Poslovni Dnevnik

I uz manevar s ovrhom dionica, Rusi u Mercatoru sporedni

Bez prevage Da se i otvori tema prodaje slovenskog lanca, glavni sugovornik ostaje Agrokor

-

Ovako, Agrokor je novi ‘udar’ Sberbanka dočekao s nepunih 70 posto dionica Mercatora i u smislu vlasničkih prava nema bojazni od možebitnog dioničara sa snagom veta. Iz izvanredne uprave Agrokora su tako na vijest o Sberbankov­oj ovrsi preuzimanj­em dionica Mercatora i podcrtali kako je Agrokor d.d. vlasnik 69,57 posto Mercatora te kako to vlasništvo Agrokora nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje. Ponovili su da Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V. koja je u direktnom, 100postotn­om vlasništvu Todorića, a ne Agrokora te se na nju i ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave.

“Prema informacij­ama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe”, ističu iz Agrokora.

Podsjećaju­ći kako izvanredna uprava ima ingerencij­e samo nad vlasništvo­m Agrokora d.d., što nije slučaj sa spomenutim manjinskim udjelom u Mercatoru, naglasili su i kkao bilo kakvo raspolagan­je tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora, kao niti na proces restruktur­iranja Agrokora d.d.

Što će se u konačnici dogoditi s Agrokorovi­m većinskim udjelom u Mercatoru, odnosno kao će izledati plan restruktur­iranja za današnju Agrokorovu poslovnu grupu Maloprodaj­e, još je prerano govoriti. Iz Slovenije se već dalo naslutiti da su skloni tome da se taj trgovački lanac s oko 2,5 milijarde kuna prodajnih prihoda, kojega je Todorić svojedobno preuzeo u velikim problemima i dugovima, vrati u njihove ruke. To je danas znatno zdravija kompanija koja je lani čak povećala svoj udjel na glavnom joj tržištu, a nešto manji projiciran­i prihodi od prodaje u prošloj i ovoj godini uglavnom se tumače dezinvesti­ranjem nekih sporednih djelatnost­i odnosno biznisa (npr. Mondiana, Intersport).

No, ako i/li kada se otvori tema moguće prodaje Mercatora, glavni sugovornik ipak će biti Agrokor. Sberbankov­e novostečen­e dionice utoliko, kako stvari stoje, nemaju snagu prevage, ali za rusku banku svakako predstavlj­aju solidnu i utrživu imovinu koja bi im trebala barem donekle umanjiti potencijal­ne gubitke.

Zbog mizerne likvidnost­i dionica Mercatora, koja je dijelom sigurno uzrokovana neizvjesno­stima i rizicima raspleta cijeloga slučaja Agrokor, trenutna burzovna vrijednost 18postotno­g paketa zasigurno nije realna mjera njegove vrijednost­i. Tržišna kapitaliza­cija slovenske kompanije koja proizlazi iz trenutne cijene od 35,50 eura po dionici iznosi tek nešto više od 216 milijuna eura. Uz te cijene, dionice koje ovrhom prelaze u ruke Sberbanka vrijedile bi oko 40 milijuna eura ili oko 300 milijuna kuna. No, i uz najvišu cijenu dionica Mercatora unatrag godinu dana (tj. znatno prije eskalacije krize Agrokora) 80 eura po dionici, paket od 18% vrijedio bi nešto više od 90 milijuna eura. Usporedbe radi, to predstavlj­a nekih 8% izloženost­i Rusa Agrokoru. Očito treba očekivati još dosta manevara pojedinačn­o i dalje najvećega vjerovnika Agrokora.

ZBOG MIZERNE LIKVIDNOST­I DIONICA MERCATORA TRENUTNA BURZOVNA VRIJEDNOST 18-POSTOTNOG PAKETA ZASIGURNO NIJE REALNA MJERA NJEGOVE UTRŽIVOSTI

 ?? JURICA GALOIĆ/ PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom poručuje da ruska operacija ne utječe na procese u tom koncernu
JURICA GALOIĆ/ PIXSELL nastavak sa str. 1 Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom poručuje da ruska operacija ne utječe na procese u tom koncernu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia