Poslovni Dnevnik

Agrokoru dobro došla ožujska kupnja 10 posto Mercatora

Rusi kratkih rukava Umjesto 28% Sberbank može do 18,5%

- JADRANKA DOZAN

Todorić je kod ugovaranja posljednje­ga zaduženja s Rusima Agrokoru prodao 615.384 dionice Mercatora

Ruski Sberbank svoje je manevre vezane uz slučaj Agrokora i zaštitu svojih potraživan­ja prema koncernu nakratko prebacio u Sloveniju.

Kako je u objavila agencija Bloomberg, Sberbank je pokrenuo postupak ovrhe nad 18,5 posto dionica Mercatora koje su (bile) u vlasništvu nizozemske tvrtke Ivice Todorića Agrokor Investment B.V., koja ih je založila za ranije odobreni kredit.

Slovenski su mediji, pak, prenijeli i kako zaplijenje­ni udio u slovenskom trgovačkom lancu ruska banka namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadil­a potencijal­ne gubitke na kreditima plasiranim Agrokoru. Je li priča o pljenidbi Todorićevi­h dionica Mercatora dio nekog šireg i uvezanog plana Rusa na okolnim tržištima (izvan dosega lex Agrokora), zasad je teško reći.

No, namjere skore prodaje ovršenih dionica o kojima pišu slovenski mediji barem terminski se čine dosta napregnuti­m planom, a dvojbeno je i koja je vrijednost tog paketa dionica.

Trenutna burzovna cijena dionica Mercatora, koja je u posljednji­h nekoliko mjeseci pod utjecajem krize Agrokora kao većinskog vlasnika više nego prepolovlj­ena, u tom smislu svakako nije baš orijentir. Kako bilo, s obzirom na aktualnu pljenidbu dionica Mercatora, ispada da je Agrokoru dobro došla transakcij­a iz ožujka, kad je Ivica Todorić prilikom ugovaranja posljednje­ga zaduženja s ruskim kreditorom na Agrokor prenio tj. prodao mu 615.384 dionice ili 10 od tadašnjih 28 posto dionica Mercatora u vlasništvu njegove nizozemske kompanije. Da se to nije dogodilo, danas bi moguće predmetom pljenidbe bio i 28postotni, blokirajuć­i manjinski udjel u slovenskoj kompaniji.

JE LI PRIČA O PLJENIDBI DIONICA DIO NEKOG ŠIREG I UVEZANOG PLANA RUSA?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia