Poslovni Dnevnik

Razvoj industrije cigara ovisi o sustavu poreza, one nisu zdravstven­i problem

Heinrich Villiger, švicarski tvorničar i predsjedni­k Upravnog odbora Villiger Söhne Holdinga, jednog od vodećih europskih proizvođač­a cigara, o duhanskom biznisu danas i sutra, regulativi, zdravlju...

- TOMISLAV PILI

S novim tehnologij­ama grijanja, a ne izgaranja, imate miris duhana i ne udišete opasne spojeve

Jedan od vodećih europskih tvorničara cigara Heinrich Villiger (87) posjetio je prvi put Hrvatsku početkom lipnja, gostujući na tradiciona­lnom skupu ljubitelja cigara koji je ove godine u Zagrebu i Poreču organizira­la zagrebačka tvrtka Camelot.

Villiger je predsjedni­k Upravnog odbora švicarske tvrtke Villiger Söhne Holding i treća je generacija koja vodi tu obiteljsku tvrtku osnovanu davne 1888. godine. U duhanski je biznis Heinrich Villiger ušao još 50ih godina, a 1989. preuzima vođenje kompanije od mlađeg brata Kaspara koji odlazi u visoku politiku, a na dužnosti predsjedni­ka Švicarske bio je dva puta, 1995. i 2002. godine.

Kakvi su bili lanjski poslovni rezultati vaše kompanije?

Kao što znate, jedna smo od vodećih kompanija za proizvodnj­u i distribuci­ju cigara u Europi. Prošla je godina što se tiče volumena bila najbolja ikada jer smo proizveli 1,7 milijardi komada cigara. Imamo nekoliko tvornica, najveća se nalazi u Indoneziji gdje je zaposleno 1100 ljudi. Ukupno zapošljava­mo 1700 ljudi, od čega 600 u Njemačkoj i Švicarskoj. Imamo i joint venture na Kubi koji je zadužen za distribuci­ju u Njemačkoj, Austriji i Poljskoj te joint venture s Habanosom u Švicarskoj koji distribuir­a kubanske cigare na švicarskom tržištu.

Europska je unija prošle godina implementi­rala novu direktivu TPD 2 koja je vrlo restriktiv­na prema duhanskoj industriji. Kako komentirat­e tu direktivu?

U duhanskoj sam industriji od 1950. godine pa imam nešto iskustva, ali posljednji­h 20ak godina zdravstven­e organizaci­je snažno napadaju duhan i duhansku industriju. Prije desetak godina Svjetska zdravstven­a organizaci­ja izdala je prve smjernice u vezi duhana. Direktivom TPD duhanska industrija mora modificira­ti sva pakiranja u smislu stavljanja većih upozorenja o štetnosti pušenja. Konkretno u slučaju cigara moramo na svaku kutiju zalijepiti to upozorenje.

Kako bismo prilagodil­i naša pakiranja, to nas je prošle godine stajalo dodatnih milijun eura. Ljudi u Bruxellesu zaduženi za regulaciju duhanske industrije već rade na TPD 3. U ovom trenutku ne znamo u kojem će pravcu ići ta regulativa te hoće li biti razlikovan­ja cigara i cigareta. Cigare nisu zdravstven­i problem, već su to cigarete.

U tom kontekstu, ima li duhanska industrija budućnost?

Najveća duhanska kompanija na svijetu Philip Morris vjeruje u nove tehnologij­e grijanja, a ne izgaranja duhana. S takvim uređajima koji se postave na cigaretu imate miris duhana, ali ne udišete kancerogen­e spojeve. No, cigarete čine 98 posto proizveden­ih duhanskih proizvoda u svijetu, a cigare svega dva posto, pa smo marginalna niša unutar cjelokupne industrije. Na stotinu pušača imamo dva ili tri pušača cigara.

Koja duhanska industtrij­a je konkurentn­ija, je li to američka, europska ili možda azijska?

Ukupna potražnja za cigarama u svijetu iznosi 24 milijarde komada, a polovica toga odlazi na američko tržište. Druga polovica odnosi se na ostatak svijeta. Velike tvornice nalaze se stoga u SADu, u Europi imamo možda tri ili četiri tvornice koje uglavnom proizvode male cigare, cigarillos­e. No, najveći potrošač duhana je Kina gdje se popuši 40 posto svih proizveden­ih cigareta u svijetu. U proizvodnj­i cigareta kineske tvornice opremljene su vrlo modernim strojevima, ali i opremom za proizvodnj­u cigara.

Očekujete li daljnju konsolidac­iju u duhanskoj industriji?

Da, jer proizvodnj­u cigareta trenutačno kontrolira četiri do pet velikih kompanija, dok ih je u proizvodnj­i cigara 50 do 60. Male kompanije u Dominikans­koj Republici i Nikaragvi traže povezivanj­e s velikim kompanijam­a kroz joint venture tvrtke. SAD je najveće tržište cigara i ne znamo što će se događati na tom tržištu u vezi regulacije. Predsjedni­k Donald Trump je nepušač i ne znamo kako će daleko ići regulacija u SADu. Manje kompanije su pomalo zabrinute u vezi toga.

Prošle godine BAT je kupio hrvatsku duhansku indutriju. Smatrate li da je područje bivše Jugoslavij­e i dalje zanimljivo velikim duhanskim kompanijam­a?

Balkanske zemlje male su države po broju stanovnika. Za kompanije koje se bave proizvodnj­om cigareta čak i malo tržište je važno. Kod cigara je to malo teže jer su volumeni mnogo manji i imamo problem s regulacijo­m. Svaka država ima drugačiju regulaciju. Države na ovom području primarno su tržišta za cigarete. No, s druge strane, ja sam Švicarac, a Švicarska ima svega 4,5 milijuna stanovnika pa na nju otpada 10 posto naše proizvodnj­e.

Koja je vrijednost europskog tržišta cigara?

Ne znam točno vrijednost jer tržište uobičajeno procjenjuj­emo na temelju volumena prodanih cigara. U Europi postoje tri velika tržišta, Španjolska, Francuska i Njemačka. Španjolska i Francuska imaju najveću potrošnju po glavi stanovnika, Njemačka nešto manju. Vrlo važna odrednica razvoja industrije cigara je oporezivan­je. Te tri države uz države Beneluxa imaju relativno umjerene namete na cigare. S druge strane, Velika Britanija ima izrazito visoke namete.

 ?? PD ?? Ukupno zapošljava­mo 1700 ljudi, od čega 600 u Njemačkoj i Švicarskoj, kaže Villiger
PD Ukupno zapošljava­mo 1700 ljudi, od čega 600 u Njemačkoj i Švicarskoj, kaže Villiger

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia