Poslovni Dnevnik

Izmještaju Stari savski most i grade novi za 30 mil. eura

Novi most će izgledom sačuvati sjećanje na Stari savski most, ali će imati funkcional­nost koja sadašnjem nedostaje

-

Stari savski most u Beogradu bit će izmješten, a gradnja novog na istom mjestu počet će do kraja rujna 2018. godine, najavio je krajem prošlog tjedna gradonačle­nik Siniša Mali.

Arhitekti su na natječaju imali zadatak da se postojeća konstrukci­ja sačuva i uklopi u novo rješenje ili da se projektira novi most, koji će svojom konstrukci­jom ponoviti prepoznatl­jivi element obrisa, a svojom funkcional­nošću omogućiti veći protok.

Nagrađena rješenja bit će implementi­rana u izradi konačnog projekta, koji bi trebalo biti gotov do kraja godine. Procijenje­na vrijednost izgradnje novog mosta je 30 milijuna eura, piše portal eKapija.

Nesiguran za promet

“Stari savski most svojim kapaciteto­m ne može zadovoljit­i postojeće prometne potrebe. Novim mostom, kapacitet će biti višestruko povećan.

Drugi razlog zbog koga se stručna komisija opredijeli­la za izgradnju novog mosta je sigurnosni, jer je Stari savski most izgrađen u Drugom svjetskom ratu, postavljen je na drvenim stupovima, što ga čini za promet. Konačno ćemo riješiti problem prometne gužve u ovom dijelu grada, povezivanj­em novog savskog mosta s tunelom od Ekonomskog fakulteta do Pančevačko­g mosta, čiji se projekt očekuje do kraja godine”, objasnio je Mali. Stari savski most postavili su Nijemci u Drugom svjetskog ratu, nakon što je tadašnji most preko Save – Most kralja Aleksandra Prvog stradao u travanjsko­m bombardira­nju Beograda 1941. godine.

Širina 35 metara

Za vrijeme rata je nosio naziv Princ Eugen, a Beograđani su ga poslije rata zvali Njemački most. Most je projektira­la i izgradila njemačka tvrtka iz Dortmunda. Kasnije su obavljeni brojni popravci zbog promjene opterećenj­a.

“Čuvanjem mosta ne možemo čuvati sliku grada. Novi most će sačuvati sjećanje na Stari savski most, ali će imati funkcional­nost koja sadašnjem nedostaje”, rekao je Rade Mrlješ, član žirija i inženjer arhitektur­e Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Inženjer građevine i član žirija Aleksandar Bojović istaknuo je da je sadašnji most širok oko 16 metara, dok je predviđena širina novog mosta 32 i 35 metara, te da će na taj način zadovoljit­i prometne kapacitete.

Novi most će biti pješački, biciklisti­čki i cestovni.

Šta će biti sa Starim savskim mostom, čije je izmještanj­e predviđeno, još se ne zna. Gradonačel­nik Siniša Mali rekao je da će o tome gdje će on biti premješten odučivati građani, ali da bi volio da to bude na mjestu od hotela Jugoslavij­a do Velikog ratnog otoka.

ARHITEKTI SU NA NATJEČAJU IMALI ZADATAK DA SE POSTOJEĆA KONSTRUKCI­JA

SAČUVA I UKLOPI U NOVO RJEŠENJE ILI DA SE PROJEKTIRA POTPUNO NOVI MOST

 ?? PD ?? Novi most će biti pješački, biciklisti­čki i cestovni
PD Novi most će biti pješački, biciklisti­čki i cestovni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia