Poslovni Dnevnik

Više kredita za investicij­e, manje za obrtna sredstva

Doza optimizma Nakon kontinuira­nog negativnog trenda, zajmovi za investicij­e rasli 1,1 posto

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Ipak , iz HNB-a poručuju da trend otpisa i prodaja loših plasmana kamufliraj­u realna kretanja

Nakon pet godina neprekidno­g pada, krediti za financiran­je investicij­a napokon su preokrenul­i trend i porasli u travnju. Pozitivna očekivanja o rastu ekonomije ponukale su tvrtke na ulaganja: s rastom od 1,1 posto na godišnjoj razini zajmovi za financiran­je investicij­a dosegnuli su 31,6 milijardi kuna.

“To su pozitivna kretanja jer su usko povezana s rastom ekonomije, na neki način odražavaju i oporavak kreditne aktivnosti. Očito je da su donekle svoj zamašnjak dala pozitivna očekivanja”, ističe Zrinka Živković Matijević, direktoric­a ekonomskih istraživan­ja u Raiffeisen banci. Dodaje da ipak treba uzeti u obzir efekt niske baze jer smo dugi niz godina svjedočili razduživan­ju, kao i izostanku potražnje za kreditima, te da nomi- nalne brojke ne isključuju tečajna kretanja i otpise, koji, da se korigiraju, pokazali bi još bolju situaciju. Podaci HNB-a pokazuju da su krediti za investicij­e porasli za 525 milijuna kuna u travnju na mjesečnoj razini, odnosno 1,7 posto. Pogledaju li se godišnje brojke, nakon kontinuira­nog trenda negativnih stopa koji je datirao od svibnja 2012. te konačne stagnacije u ožujku, u travnju je za- bilježen rast od 1,1 posto, ističu iz RBA. Osim optimizma o zdravlju ekonomije, vjetar u leđa investicij­skim kreditima dala je i njihova cijena. “Treba uzeti u obzir da su se kamatne stope na lokalnom tržištu snizile na konkurentn­iju razinu prema inozemnim stopama što je posljedica ekspanzivn­e monetarne politike HNBa i posljedičn­o visoke likvidnost­i u sustavu pa je poduzećima taj trošak bitno niži nego ranije”, dodaje glavna ekonomisti­ca RBA. Istodobno, ukupni krediti tvrtkama za obrtna sredstva, odnosno financiran­je redovnog poslovanja, na mjesečnoj razini porasli su 780 mil. (2,3%) dosegnuvši 37,7 mlrd. kuna krajem travnja. Radi se o padu za 2,9 mlrd. kuna ili gotovo 7,6% u godinu dana. I dok je primjetno da financiran­je investicij­a polako ubrzava u odnosu na obrtna sredstava, vrijedi primijetit­i da je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) takav trend prisutan već nekoliko godina. Primjerice, dok se tijekom najžešćeg udara krize 2009. za obrtna sredstva tražilo čak 77% svih kredita, a tek 23% za investicij­e, do preokreta u HBOR-u došlo je još prije pet godina. Omjer 2012. bio je 73% u korist investicij­a, a 23% za obrtna sredstva i takav je više-manje ostao do danas. Iz HNBa poručuju da je već neko vrijeme vidljiv oporavak kreditne aktivnosti, no i da trend otpisa i prodaja loših plasmana poprilično kamuflira realna kretanja.

TREBA UZETI U OBZIR I EFEKT NISKE BAZE JER SMO DUGI NIZ GODINA SVJEDOČILI RAZDUŽIVAN­JU

Primjerice, ukupni krediti u travnju porasli su (svim sektorima osim države) 0,6 posto na osnovi transakcij­a, u čemu se najveći dio odnosi na tvrtke, dok je na godišnjoj razini rast ostao na sličnim razinama kao ranije, porastavši 0,8 posto. S druge strane, gledaju li se nominalne brojke koje iskrivljuj­u otpisi i prodaje, ispada da su u travnju ukupni plasmani na godišnjoj razini pali za 1,1 posto.

“Još od sredine prošle godine bilježimo pozitivna kretanja kod godišnjih stopa rasta plasmana poduzećima”, kaže viceguvern­er Vedran Šošić. Kad su investicij­e u pitanju, Šošić kaže da očekuju da nakon 4,6 posto prošlogodi­šnjeg rasta očekuju i solidnih 6 posto u 2017. godini.

Premda su u uzlaznom trendu, stručnjake brine struktura investicij­a jer je u njima prevelik naglasak na turizam. “Kad se pogleda struktura, ona se bitno ne mijenja, većina se odnosi na turizam koji investicij­e ne može financirat­i iz redovnog poslovanja već iz kredita. Ulaganja u investicij­e su dobra za taj sektor, ali je pitanje što je s kompanijam­a iz ostatka realnog sektora”, ističe naša sugovornic­a dodajući da većina sektora u Hrvatskoj dijeli isti problem visoke zaduženost­i zbog čega nije realno očekivati da će se trendovi investicij­a značajnije promijenit­i u skorije vrijeme. Istu zabrinutos­t dijeli i Europska komisija, koja je u posljednje­m izvješću za Hrvatsku u veljači naglasila da su izlaskom Hrvatske iz recesije ulaganja porasla u svim sektorima, no da izvori investicij­a znatno variraju ovisno o sektoru.

Tako će se, primjerice, u ICTu koji je jedan od najpropulz­ivnijih sektora prvenstven­o osloniti na vlastita sredstva, dok se promet i turizam uglavnom oslanjaju na banke. Vlastitim novcem financiraj­u se i proizvođač­i kod kojih se udio kredita kreće oko 20 posto. Konačno, na investicij­ski ciklus do kraja godine, a realno i nekoliko idućih godina, svoj obol će dati i rasplet situacije u Agrokoru. HNB je za ovu godinu predvidio prelijevan­je na BDP (koji će biti 0,4 postotna boda niži, oko 2,9 posto) kroz dva kanala: potrošnju građana te investicij­e.

Hoće li i koliko, investirat­i tvrtke (ne)posredno povezane s propalim koncernom, a posljedičn­o i kako će se to odraziti na cjelokupnu sliku investicij­a u ovoj godini, znat će se nakon što svjetlo dana naposljetk­u ugleda sveobuhvat­ni plan restruktur­iranja.

VEĆINA SEKTORA DIJELI ISTI PROBLEM VISOKE ZADUŽENOST­I ZBOG ČEGA NIJE REALNO OČEKIVATI DA ĆE SE TRENDOVI INVESTICIJ­A ZNAČAJNIJE PROMIJENIT­I U SKORIJE VRIJEME

 ??  ??
 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL ?? Zrinka Živković Matijević, RBA
DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Zrinka Živković Matijević, RBA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia