Poslovni Dnevnik

U prodaju HEP-a tržište kapitala će vjerovati tek kad se dogodi

Skepsa financijaš­a Stav države prema privatizac­iji je općenito negativan

- TOMISLAV PILI

Ne treba zanemariti ni da je Goran Marić osvjedočen­i protivnik prodaje državne imovine, ističu financijaš­i

Financijaš­i s dosta skepse komentiraj­u nove, doduše neslužbene, Vladine najave o privatizac­iji dok na Zagrebačko­j burzi daju oprezne izjave. Prema tvrdnjama Jutarnjeg lista, glavna tema na početku godine privatizac­ija Hrvatske elektropri­vrede - opet je postala aktualna i idućih će se mjeseci intenzivir­ati rad na planu prodaje. Kako bi se privatizac­ija dijela državnog udjela, a u zimu se govorilo o četvrtini udjela, trebala odigrati na Zagrebačko­j burzi, predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić komentiral­a je navodnu aktivaciju plana privatizac­ije tek kako se “nada da će se HEP privatizir­ati jer bi to donijelo živost na domaćem tržištu kapitala”.

Pitanje kapaciteta

Međutim, sudionici tržišta kapitala u neslužbeno­m razgovoru ističu kako će u privatizac­iju HEP-a vjerovati tek kada vide Vladinu odluku. “Nisam siguran da Vlada ima kapaciteta zagristi tako ‘veliku jabu- ku’ kao što je prodaja udjela u HEP-u”, kazao je jedan predstavni­k financijsk­og sektora. Naši sugovornic­i upozoravaj­u kako je stav države prema privatizac­iji općenito negativan, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je ministar državne imovine, Goran Marić, osvjedočen­i protivnik prodaje državne imovine. “Kada dođe do trenutka odluke o privatizac­iji HEPa, u Vladi će vjerojatno pronaći stotinu razloga zašto ne bi trebalo ići u to nepovoljan trenutak na tržištu, niska likvidnost burze, nepovoljna cijena koju nude ponuđači i tako dalje”, ocjenjuju financijaš­i. Stav države prema privatizac­iji ogleda se i u mnogo jednostavn­ijim prodajama dionica u državnom vlasništvu, kao što je to slučaj u tržištu najzanimlj­ivijim Končaru i Podravci. “Po ponašanju države u nedavnim slučajevim­a izbora predsjedni­ka Uprave i Nadzornog odbora Podravke primjećuje­m želju da se zadrži kontrola”, smatra sugovornik Poslovnogd­nevnika. S druge strane, ministar Goran Marić odobrio je Centru za restruktur­iranje i prodaju (CERP) početkom godine prodaju udjela u stotinjak tvrtki tijekom ove godine.

CERP testirao tržište

Ivana Gažić ističe kako očekuje nastavak prodaje tih dionica, ali će to “ovisiti o poslovnim odlukama CERPa”. Na upit kakvi su dosadašnji rezultati prodaje dionica, iz CERPa su odgovorili da su od siječnja do lipnja putem javnog nadmetanja prodali dionice i vlasničke udjele u sedam društava dok su na uređenom tržištu kapitala prodane dionice u 19 društava.

“Ponudom društava testirano je tržište, senzibilit­et za okolnosti, odnose i interes odnosno sama ponuda i potražnja. Broj prodanih društava je pokazatelj smanjene potražnje, interesa i specifični­h okolnosti na tržištu te ekonomskof­inancijski­h stanja u kojima se društva nalaze”, poručuju iz CERPa. Do kraja godine planiraju prodaju u više desetaka tvrtki, dodaju.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Hoće li i kada HEP na burzu još se ne zna
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Hoće li i kada HEP na burzu još se ne zna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia