak
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Povjerenik Agrokora Ante Ramljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia