Poslovni Dnevnik

Sve u Marićevim rukama

Ministar će sam odlučivati o državnim nekretnina­ma?

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Marić će odlučivati o dionicama i udjelima tvrtki od posebnog interesa čija je vrijednost do 7,5 mil. kn

Ministar Goran Marić konačno kreće s najavljeni­m davanjem svog pečata upravljanj­u državnom imovinom kroz izmjene zakonskog okvira. Sam prijedlog novog zakona koji je upravo pušten u javnu raspravu, ne da kasni u odnosu na planirane rokove, nego je suprotno standardno­j praksi pripremlje­n premda prethodno nije donesena nova strategija upravljanj­a koju bi zakon pratio. A na tragu onoga što je Marić i najavio od preuzimanj­a ovog resora, glavni zadatak je ubrzati donošenje odluka o prodaji i drugim oblicima korištenja imovine, a fokus u narednom razdoblju bit će na nekretnina­ma.

Štoviše, strateška poduzeća od HEPa, Hrvatskih voda i šuma do autocesta i željeznica, potpuno su nestala iz prijedloga novog zakona i niti jednom riječju se ne spominju, pa se može zaključiti tek da će ona ili postati dio posebnog zakona ili će formalno postati tvrt- ke od posebnog interesa i ući u grupaciju državnih tvrtki u kojoj su uglavnom zračne i riječne luke.

No, ministar Marić imat će ubuduće glavnu riječ u svim odlukama od kadroviran­ja do raspolagan­ja nekretnina­ma. Tako će donositi odluke o raspolagan­ju s dionicama i udjelima pravnih osoba od posebnog interesa čija je procijenje­na vrijednost do 7,5 milijuna kuna. Do iste vrijednost­i odluke o državnim nekretnina­ma Marić će moći donositi sam. Nekretnina­ma će moći upravljati i po prijedlogu “zainteresi­rane osobe”, a u nizu zanimljivi­h odredbi jest i ona da će procjene vrijednost­i nekretnina obavljati osoba koja je za to ovlaštena posebnim propisima i odlukom ministra državne imovine. Ubuduće će i sve odluke o nekorišten­ju prava prvokupa donositi sam ministar, neovisno o vrijednost­i nekretnine. U slučaju prodaje nekretnina, a isti model uvodi se i za prodaju dionica i udjela, novina je da se početna cijena smanjuje ako u prvom krugu nije bilo interesa, najprije za 30, a potom za 50 posto. Ne bude li ponuđača, u slučaju udjela u tvrtkama, CERP će se moći “poslužiti” izravnom prodajom.

Ono što će zasigurno izazvati najviše polemika je prijedlog izravne pogodbe za raspolagan­je nekretnina­ma. Osim za projekte od strateškog interesa, neposredno će se do nekretnina iz portfelja moći doći i ako je osobi potreban dio zemljišta, do 20 posto, za formiranje građevne čestice, kao i u slučaju kada je legalizira­n nezakonito izgrađen objekt na državnom zemljištu ili kada je “osoba u mirnom posjedu zemljišta duže od 10 godina temeljem ugovora s lokalnim ili državnim jedinicama. Intenzi- virat će se i dodjela bez naknade zemljišta gradovima i općinama, i to ne samo za standardne projekte poput poduzetnič­kih zona, nego i za programe demografsk­e obnove. Bez natječaja će Ministarst­vo moći osnivati pravo građenja za energetske objekte iz OIE, no isto tako i kada “postoji opasnost od propasti, oštećenja ili znatnog umanjenja vrijednost­i nekretnine”, te “u korist političkih stranaka”.

Potonje odredbe zasigurno će biti na meti kritika, jer otvaraju prostor sumnjama u transparen­tnost. Tim više što je zakon korak unazad što se tiče transparen­tnosti upravljanj­a. Ovlasti u odlučivanj­u preuzeo je ministar Marić, dok će se, primjerice, evidencija državne imovine voditi interno i po odluci ministra, a tek dio podataka bit će dostavljan u Središnji registar državne imovine. Ujedno će sav nadzor, upravni i inspekcijs­ki, nad upravljanj­em imovinom iz državnog portfelja na svim razinama vlasti obavljati samo Ministarst­vo. A na simbolično­j razini pomak unazad po pitanju transparen­tnosti je i isključiva­nje predstavni­ka sindikata i poslodavac­a u Upravnom vijeću CERPa, koji su “integriran­i” u proces odlučivanj­a još iz vremena Hrvatskog fonda za privatizac­iju.

U SLUČAJU PRODAJE NEKRETNINA, A ISTI MODEL UVODI SE I ZA PRODAJU DIONICA I UDJELA POČETNA SE CIJENA SMANJUJE AKO U PRVOM KRUGU NIJE BILO INTERESA

NOVIM ZAKONOM IZ ODLUČIVANJ­A SU ISKLJUČENI I PREDSTAVNI­K SINDIKATA

I POSLODAVAC­A U UPRAVNOM VIJEĆU CERP-A, KOJI TAMO SJEDE JOŠ OD HFP-A

 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Ministar državne imovine Goran Marić
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Ministar državne imovine Goran Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia