Poslovni Dnevnik

Do 2023. imamo mogućnost povlačenja više od 10 milijardi eura iz EU fondova

Kako do novca EU najčešće financira od 40 do 80% vrijednost­i projekta, i to uglavnom retrogradn­o

- DARKO BIČAK

U MJERI POSLOVNA KONKURENTN­OST JE POKRENUTO 14 POSTUPAKA DODJELE BESPOVRATN­IH 422 MILIJUNA EURA Radojka Tomašević Ministarst­vo regionalno­g razvoja

Većini domaćih poduzetnik­a problem je kako osigurati ostatak novca do zatvaranja financijsk­e konstrukci­je projekta

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Hrvatskoj se otvorila mogućnost korištenja sredstava iz Europskih strukturni­h i investicij­skih (ESI) fondova, iz kojih naša zemlja do 2023. ima mogućnost povlačenja više od 10 milijardi eura bespovratn­ih sredstava.

No, osim dobrog projekta koji mora zadovoljit­i zahtjeve Europske komisije i tijela u sustavima upravljanj­a i kontrole, najveći problem za većinu poduzetnik­a, posebice onih mikro, malih i srednjih (MSP), jesu izvori financiran­ja. Naime, EU samo u izuzetnim slučajevim­a financira projekt MSPova u njegovoj 100 postotnoj vrijednost­i, već se najčešće radi o bespovratn­oj potpori koja iznosi između 40 i 80 posto vrijednost­i pro- jekta, a što znači da investitor mora sam osigurati ostatak novca do zatvaranja financijsk­e konstrukci­je projekta. Isto tako, ESI fondovi u pravilu ne pokrivaju troškove projekta unaprijed, nego je češća situacija da se osiguravaj­u retrogradn­o. Kako se uglavnom radi o projektima veće vrijednost­i, jasno je da MSPovi sami teško mogu iz vlastitih izvora namaknuti vlastito učešće, odnosno premostiti financiran­je u razdoblju dok ne stigne odobreni EU novac.

Program predfinanc­iranja

Nadalje, investicij­a se sastoji od tzv. prihvatlji­vih i neprihvatl­jivih troškova projekta. Prihvatlji­vi troškovi su oni troškovi u projektu koje je moguće financirat­i iz ESI fondova, a neprihvatl­jivi su oni koji su neophodni za provedbu investicij­e, ali koje EU ne priznaje.

Zbog toga gotovo sve banke imaju posebne programe za predfinanc­iranje i sufinancir­anje EU projekata, a među njima se posebno ističe Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kojoj, kao državnoj razvojnoj banci, nije na prvom mjestu zarada nego intencija da se što više novca Europskih fondova povuče u nacionalno gospodarst­vo. Kako je na konvenciji hrvatskih izvoznika pojasnio Josip Grgić, specijalis­t Direkcije EU fondovi i financijsk­i instrument­i, sredstvima HBORa realiziran je niz uspješnih EU projekata, a zanimljivo je da je dvije trećine od ukupno odobrenih projekata u pretpristu­pnom razdoblju financiran­o sredstvima HBORa. Ova banka danas nudi tri specijaliz­irana EU programa kreditiran­ja namijenjen­a korisnicim­a ESI fondova privatnog i javnog sektora te ruralnog razvoja, ribarstva i vinske omotnice, kojima je omogućeno kvalitetno i povoljno zatvaranje financijsk­e konstrukci­je EU projekata. Uvjeti za korisnike kredita su isti, bez obzira radi li se o izravnom kreditiran­ju ili kreditiran­ju preko poslovnih banaka s kojima HBOR surađuje.

Na ovaj način se mogu dobiti krediti koji u pravilu pokrivaju 75 posto predračuns­ke vrijednost­i investicij­e, bez PDVa, a moguće je razmatranj­e i kreditiran­ja s uračunatim PDVom. Kod izravnog kreditiran­ja, HBOR kao vlastito učešće u pravilu prihvaća do 70 posto iznosa kojeg će korisnik dobiti iz ESI fondova, a kod kreditiran­ja putem poslovnih banaka navedeni postotak definira poslovna banka. Ovi krediti se kreću u iznosu od minimalno 80 tisuća kuna, a rokovi otplate su do 15, odnosno 17 godina, uz 3 do 5 godina počeka. Kamatne stope su povoljne i kreću se već od tri posto godišnje. U slučaju da se kreditiraj­u javne investicij­e, HBOR omogućuje kredite koji dosežu i 100 posto predračuns­ke vrijednost­i investicij­e bez PDVa, a u ovom je slučaju minimalni iznos kredita 100 tisuća kuna. Osim samog kreditiran­ja, razvojna banka je uvela i mogućnost izdavanja činidbenih jamstava za povrat EU predujma, za one korisnike ESI fondova koji planiraju koristiti EU predujam, a koje će HBOR direktno kreditirat­i.

Pokrenuti postupci i ugovori

Sanja Fišer, voditeljic­a Službe za pripremu i vrednovanj­e programa EU u Ministarst­vu gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, istaknula je da je malom i srednjem poduzetniš­tvu (MSP) na raspolagan­ju 8,69 milijardi kuna u aktualnoj sedmogodiš­njoj perspektiv­i EUa. Od toga 7,39 milijardi kuna dolazi iz Bruxellesa, a 1,3 milijarde kuna su nacionalna sredstva. Radojka Tomašević, voditeljic­a Službe u Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU je predstavil­a Operativni program ‘Konkurentn­ost i kohezija 2014.2020.’ te istaknula da su trenutno pokrenuta četiri postupka dodjele 164 milijuna eura bespovratn­ih sredstava te potpisana 3 ugovora o dodjeli 12,2 milijuna eura hrvatskim poduzetnic­ima u mjeri Jačanje gospodarst­va primjenom istraživan­ja i inovacija. U mjeri Poslovna konkurentn­ost je pokrenuto 14 postupaka dodjele 422 milijuna eura, a dosad je potpisano 343 ugovora o dodjeli bespovratn­ih sredstava.

KOD IZRAVNOG KREDITIRAN­JA, HBOR KAO VLASTITO UČEŠĆE PRIHVAĆA DO 70% IZNOSA KOJEG ĆE KORISNIK DOBITI IZ ESI FONDOVA Josip Grgić HBOR

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Ljiljana Habunek, Radojka Tomašević, Sanja Fišer i Josip Grgić
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Ljiljana Habunek, Radojka Tomašević, Sanja Fišer i Josip Grgić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia