Poslovni Dnevnik

Cilj su stope rasta iznad 3%, to jamči veću zaposlenos­t

Potvrda Vijeća EU RH i formalno izašla iz postupka za prekomjern­i deficit, Vlada planira do 2020. smanjiti javni dug na 72% BDP-a

-

Hrvatska je i formalno izišla iz korektivno­g mehanizma za prekomjern­i proračunsk­i manjak. Vijeće za ekonomske i financijsk­e poslove EU potvrdilo je prijedlog Europske komisije nakon što je deficit opće države lani sveden na rekordno niskih 0,8% BDPa (uz snažan rast primarnog suficita), a usto je udio javnog duga smanjen za čak 2,6 bodova, s 86,3 na 83,7% BDPa. Izlaskom iz EDP procedure Hrvatska prelazi u režim preventivn­og fiskalnog nadzora sukladno Paktu o stabilnost­i i rastu. Do 2020. cilj je uravnoteže­n proračun, tj. višak od 0,5% BDPa, Ministar financija Zdravko Marić na sastanku ECOFINa naglasio je da Hrvatska ostaje predana daljnjem smanjenju javnog duga; cilj je da se do 2020. smanji za više od 10 postotnih bodo- va, na 72% BDPa. Uz niz mjera, uključujuć­i i one strukturne prirode, s ciljem poticanja potencijal­a rasta u srednjem roku, oslonac smanjenja razine duga bit će i nastavak fiskalne konsolidac­ije, što pridonosi i smanjenju udjela kamata u rashodima. Konačno, treći oslonac je jača aktivacija državne imovine.

“Danas Hrvatska raste nešto iznad tri posto. U sred- njem roku moramo osigurati održivost rasta, pa i više od tri posto, jer negdje na tim razinama počinje se generirati veća zaposlenos­t, a to je ono što Hrvatskoj najviše treba. Možemo govoriti o mirovinsko­m, zdravstven­om, socijalnom sustavu, o demografij­i, ali dugoročne rezultate ne možemo polučiti bez odgovaraju­će razine gospodarsk­og rasta i zapošljava­nja”, kaže Marić.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Ministar financija Z. Marić
GORAN STANZL/PIXSELL Ministar financija Z. Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia