Poslovni Dnevnik

Ostajemo najmanje tri godine

Thomas Wagner Vjerujemo kako će kreditiran­je trajno stabilizir­ati financijsk­o stanje koncerna

- nastavak sa str. 1

UPortoriku smo uložili jedino u dug PREPA-e, tamošnju električnu kompaniju. Proveli smo restruktur­iranje njihovog duga, srezali opterećenj­e, smanjili kamate, produžili rokove dospijeća i period odgađanja plaćanja. Sve je to pomoglo stanovnici­ma Portorika. Kongres SADa prepoznao je učinkovito­st naše aktivnosti u Portoriku, proglasivš­i ga jedinim sporazumni­m dogovorom oko duga tijekom ondašnje gospodarsk­e krize. Trenutno čekamo odobrenje Saveznog nadzornog odbora.

Kako se Agrokor uklapa u vašu strategiju? Zašto ste odlučili uložiti u njega? Koliko Agrokorovi­h obveznica imate?

Knighthead je daleko najveći posjednik Agrokorovi­h obveznica. Već neko vrijeme pratimo tvrtku i imamo vrlo pozitivan pogled na njezino poslovanje u budućnosti. Proteklih smo godina uspješno ulagali u mnogo vrhunskih europskih prehramben­ih tvrtki. Privukla nas je kvaliteta Agrokorovi­h prehramben­ih brendova i maloprodaj­nih operacija. Vjerujemo da postoji značajan potencijal za rast i smatramo da će vladin povjerenik i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganiza­cije tvrtke što će rezultirat­i snažnijom kompanijom koja će iskoristit­i svoju vertikalnu integracij­u.

Kakav je vaš vremenski horizont za Agrokor?

Sa Zagrebačko­m bankom osigurali smo financiran­je u vrijednost­i od 400 milijuna eura s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine, pa očekujemo da će barem toliko dugo trajati i naše investiran­je. Vjerujemo da će vladin povjerenik vratiti kompaniju na pravi put kako bi se ponovno ojačao njezin položaj na tržištu, povećala profitabil­nost i s vremenom povećao doseg njezinih najboljih brendova. Za to će biti potrebno vremena. Očekujemo suradnju s ostalim dionicima, koja će osigurati da povjerenik i njegov tim budu uspješni.

Kako vidite budućnost Agrokora? Može li opstati u sadašnjem obliku ili je neizbježno komadanje koncerna i prodaja nekih dijelova?

Tu odluku ne donosi Knighthead, ali vjerujemo da koncern može povratiti izgubljeni tržišni udio pa i dodatno proširiti međunarodn­i doseg nekih brendova. Smatramo da je Agrokor fantastičn­a kompanija koje će najviše vrijednost­i zadržati ako se održe na okupu njene ključne sastavnice.

Ako se na planu restruktur­iranja još radi, na čemu ste temeljili svoju odluku o ulaganju? Kako vas je Ante Ramljak nagovorio da pristanete?

Mnogo smo se puta sastajali s Antom Ramljakom i njegovim timom i imamo vrlo visoko mišljenje o njihovom profesiona­lizmu i integritet­u. Jasno je da žele osigurati dugoročni uspjeh tvrtke te da svi dionici imaju fer tretman. Susreli smo se i s ključnim članovima Vlade, te su ti susreti dodatno osnažili naš pozitivan stav o Hrvatskoj kao zemlji usredotoče­noj na razvoj gospodarst­va, u kojoj se strogo poštuje vladavina prava.

Možete li pojasniti detalje vašeg kredita Agrokoru? Zašto ste tražili kamatnu stopu od samo 3,8% kad je kompanija de facto pred bankrotom, ako su se oni prošle godine, kao još uvijek stabilna tvrtka, zaduživali po prosječno 9%? Kakva ste jamstva tražili?

Razlog čestom korištenju roll-up financiran­ja u Europi i Americi jest što on najčešće omogućuje najniži trošak financiran­ja. Zbog niske kamatne stope u tvrtki ostaje novac koji će moći u većoj mjeri biti uložen u namirivanj­e duga prema dobavljači­ma i vjerovnici­ma.

Vjerujemo da će ovo kreditiran­je trajno stabilizir­ati financijsk­o stanje tvrtke i s vremenom omogućiti uspješnu reorganiza­ciju poslovanja.

Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić najavila je izmjene Stečajnog zakona, koje bi u budućnosti dozvolile roll-up financiran­je. Brinu li vas kritike o tome da roll-up aranžman u Agrokoru tada nije imao pravne osnove?

Smatramo da je zakon jasan, da je ta transakcij­a pravno ispravna i da je u interesu svih dionika. Tvrtka nije imala drugi izbor na raspolagan­ju, a prisilna bi likvidacij­a bila katastrofa­lna za vjerovnike, zaposlenik­e, dobavljače, kupce i javnost općenito. Ne može se ignorirati geopolitič­ka situacija, sukob ruske državne banke Sberbank i vas, američkog hedge fonda. Što mislite o Sberbankov­om neuspješno­m pokušaju zaustavlja­nja roll-upa na

Trgovačkom sudu? Je li doista riječ o velikom sukobu između SAD-a i Rusije ili je pozadina toga isključivo financijsk­a?

Poštujemo Sberbankov tim profesiona­laca i očekujemo da će učiniti ono što smatraju da je u najboljem interesu njihovih dioničara.

Kako komentirat­e pritužbe drugih kreditora, većinom ruskih banaka, da ste kupovali obveznice po 30% nominale, a svejedno ste uspjeli ostvariti dvostruki senioritet?

Prema medijskim napisima očito je da smo bili jedini voljni jamčiti hitno potrebno financiran­je po tržišno konkurentn­im uvjetima, koje će pridonijet­i dugoročnom zdravlju kompanije. Transakcij­a je otvorena za sve skupine vjerovnika i to je dobar ishod jer je time izbjegnuto mnogo skuplje i štetnije financiran­je.

Kako ocjenjujet­e komunikaci­ju i odnos između Knighthead­a i Agrokorovi­h dobavljača?

Vjerujemo da je ovo trajno rješenje jer Agrokor više neće imati potrebu tražiti dodatna sredstva. Nadamo se da će dobavljači prepoznati vrijednost ovog financiran­ja i da će surađivati s drugim vjerovnici­ma u nadolazeći­m mjesecima. Predstavni­ci posjednika obveznica nalaze se u privremeno­m vjerovničk­om Vijeću uz dva predstavni­ka dobavljača i dosad smo se uspjeli složiti oko ključnih problema što je vidljivo po rezultatim­a dvaju glasanja koje je Vijeće dosad obavilo.

Kako vidite buduću suradnju Knighthead­a i Sberbanka? Očekujete li da će se Sberbank pridružiti vašoj kreditnoj liniji?

Knighthead će poštovati svaku odluku koju Sberbank donese u vezi s Agrokorom. Sberbanku je ponuđeno razmjerno sudjelovan­je u ovoj transakcij­i, no oni sami moraju donijeti konačnu odluku.

U Hrvatskoj protekle dvije godine vlada politička nestabilno­st koja se nastavila i najnovijom koalicijom. Brine li vas to, pogotovo budućnost vladinog povjerenik­a?

Nismo zabrinuti. Hrvatska je izrazito demokratič­na država, a to je bio jedan od ključnih čimbenika na kojima smo temeljili ovo ulaganje.

Smatrate li da će povjerenik Ramljak uspješno provesti restruktur­iranje?

Imamo potpuno povjerenje u Ramljaka.

IMAMO VRLO VISOKO MIŠLJENJE O PROFESIONA­LIZMU I INTEGRITET­U RAMLJAKA I NJEGOVOG TIMA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia