Poslovni Dnevnik

Google čeka kazna od milijardu dolara

Presedan Europska komisija u narednim tjednima objavljuje odluku o prvoj od tri istrage

-

Google čeka brutalna novčana kazna u prvom od tri slučaja ograničava­nja tržišnog natjecanja kojeg protiv njega vodi Europska komisija. Kako doznaje Financial Times od dobro upućenih izvora, u narednim tjednima očekuje se da povjerenic­a za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager objavi kaznu u slučaju iskorištav­anja Googleova položaja na tržištu pretraživa­nja interneta. Kazna bi navodno mogla prijeći milijardu dolara i tako sruštiti dosadašnji rekord iz 2009. kada je kažnjen Intel.

U Europskoj komisiji i Googleu odbili su komentirat­i medijske napise. Iako Googleu samo plaćanje tako visoke kazne ne bi trebao biti problem krajem ožujka na računu je držao više od 90 milijardi dolara gotovine odluka Bruxellesa mogla bi ugroziti način njegova poslovanja. Takva bi odluka otvorila i mogućnost da američki internetsk­i div bude zatrpan tužbama konkurenat­a koji će tražiti odštetu.

Podsjetimo, istrage Googleova ograničava­nja tržišnog natjecanja traju ukupno sedam godina. Druga istraga fokusira se na nepošteno izbacivanj­e konkurenat­a sa stranica koje su koristile Googleove oglase, a treća ispituje jesu su proizvođač­i mobitela morali koristiti Android sustav.

 ??  ?? Sundar Pichai, šef Googlea
Sundar Pichai, šef Googlea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia