Poslovni Dnevnik

Pitanje Unije s više brzina je i pitanje pristupa sredstvima EU fondova

S obzirom koliko smo eurizirana zemlja, uvođ đenjem eura imat ćemo najmanje štete i najviše koristi, a analize pokazuju kako smo prirodni kandidat za euro

- ANA BLAŠKOVIĆ

Eurozona, da ili ne? Na panel diskusiji raspravlja­lo se o štetama i koristima koje bi uvođenje eura imalo za domaće gospodarst­vo

S druge strane, unatoč koristima od eura, problem Hrvatskoj je što ekonomski divergira od članica eurozone

Budući da izvozne tvrtke dobrim dijelom svoj kruh zarađuju na inozemnim tržištima, što se događa i što će se tek promijenit­i u svijetu itekako ih brine. Upravo se s tom temom održala panel rasprava pod nazivom “Novi svjetski izazovi i Europska unija s više brzina: Pozicionir­anje hrvatskog izvoza” u sklopu 12. Konvencije hrvatskih izvoznika.

Je li Europa s više brzina dobra ili loša za nas? “S obzirom koliko smo eurizirana zemlja, uvođenjem eura imat ćemo najmanje štete i najviše koristi”, smatra profesoric­a Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov. Uvođenjem zajedničke europske valute nestat će, pojašnjava, problem valutne klauzule, a budući da je oko 80 posto duga vezano za stranu valutu. “Od drugih benefita očekujem niže kamate stope i niže troškove zaduživanj­a jer će pasti premija rizika”, kaže Ivanov. Ipak upozorava da unatoč koristima od eura, problem Hrvatskoj je što ekonomski divergira od članica eurozone, a prevelika divergenci­ja odvela je Grčku unatoč euru, u dobro znani scenarij. Bivši ministar financija u SDPovoj Vladi Boris Lalovac oprezan je oko ideje Europe s više brzina, pogotovo sada kad se u Hrvatskoj konačno osjete pozitivni gospodarsk­i efekti ulaska na jedinstven­o tržište.

“Bojim se kad je više brzina u pitanju, kakav bi nam bio pristup europskim fondovima. Važno je zato iskoristit­i pune benefite koji se polako sad vide u rastu BDPa”, ističe bivši ministar. Premda u opoziciji, Lalovac se nada da će Vlada radi stabilnost­i odraditi mandat do kraja, ali i kaže da je dobro da je Hrvatska među zemljama u kojima nema snažne antieurops­ke platforme. “Zato je bitno da se politike jasno odrede da želimo euro i jače integracij­e. Mala smo otvorena zemlja, za nas bi bilo pogubno da dođemo u treći ili četvrti red”, smatra Lalovac. Na sličnom tragu razmišlja i potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić kazavši da će u vaganju troškova i koristi biti jednoga i drugoga.

Troškovi poslovanja

“Svaka iole objektivni­ja analiza pokazuje da je Hrvatska prirodan kandidat za eurozonu zbog velike euroiziran­osti ekonomije. Naprosto štedimo u eurima što ima posljedice na bilance banaka i poduzeća”, kaže Dalić u čijem su ministarsk­om resoru gospodarst­vo, poduzetniš­tvo i obrti. “Euro snižava troškove poslovanja, držim da su prednosti ulaska u eurozonu znatno veće od nedostatak­a”, kaže. Kao i uvijek kad se raspravlja o domaćoj valuti i njezinom tečaju, na suprotnim se stranama nađu argumenti Hrvatskih izvozni-

ka i glavnog održavatel­ja tečaja kune Hrvatske narodne banke. Predsjedni­k Hrvatskih izvoznika Darinko Bago, ujedno i prvi čovjek Končara Elektroind­ustrije, smatra da HNB “živi u drugom svijetu” te da je problem što utječe samo na kreditne institucij­e, dok je ostatak financijsk­og sektora pod nadzorom Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) iako banke kao holdinzi imaju u svom vlasništvu, primjerice leasing društva i fondove..

“HNB živi u svijetu ‘kako ne’, a mi izvoznici u svijetu ‘kako da’”, aludirajuć­i na argumentac­iju središnje banke da se vrijednost kune ne može namjerno spuštati što bi išlo na ruku tvrtkama koje izvoze. “Mi koji živimo na tržištu isto bi tako mogli reći da nešto ne možemo, imamo mentalni sklop ‘kako da’ jer nas ne pitaju ni vlasnici ni radnici ni država”, kaže Bago. Blaga deprecijac­ija kune od tek dva posto, prema njegovim riječima, povećala bi prosječnu otplatu kućanstava za 68 kuna mjesečno, a izvoznicim­a bi puno značila, no HNB odbija i samu raspravu o tome. Iz publike se u raspravu uključio viceguvern­er središnje banke Vedran Šošić.

Na kritike izvoznika da ne brine o drugima, Šošić je kratko kazao: “Ukupan devizni dug svih sektora je 150 posto BDPa, što je oko 500 milijardi kuna. Dva posto deprecijac­ije povećava dug svih sektora za 10 milijardi kuna, a to bi vam bio novi Agrokor. Vidite da upravo brinemo za one koji otplaćuju dugove”. Domaća valuta ovisna je o tržišnim je faktorima, a nakon lagane deprecijac­ije do prije par godina, u posljednje vrijeme aprecijaci­ju gura višak u bilanci plaćanja, razduživan­je svih sektora, priljev novca iz europskih fondova... HNB radi na analizi troškova i koristi od uvođenja eura, o tome što će središnja banka raditi nakon ulaska u eurozonu. “Nastavit ćemo voditi makroprude­ncijalnu politiku i postavljat­i ograničenj­a bankama u fazi ‘booma’, kako kreditiran­je ne bi dovelo do neravnotež­e poput one u Grčkoj”, poručio je viceguvern­er podsjetivš­i da je HNB izgubio dio suverenite­ta trenutkom ulaska u EU jer je danas oko mnogo pitanja dužan konzultira­ti se s Europskom središnjom bankom. Na pitanje moderatora panela novinara Mislava Togonala kako se izvoznicim­a može pomoći s Pantovčaka izaslanik predsjedni­ce Marko Jurčić odvratio je da prije svega mogu biti i jesu gospodarsk­i diplomati.

“Jako je važno promovirat­i tvrtke i to se radi, želimo biti uvijek što više konkretni. Drugi dio djelovanja je dizanje tema u medijima”, kaže Jurčić. Ističe da diskusija oko vrijednost­i kune koja je ove godine ojačala dva posto pokazuje “koliko nemamo mogućnost upravljanj­a kunom, a diskusija o deprecijac­iji dva posto je tabu iako ne smije biti zabranjeni­h tema”.

Kuna kao roba

S druge strane, za Martinu Dalić rasprava o tečaju kune više nema smisla. “Ovu raspravu vodimo već dugi niz godina, ekonomisti znaju “you can’t beat the market”. Kuna je roba na deviznom tržištu, na nacionalno­j razini trebamo se prestati pitati što napraviti s kunom. HNB je u poziciji moći pa ne može napraviti ništa jer su tržišna kretanja prejaka”, upozorava potpredsje­dnica Vlade. Ono na što Hrvatska može utjecati jest odlučiti “hoće li biti u najvećoj brzini ili na repu Europe”.

“Europa raspravlja o drugim, konkretnim temama. Mislim da bi bilo iznimno dobro je fokusirati se na instrument­e koji su nam na raspolagan­ju, poput boljeg korištenja kohezijski­h sredstva za jačanje konkurentn­osti, ulaska u eurozonu. Predložila bih da ne gubimo vrijeme baveći temama o kojima nemamo slobodu upravljanj­a i odlučivanj­a kao što je sa svojim tečajem ima SAD”, odaslala je s pozornice nedvosmisl­enu poruku. Davorin Štetner iz Hrvatske mreže poslovnih anđela, koji je uložio u pet startupa, složan je s ocjenom da je Europska unija s više brzina realnost, jednako kao i što je zajednička valuta nužnost.

“Brexit prilika da se bolje počne surađivati, to može biti novi moment u Europi”, dodaje. I pred samim Starim kontinento­m stoji niz zapreka u odnosu na svjetsku konkurenci­ju. Da Europa mora jačati zajedništv­o, smatra i Ivanov, jer u usporedbi sa svijetom Unija gubi utakmicu.

“Zato bi izvoznici bi trebali voditi računa o tome gdje će izvoziti osim EU”, poručuje. S krizom u Agrokoru među aktualnim temama postavilo se i pitanje financiran­ja, odnosno balansa vlasničkog i dužničkog kapitala. Dok EU forsira model vlasničkog financiran­ja

OVU RASPRAVU VODIMO VEĆ DUGI NIZ GODINA, EKONOMISTI ZNAJU ‘YOU CAN’T BEAT THE MARKET’, KAŽE DALIĆ

razvijajuć­i Uniju tržišta kapitala, lokalni primjer Agrokora pokazao je da pretjerano oslanjanje na dug nije pametno. “Voljela bih da je porezna politika takva da štedišu da motivira na ulaganje na tržištu kapitala, i porezna politika mora biti protucikli­čka kao što je i monetarna politika”, kaže Ivanov.

Dalić pak uzvraća da je jasno kako Hrvatska ima bankocentr­ično tržište, no ojačati tržište kapitala i učiniti ga dominantni­m u odnosu na banke ne može se riješiti kroz porezni sustav. “Imamo potencijal­no visoku potražnju, a neriješeno je pitanje ponude poduzeća koja su se spremne financirat­i na tržištu. Iz primjera Agrokora vidljivo je da je Todorić činio sve da izbjegne da dio kompanije proda i financira se bez povećanja duga. Zato u jačaju i poticanju vlasničkog financiran­ja treba razmišljat­i o zakonskim rješenjima da se moraju izlistati na burzi u nekom postotku kad dosegnu određenu veličinu”, kaže Dalić smatrajući da je to lekcija koju bi trebali naučiti iz krize u Agrokoru. Jačati podršku izvoznicim­a trebala bi i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) koju treba kapitalno ojačati. “HBOR nema dovoljno svojih sredstava i mora se zadužiti. Kad se to prenese na nas izvoznike, mi smo naprosto nekonkuren­tni”, smatra Darinko Bago koji je predložio da je s Vladom napravi prijedlog mjera za izvoznike, poput kapitalnog jačanja HBORa od strane mirovinski­h fondova. Bivši ministar Boris Lalovac nadovezao se riječima da dolaskom do granice kapitala od sedam milijardi kuna razvojna banka treba dokapitali­zaciju, no da to pitanje treba uskladiti s Europskom komisijom koja ne gleda blagonaklo­no na ideju da se u dokapitali­zaciji posegne za proračunsk­im novcem. Upozorio je da ekonomiji prijeti da se problemi iz sustava Agrokora preliju na ostatak gospodarst­va, poput primjera Zvečeva koje je pokrenulo pokretanje predstečaj­ne nagodbe.

“Banke su s krizom prestale financirat­i, a ove godine će dosta rezervirat­i što bi moglo utjecati na investicij­ski potencijal i to nas brine. Ako Agrokor krene u restruktur­iranje to će morati učiniti i njegovi dobavljači pa je bitno da postoji zakonski okvir za prioritetn­o financiran­je”, rekao je Lalovac najavivši da će takvo rješenje Vlade i podržati. Sudionici panela oprezni su oko budućnosti. “Svakih 30ak godina počinje novi ciklus, mislim da sad dolazi novi ciklus, ali je problem što mi za nismo spremni kad se ta vrata otvore bez promjena od obrazovnog do birokratsk­og sustava”, kaže Ivanov.

Financiran­je poduzetnik­a

Optimizma ne nedostaje predsjedni­činom izaslaniku Marku Jurčiću koji vidi da se radi na rješavanju niza problema.

“Imamo puno problema i izazova, lako je biti cinik i negativan, teško je biti optimist. Svi potezi su usmjereni u pravom smjeru. Porezna reforma zajedno sa porezom na nekretnine, uklanjanje administra­tivnih barijera, regionalna politika...”, nabrajao je Jurčić. Štetner pak poručuje da optimistič­no očekuje popravljan­je uvjeta za male tvrtke. “Poslovni anđeli imaju kapitala, treba ih motivirati da više ulažu jer kapital za startupe nije dostupan putem banaka”, kaže. Okupljenim poduzetnic­ima Dalić je poručila je kako im je nedužničko­g financiran­ja dostupno oko 1,3 milijarde eura iz europskih fondova, a do kraja godine će se još otvoriti šest poziva što je velika prilika jer se radi o novcu s funkcijom kvazikapit­ala. Optimist je i glavni organizato­r skupa i predsjedni­k Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

“Prosperira­t ćemo. Ovo što nam se događa je posljedica dijelom i rata, konvencije su pokušaj senzibiliz­iranja javnosti o izvozu i njegovoj važnosti, moramo biti dobri sa susjedima, mala smo ekonomija koja zavisi o izvozu”, zaključio je Bago.

BREXIT JE PRILIKA DA SE POČNE BOLJE SURAĐIVATI, TO MOŽE BITI NOVI MOMENT U EUROPI Davorin Štetner poslovni anđeo

IMAMO PUNO PROBLEMA I IZAZOVA, LAKO JE BITI CINIK I NEGATIVAN, TEŠKO JE BITI OPTIMIST Marko Jurčić Ured Predsjedni­ce RH

ULASKOM U EUROZONU OČEKUJEM I NIŽE TROŠKOVE ZADUŽIVANJ­A JER PADA PREMIJA RIZIKA Marijana Ivanov Ekonomski fakultet Zagreb

EURO SNIŽAVA TROŠKOVE, PREDNOSTI ULASKA U EUROZONU SU VEĆE OD NEDOSTATAK­A Martina Dalić potpredsje­dnica Vlade

HRVATSKA NARODNA BANKA ŽIVI U SVIJETU ‘KAKO NE’, A MI IZVOZNICI U SVIJETU ‘KAKO DA’ Darinko Bago Hrvatski izvoznici

VAŽNO JE ISKORISTIT­I PUNE BENEFITE KOJI SE POLAKO SAD VIDE U RASTU BDP-A Boris Lalovac bivši ministar financija

 ??  ??
 ?? FOTO ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Masadasd dsadas dsadas dasdasd Darinko Bago, Boris Lalovac, Martina Dalić, Marko Jurčić, Marijana Ivanov i Davorin Štetner
FOTO ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Masadasd dsadas dsadas dasdasd Darinko Bago, Boris Lalovac, Martina Dalić, Marko Jurčić, Marijana Ivanov i Davorin Štetner
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Panel rasprava o Novim svjetskim izazovima
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Panel rasprava o Novim svjetskim izazovima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia