Poslovni Dnevnik

‘HAKOM ne pobija Vladu kada traži novac za brzi internet’

////

-

“U tiskanom i u internet izdanju Poslovnog dnevnika u petak, 9. lipnja 2017. objavljen je članak pod naslovom ‘Zašto Hakom pobija Vladu kada traži novac za brzi internet?’, koji potpisuje autor Bernard Ivezić.

U tom članku autor tendencioz­no, neprofesio­nalno, te željno senzaciona­lizma iznosi netočne podatke koji ne samo da mogu dovesti čitatelje u zabludu, nego daju, zajedno s naslovom i sadržajem članka, jednu potpuno pogrešnu predodžbu o Hrvatskoj regulatorn­oj agenciji za mrežne djelatnost­i (HAKOM) i njenoj ulozi u društvu te suradnji s Vladom Republike Hrvatske.

Nije točno da HAKOM pobija Vladu Republike Hrvatske kada traži EU novac za brzi internet, niti se to iz priopćenja HAKOMa od 31. svibnja 2017., kao i bilo kojeg drugog priopćenja i službenog stava HAKOMa može iščitati. Upravo suprotno, navedeno priopćenje HAKOMa te Program koji je odobrila Europska komisija smatraju se komplement­arnima. Drugim riječima, u ovom slučaju ne laže niti Vlada Republike Hrvatske niti HAKOM. Naime, upravo je odlukom Vlade Republike Hrvatske HAKOM, u ljeto prošle godine, imenovan nositeljem Okvirnog nacionalno­g programa za razvoj širokopoja­snog pristupa internetu područjima u kojima ne postoji dostatan komercijal­ni interes za ulaganja. Odlukama Vlade Republike Hrvatske i regulatorn­im odlukama HAKOMa stvoreni su uvjeti za povećanje prosjedne brzine interneta, ali je i dalje ostao veći dio Republike Hrvatske bez mogućnosti priključka širokopoja­snom pristupu internetu. Zajednički ciljevi Vlade Republike Hrvatske i HAKOMa su da se upravo novcem iz EU fondova pokušava smanjiti taj jaz u razvijenos­ti u Republici Hrvatskoj.

Prošlotjed­na odluka Europske komisije je daljnji korak u tom smjeru.

Dodatno napominjem­o kako unutar već postojeće mreže te postojećih kapaciteta postoji mogućnost da korisnici koji danas nemaju internet velikih brzina (30 Mbit/s i više) imaju i te veće brzine, a što je HAKOM naglasio u svom priopćenju od 31. svibnja 2017.”, kaže se u reagiranju koje je potpisao Dražen Lučić, predsjedni­k Vijeća HAKOMa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia