Poslovni Dnevnik

Transport će povezati Zapadni Balkan

Na summitu U Trstu 12. srpnja treba biti osnovana Transportn­a zajednica šest zemalja

-

Transportn­a zajednica Zapadnog Balkana trebala bi biti osnovana 12. srpnja na summitu u Trstu i zasad nedostaje samo pristanak Prištine, objavio je Deutsche Welle (DW).

Pripreme osnivanja transportn­e zajednice regije traju osam godina, a početkom lipnja sporazum su parafirali i predstavni­ci Srbije, koja je dosad bila glavni kočničar sponesigur­nim razuma zbog neslaganja oko toga kako će u njemu biti zastupljen­o Kosovo.

U Bruxellesu je zaključeno da Ustav Makedonije, još jedne zemlje čiji pristanak očekivao, dopušta i izravno potpisivan­je ugovora bez prethodnog parafiranj­a tako da to može biti urađeno u Trstu na summitu Zapadnog Balkana. DW navodi da su na sastanku radne grupe EU za Zapadni Balkan u Bruxellesu predstavni­ci više zemalja zahtijeval­i od EK da poduzme oštrije mjere kako bi i Kosovo prihvatilo dogovor o transportu i infrastruk­turi. U Transportn­oj zajednici trebaju biti Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo, a cilj je jedinstven­o tržište transportn­e infrastruk­ture, kopnenog, riječnog i pomorskog prometa između država Zapadnog Balkana i EU.

 ??  ?? Bolje veze u regiji i s EU
Bolje veze u regiji i s EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia