Poslovni Dnevnik

Hrvatski izvoz mora pronaći svoje mjesto ako želimo da ekonomija preživi

-

Kompanije koje udruga Hrvatski izvoznici nagrađuje već deset godina Zlatnim ključem zasigurno su svjesne toga te posjeduju viziju i znanje koje država treba kako bi bezbolno prevladala sve ono što dolazi

Globalni trendovi mijenjaju se polako, ali sigurno. Neke države koje su prije bile na periferiji zbivanja danas postaju ozbiljni igrači na svjetskom tržištu i predvodnic­i novih struja koje će zasigurno dominirati geopolitik­om ali i globalnim gospodarst­vom u godinama koje dolaze. Ne mijenjaju se samo politički i makroekono­mski trendovi nego svijet putuje prema nečemu što možemo označiti kao novu ekonomsku paradigmu u kojoj će neke vještine koje danas iznimno cijenimo biti potpuno bespotrebn­e, a neke nove za koje niti nemamo nazive postati neophodne. U tom i takvom svijetu hrvatski izvoz morat će pronaći svoje mjesto ako želimo da naša i onako krhka, i prije svega mala ekonomija uopće preživi, a naravno neposredno s njom i svi mi. Kompanije koje udruga Hrvatski izvoznici nagrađuje već deset godina Zlatnim ključem zasigurno su svjesne svega toga te posjeduju i viziju i znanje koje država treba kako bi bezbolno prevladala sve ono što dolazi. Na 12. konvenciji Hrvatskih izvoznika moglo se čuti više nego zanimljivi­h stvari, ali se i otvorilo više nego zanimljivi­h pitanja koja zaslužuju širu društvenu raspravu i fokus javnosti pomalo umorne od dnevne politike. Zato je najava stabilne Vlade koju je iznijela potpredsje­dnica Martina Dalić iznimno važna ne samo za izvoz i Hrvatske izvoznike već i sve gore spomenuto jer samo tako fokus svih dionika možemo vratiti na bitno. Sa stabilnom Vladom fokus možemo vratiti na pitanje Europe više brzina, pitanje koje je izašlo iz javnog diskursa (istisnuto preslagiva­njem u Saboru ali i krizom Agrokora op.a.), a koje je za Hrvatsku od iznimne važnosti i to ne samo po pitanju izvoza već i budućnosti cijelog društva. Fokus možemo vratiti i na digitaliza­ciju i industriju 4.0 koja je također važna za izvoz ali i cjelokupno društvo. Možda sada svoje snage, i izvozne ali i ostatka gospodarst­va i politike možemo usmjeriti prema budućnosti.

Jer kako je opstojnost domaćeg izvoza jedina nada gospodarsk­og napretka, tako je ozbiljno promišljan­je budućnosti kroz dialog svih dionika od politike i ekonomije do školstva i kulture jedina nada za našu djecu. Zbog svega navedeno valja čestitati svim dobitnicim­a priznanja Zlatni ključ, ali i svim izvoznicim­a koji posluju sve ove godine i koje uvijek spominjemo kada želimo pričati o snazi našeg gospodarst­va i naše pameti, ali ih se puno rjeđe sjetimo kada trebaju konkretnu pomoć. Ali osim čestitanja treba ih i poslušati i češće upitati za savjet jer oni koji su uspjeli na dalekim tržištima i u nepoznatim zemljama zasigurno posjeduju neku vrstu univerzaln­og znanja upravo onoga koje nam je potrebno da cijelo društvo uspije i postane dio onih koji nameću trendove, da postane dio Europe pune brzine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia