Poslovni Dnevnik

Dug od 60 milijardi eura prvi je test pregovora o Brexitu

- TOMISLAV PILI

Ako Britanci odbiju platiti dug europskoj blagajni, neće biti trgovinsko­g sporazuma, upozoravaj­u dužnosnici u Bruxellesu

Službeni pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije započinju danas, a Bruxelles je već poručio Londonu kako slobodnija trgovina ne mora biti ukinuta, ali ako Otok plati nekoliko desetaka milijardi eura. Kako navodi Reuters, glavni europski pregovarač o Brexitu Michel Barnier izjavio je kako je europska sugestija o britanskom dugu od nekih 60 milijardi eura “osjetljivo pitanje” u Londonu.

Brzo rješavanje tog pitanja pomoći će u dogovoru oko trgovinsko­g sporazuma, ocjenjuje Barnier. “Želio bi vrlo brzo riješiti to pitanje i pronaći konkretno i pragmatičn­o rješenje”, kaže europski pregovarač. Europski dužnosnici bliski pregovorim­a otkrivaju za Reuters kako će britanska spremnost plaćanja duga biti prvi ozbiljni test cijelog pregovarač­kog procesa. “Ako odbiju platiti, neće biti sporazuma”, ističe jedan europski dužnosnik dodajući kako se o iznosu može pregovarat­i. Drugi test, iako manje osjetljiv od pitanja isplate duga, bit će problem osiguranja prava za tri milijuna državljana EU koji žive u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u.

Procjena je Bruxellesa i Londona da bi prva faza pregovora trebala biti gotova najranije u listopadu, a najkasnije u prosincu. Do listopada 2018. pregovori bi trebali biti dovršeni, a “razvod” okončan. Prema Barnierovu mišljenju, pristup “korak po korak” neophodan je kako bi se izbjegao rizik nepostizan­ja bilo kakvog sporazuma o budućim trgovinski­m vezama koji bi bio vrlo loš ishod za obje strane. Rje- šenja za buduće trgovinske veze ima nekoliko, a zagovornic­i “mekog” Brexita smatraju kako bi najprimjer­eniji bio norveški model. Naime, Norveška nije članica EU, ali ima pristup jedinstven­om europskom tržištu. No, zauzvrat ima otvorene granice za državljane Europske unije.

 ?? FOTOLIA ?? Pregovarač­e do listopada 2018. očekuje rješavanje niza osjetljivi­h pitanja
FOTOLIA Pregovarač­e do listopada 2018. očekuje rješavanje niza osjetljivi­h pitanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia