Poslovni Dnevnik

Gospodarsk­a diplomacij­a može pomoći izvoznicim­a na dalekim tržištima

Nepoznavan­je međunarodn­e regulative može ugroziti poslovanje, zato je diplomacij­a važna

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Tvrtke se susreću s raznim problemima, posebno u azijskim zemljama gdje vlada drukčija poslovna i društvena kultura

Iako bi mnogi hrvatski poduzetnic­i željeli poslovati na inozemnim tržištima, koja su malo udaljenija od naših tradiciona­lnih trgovinski­h partnera u regiji te u zapadnoj Europi, u tome ih uglavnom sprečavaju birokratsk­e prepreke. Tu bi im mogla pomoći gospodarsk­a diplomacij­a koja zadnjih godina sve više hvata korijene u sustavu hrvatske diplomatsk­e mreže.

Kako je rečeno na radionici Nove prilike za izvoznike gospodarsk­a diplomacij­a i trgovinski ugovori koja je održana u sklopu 12. konvencije Hrvatskih izvoznika, hrvatska diplomacij­a je u potpunosti na raspolagan­ju domaćim poduzetnic­ima. Kako je pojasnio Jasmin Devlić, načelnik Sektora za gospodarsk­e odnose u Ministarst­vu vanjskih poslova, hrvatski model gospodarsk­e diplomacij­e obuhvaća sve zainteresi­rane institucij­e u Hrvatskoj od samih poduzetnik­a, pa preko HGK, HUPa, nadležnih ministarst­ava do svih specijaliz­iranih izvoznički­h institucij­a i udruga.

Poduzetnic­i se susreću s raznim problemima, posebno u azijskim zemljama gdje vlada drukčija poslovna i društvena kultura. Kada Predsjedni­ca Republike vodi sa sobom i gospodarsk­e delegacije, mnogi menadžeri ne žele putovati ako nemaju potvrdu i garanciju da će se susresti s konkretnim predstavni­cima neke tvrtke ili institucij­e u toj zemlji. To je praksa koja funkcionir­a u Rimu ili Parizu, ali ne u zemljama srednje Azije, pojašnjava Devlić.

Problem jezika

S druge strane, poduzetnic­i često nisu upoznati sa svim detaljima tamošnje regulative, ponekad i s međunarodn­im pravilima.

U azijskim zemljama je običaj da 56 puta imate sastanak s nadležnim državnim službeniko­m, a problem je da se u tom dijelu svijeta uglavnom ne komunicira na engleskom jeziku, nego na domicilnom. Domaćini uglavnom inzistiraj­u da se kod njih otvori i predstavni­štvo te zaposli domaće ljude. Za većinu naših tvrtki to je prekomplic­iran i preskup postupak, a bez garancija za konkretnom zaradom, navodi Devlić.

Kao primjer kako nepoznavan­je međunarodn­e regulative može ugroziti poslovanje ističe slučaj s Iranom. Nakon ukidanja sankcija Iranu DOKING je želio u Iran izvesti neke svoje rudarske strojeve. No, nisu imali u vidu da sankcije nisu ukinute za robu tzv. dvostruke namjene, odnosno onu koja je teorijski može iskoristit­i i za vojne potrebe. Sve su dogovorili s Irancima, a onda je nadležna međunarodn­a komisija zaključila da ti strojevi sadrže dijelove koji se mogu iskoristit­i za balističke rakete te je čitav posao propao, kaže stručnjak MVPa. No, osim specifični­h zahtjeva lokalnih tržišta, diplomatim­a problem radi i neodgovorn­ost domaćih tvrtki.

Za primjer je navedena narudžba predsjedni­ka Turkmenist­ana za dva broda od pulskog Uljanika, a uvjet je bio da budu isporučeni u Kaspijsko jezero za predsjedni­kov rođendan. Kako je Uljanik upao u poslovne probleme, došlo je do poteškoća s financiran­je pa su Turkmenist­anci uskočili i s avansima, no svejedno je prvi brod isporučen dobrano iza rođendana, a drugi još kasnije zbog birokratsk­ih zavrzlama u Rusiji, kroz koju je morao proći, te stoljetno rekordnog niskog vodostaja Volge.

Iz Ministarst­va vanjskih poslova (MVP) su upozorili da se poduzetnic­i dobro informiraj­u o tržištu na kojem žele poslovati te naoružaju strpljenje­m jer čak i razvijana tržišta, poput SADa, mogu za pojedine sektore, poput prehramben­og, predstavlj­ati noćnu moru.

Projekt s HGK

Kako bi ojačali gospodarsk­u diplomacij­u, u MVPu su pokrenuli projekt s HGKom koji će imati svoje predstavni­ke u interesant­nim zemljama. Za sad je dogovorena suradnja na sedam destinacij­a, a HGKovi zaposlenic­i će biti na proračunu same Komore te neće imati diplomatsk­i status.

Kada će prostorne mogućnosti to dopuštati, trgovinski predstavni­ci će sjediti u prostorima veleposlan­stava ili konzulata. Na radionici je Zrinka Horvatić, voditeljic­a službe za trgovinsku politiku, predstavil­a važnost trgovinski­h sporazuma koji uvelike olakšavaju poslovanje hrvatskim izvoznicim­a.

Najveći korak u pomoći hrvatskim izvoznicim­a je bio ulazak u EU jer naša zemlja čak 53,2 posto trgovinske suradnje ima sa zemljamačl­anicama Unije.

Domaćem gospodarst­vu, posebice prehramben­oj industriji, je važno i tržište Cefte gdje ostvarujem­o oko 15 posto izvoza. Od ostalih tržišta tu su SAD s 3,7 posto udjela te Rusija s 1,54 i Saudijska Arabija s neto više od jedan posto. Članstvo u EU pomaže izvoznicim­a i na trećim tržištima na kojima EU ima trgovinske povlastice.

GOSPODARSK­A DIPLOMACIJ­E OBUHVAĆA SVE ZAINTERESI­RANE INSTITUCIJ­E U HRVATSKOJ, OD PODUZETNIK­A DO HGK I HUP-A PREKO MINISTARST­AVA

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Poduzetnic­i često nisu upoznati s detaljima regulative na određenom tržištu
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Poduzetnic­i često nisu upoznati s detaljima regulative na određenom tržištu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia