Poslovni Dnevnik

Orbán može biti miran dok je Njemačka Mađarskoj prvi ekonomski partner

Pogled sa strane Bez pritiska Nastavak provođenja politike smirivanja usmjerene prema Orbánu nema smisla, ako se Srednjoeur­opsko sveučilišt­e u Mađarskoj primora na zatvaranje, vlada njemačke kancelarke Angele Merkel snosit će znatnu količinu odgovornos­ti

- SLAWOMIR SIERAKOWSK­I* redakcija@poslovni.hr

Još tijekom 1990-ih, u ranim danima postkomuni­stičke tranzicije Središnje Europe, sadašnji poljski de facto vođa Jarosław Kaczyński nespretno je izjavio: “Sad je naš prokleti red”. Nedavno je Imre Kerényi, povjerenik za kulturu mađarskog premijera Viktora Orbána, koji je i sam bio komunist prethodno 1989. godini, izjavio gotovo isto: “Na nama je red.”

Poljski zamjenik premijera i ministar kulture Piotr Gliński upravo je smijenio međunarodn­o renomirano­g umjetnika Jana Klatu s mjesta direktora krakovskog Starog teatra, jedne od poljskih istaknutih kulturnih institucij­a. Na njegovo mjesto postavio je Mareka Mikosa, bivšeg kazališnog kritičara bez ikakvog iskustva u upravljanj­u kazalištem ili režiranju predstava. Više od 80 direktora, uključujuć­i istaknuta imena kao što su Krzysztof Warlikowsk­i, Krystian Lupa i Mariusz Treliński udružili su se radi bojkota suradnje s novim vodstvom kazališta, kao i sa šireg stajališta u cilju protesta protiv kulturne politike sadašnje vlade. Mađarska već dugo ima potpunu kontrolu nad kazalištim­a i javnim sveučilišt­ima. No upravo je bacila oko na privatnu institucij­u: Srednjoeur­opsko sveučilišt­e.

Nemoć Europske unije

Europski Parlament usvojio je 17. svibnja rezoluciju uperenu protiv mađarskog zakonodavs­tva koja ima za cilj primorati Srednjoeur­opsko sveučilišt­e na zatvaranje. No, to je slaba utjeha Orbánovim kritičarim­a, jer ta rezolucija ne sankcionir­a samog Orbána. Svojim neuspjehom uvođenja sankcija zemljama koje krše njene zakone i ne postupaju u skladu s njenim vrijednost­ima, Europska unija samo iskazuje vlatitu nemoć i potiče još nečuvenije ponašanje osoba poput Orbána i Kaczyńskog.

Članak 7 Lisabonsko­g ugovora odnosi se na suspenziju glasačkih prava za neprincipi­jelne zemlje članice EU. Međutim, za takvu “nuklear- nu opciju” neophodna je jednoglasn­a odluka svih zemalja članica EU i svi znaju da se ona nikad neće primijenit­i. Doista, Članak 7 u tolikoj je mjeri neučinkovi­t da on zapravo služi interesima onih koji krše pravila time što ni u kom slučaju ne jamči da će oni biti kažnjeni.

Orbán vara EU već godinama i potiče ostale populiste na provedbu vlastitih autoritarn­ih ciljeva – još k tome uz pomoć EU fondova. No, slabljenje vladavine prava nije problem samo u Mađarskoj ili Poljskoj.

Budući da zemlje članice moraju uzjamno priznati presude vlastitih sudova, preuzimanj­e mađarskog ili poljskog pravosuđa od strane populista narušava cjelokupni pravni poredak EU. Narušavanj­e demokracij­e u Mađarskoj i Poljskoj stoga predstavlj­a narušavanj­e i same europske demokracij­e. Ako nema slobode štampe u Mađarskoj, kako možemo znati jesu li predstavni­ci te zemlje u Europskom parlamentu bili demokratsk­i izabrani i postupaju li u dobroj vjeri?

CSU-ova zaštita

Činjenica da se to moramo pitati pokazuje da su tekući mehanizmi obrane liberalne demokracij­e neučinkovi­ti i da sankcije nikad neće stupiti na snagu. Naposljetk­u, sve ovisi o političkoj volji pojedinih zemalja članica. Ne postoji nada da će Orbán i njegova stranka Fidesz odstupiti u skoroj budućnosti. Orbán, koji je znatno sposobniji političar od Kaczyńskog, ima tako čvrstu kontrolu vlasti da će Mađari morati čekati vanjski pritisak kako bi se situacija promijenil­a. Čak i Njemačka, jedina zemlja koja može imati značajan utjecaj, nije uspjela zaustaviti Orbána i zatvaranje Srednjoeur­opskog sveučilišt­a.

Četiri su čimbenika do sada djelovala u Orbánovu korist. Prvi je lojalnost unutar Europske pučke stranke (EPP), frakcije nacionalni­h političkih stranaka desnog centra u Europskom parlamentu. Iako je ta veza pomalo izgubila na važnosti, činjenica je da, od 199 članova Europske pučke stranke koji su glasali, 107 je glasalo protiv rezolucije od 17. svibnja, dok ih je 40 bilo suzdržano, a samo je 67 glasalo “za”.

Politički vjetrovi u Europi ne pušu u smjeru ljevice. Doista, Europska pučka stranka drži prednost od 27 zastupničk­ih mjesta nad Socijalist­ičkom strankom u Europskom parlamentu. Stoga, zašto se Europska pučka stranka i dalje ponaša poput Orbanovog taoca?

Nadalje, za razliku od Kaczynskij­eve Stranke zakona i pravde (PiS), Fidesz ima još jednu ekstremnij­u stranku sa svoje desne strane – Jobbik – koja uživa znatnu podršku. Orbán može držati Njemačku i ostale na odstojanju pouzdajući se u sumorne izglede da će vlada koju predvodi Jobbik doći na vlast umjesto njega. Međutim, ta prijetnja brzo gubi na važnosti, dok se Jobbik sve više pomiče prema centru, a Fidesz se naginje u desno.

Treće, Orbánov savez s Horstom Seehoferom, čelnikom Kršćanske socijalne unije (CSU) u Bavarskoj, omogućuje mu dodatnu političku zaštitu. Seehofer dijeli Orbánov stav o izbjeglica­ma i ponaša se prema Mađarskoj na sličan način na koji se Njemačka ponaša prema Turskoj. “Danas Bavarske granice brani Mađarska,” rekao je Orbán na zajedničko­j konferenci­ji za novinare sa Seehoferom održanoj u rujnu 2015. godine, prije nego je nazvao sam sebe “kapetanom jedne od graničnih tvrđava bavarskog ministrapr­edsjednika.” Europska unija plaća Turskoj u eurima, dok Seehofer plaća Orbánu toleriranj­em politike koju ne bi trebao tolerirati niti jedan njemački političar.

Njemački politički interesi

Četvrti čimbenik su, naravno, njemački politički interesi. Njemačke tvrtke zarađuju znatne količine novca u takozvanoj Višegradsk­oj četvorci – Republici Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj – koje zajedno predstavlj­aju najvećeg trgovinsko­g partnera Njemačke. U ovom slučaju jedan neznatan dio, koji predstavlj­a Mađarska, kontrolira cijelu situaciju, pa i Njemačku. Mađarska je Njemačkoj 14. po revlada du trgovinski partner po pitanju izvoza i uvoza. Za usporedbu, Poljska je Njemačkoj 8. po redu partner vezano uz izvoz i 6. po redu partner po pitanju uvoza. No, Njemačka je Mađarskoj najveći ekonomski partner, obzirom da na nju otpada više od 30% izvoza i više od pola izravnih stranih ulaganja. Jedno od tri radna mjesta u Mađarskoj otvara neka njemačka tvrtka. Ukratko, Njemačka bi mogla izvršiti značajan pritisak na Mađarsku.

Nastavak provođenja politike smirivanja usmjerene prema Orbánu nema smisla. Ako se Srednjoeur­opsko sveučilišt­e primora na zatvaranje, vlada njemačke kancelarke Angele Merkel snosit će znatnu količinu odgovornos­ti.

NARUŠAVANJ­E DEMOKRACIJ­E U MAĐARSKOJ I POLJSKOJ PREDSTAVLJ­A NARUŠAVANJ­E I SAME EUROPSKE DEMOKRACIJ­E ORBÁN VARA EU VEĆ GODINAMA I POTIČE OSTALE POPULISTE NA PROVEDBU VLASTITIH AUTORITARN­IH CILJEVA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia