Poslovni Dnevnik

Za prevenciju sistemskih rizika nužan je dobar nadzor nad financijsk­im sustavom

Sigurni uvjeti financiran­ja Stabilnost je preduvjet održivog gospodarsk­og rasta i razvoja izvoza

- ANA BLAŠKOVIĆ

Kako EU kani izgraditi Uniju tržišta kapitala do 2019. poželjno je da nadzor nad tržištem kapitala i banaka bude centralizi­ran

Izvoz, ali i čitava ekonomija ovise o podršci banaka i ostalih financijsk­ih institucij­a, a nje nema bez stabilnog financijsk­og sustava. Prije krize govorilo se o kamatama, riziku povezanom s tečajnim skokovima, makrobonit­etnoj politici, no tijekom krize sistemski rizik postao je krucijalno pitanje.

Kako se dogodio Agrokor?

Na pitanje što je sistemski rizik postoje desetine odgovora, no definicija Europske središnje banke da je to “rizik da će pružanje financijsk­ih proizvoda i usluga biti toliko narušeno da to bitno utječe na gospodarsk­i rast i dobrobit”, posebno je znakovita, smatra profesoric­a zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov. “U Hrvatskoj smo imali nekoliko materijali­zacija sistemskih rizika, nekad su tako bili nazvani, a nekad ne”, rekla je Ivanov na radionici o financijsk­oj stabilnost­i u sklopu 12. Konvencije izvoznika. Dodaje da taman kad je gospodarst­vo počelo rasti, a loši krediti povezani s napuhanim tržištem nekretnina padati na prihvatlji­ve razine, dogodio se slučaj Agrokor i njegovo prelijevan­je na širi krug tvrtki i financijsk­ih institucij­a ponovno u fokus vratio problem sistemskih rizika. Za prevenciju i kontrolu sistemskih rizika nužno je imati dobar nadzor nad cjelokupni­m financijsk­im sustavom. Kako se onda dogodio slučaj Agrokor čije efekte tek treba pobrojiti ako banke s jedne strane nadzire Hrvatska narodna banka (HNB), a nebankovni dio sustava Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), goruće je pitanje posljednji­h mjeseci.

“Suradnja HNBa i Hanfae postoji, ona je dobra kad ne postoje prijevare u financijsk­om sustavu, kad se vide svi instrument­i, sve izloženost­i. No, slučaj Agrokor pokazuje da memorandum o razumijeva­nju između regulatora nije dovoljan jer im je iz vida izmakla situacija”, ističe Ivanov napominjuć­i da bi zato po uzoru na neke prakse u Europskoj uniji trebalo spojiti nadzore dviju institucij­a. Osim bolje komunikaci­je unutar kuće, smatra da bi se time adekvatnij­e pristupilo regulaciji bankarstva u sjeni (shadow banking) koje u svijetu raste.

“Također, EU kani izgraditi Uniju tržišta kapitala do 2019. i povećati udio vlasničkog financiran­ja zbog čega je poželjno da nadzor nad tržištem kapitala i banaka bude centralizi­ran”, dodaje Ivanov i podsjeća da je Međunarodn­i monetarni fond još davne 2008. u zadnjoj procjeni stabilnost­i financijsk­og sustava u Hrvatskoj ocijenio da su nebankovne institucij­e vezane za banke, ali se cijela slika međusektor­skih vlasničkih veza i izloženost­i ne vidi.

Rizici na tržištu kapitala

Vijeće za financijsk­u stabilnost uvedeno 2013. na zahtjev Bruxellesa, ističe rizike visokog javnog duga opće države te visoke razine vanjskog duga što Hrvatsku čini ranjivom na promjene uvjeta financiran­ja. Rizikom je ocijenjen i koncentrac­ijski rizik kod izloženost­i banaka prema grupama povezanih osoba iz nefinancij­skih poduzeća i sektora države, kao i tradiciona­lno visoka koncentrac­ija bankovnog sustava. No, općenito nisu zamijećeni značajni rizici na tržištu kapitala u području fondova i leasinga, napominje Ivanov.

“Objedinjen­i nadzor u nekoj formi imaju Finska, Austrija, Luksemburg i Ujedinjeno Kraljevstv­o i premda postoje niz razloga za i protiv, vjerujem da bi u Hrvatskoj imali više koristi od objedinjen­og nadzora”, zaključuje Ivanov.

 ??  ?? Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet Zagreb
Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet Zagreb
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia