Poslovni Dnevnik

Dionice ubrzale rast svjetskog bogatstva

Globalna imovina lani je rasla 5,3 posto na 166,5 bilijuna dolara

-

Rast globalne financijsk­e imovine u privatnom vlasništvu ubrzan je prošle godine, stoji u izvješću Boston Consulting Groupa. Prema tom izvješću, vrijednost globalne financijsk­e imovine u privatnom vlasništvu lani je povećana 5,3 posto na 166,5 bilijuna dolara što je prvenstven­o zasluga ubrzanog ekonomskog rasta te snažnog rasta dioničkih tržišta u mnogim dijelovima svijeta.

Za usporedbu, vrijednost imovine je 2015. uvećana 4,4 posto. Sve svjetske regije svjedočile su uvećanju imovine, no azijskopac­ifička regija još je jednom zasjela na čelo najbržeras­tućih, s 9,5 posto rasta na 38,4 bilijuna dolara.

Zbog nesigurnos­ti uslijed Brexita zapadna je Europa zabilježil­a umjeren rast od 3,2 posto na 40,5 bilijuna dolara. Istok “starog kontinenta” rastao je bržih 5,6 posto na 3,6 bilijuna dolara. Međutim, do kraja ove godine razina financijsk­e imovine u Aziji i Pacifiku nadmašit će imovinu u Europi dok bi do kraja 2019. Azija i Pacifik zajedno s Japanom nadmašili i Sjevernu Ameriku. Potonji je kontinent lani imao stopu rasta od 5,6 posto na 55,7 bilijuna dolara. Do kraja 2021. godine globalna imovina rast će šest posto, a dosegnut će iznos od 223,1 bilijun dolara.

Najveći dio globalne imovine 43 posto lani je bio investiran u dionice, no izloženost toj investicij­skoj klasi ovisi od regije do regije. U dionicama se najviše drže imovina u Sjevernoj Americi, čak 70 posto, a ostatak u obveznicam­a i gotovini. Zapadni Europljani u dionicama imaju 39 posto imovine, istok Europe 24 posto, a Azija i Pacifik 23 posto. Najmanje je, svega 11 posto, u dionice uloženo u Južnoj Americi.

 ?? FOTOLIA ?? Najveći dio imovine, 43 posto, uložen je na burzama
FOTOLIA Najveći dio imovine, 43 posto, uložen je na burzama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia