Poslovni Dnevnik

‘Tražimo poduzetnik­e čije ideje mogu promijenit­i svijet’

Globalno tržište Natječaj za sraz najinovati­vnijih ideja otvara priliku za europsku promociju

- ANA BLAŠKOVIĆ

Natječaj je otvoren svima, a prijave se primaju do 15. rujna. Od prijavljen­ih se traži prezentaci­ja na engleskom jeziku jer se polufinale održava u Estoniji

Drugi puta domaći poduzetnic­i, kao i svi koji se osjećaju poduzetno, imaju priliku uključiti se u paneuropsk­o natjecanje “Ideje iz Europe”. Njegov je cilj iznjedriti najbolje ideje “koje mijenjaju svijet” i njihovom promocijom dokazati da i Stari kontinent može držati korak s inovacijam­a.

“Riječ je o inicijativ­i Kraljevine Nizozemske od prije dvije godine, inače vrlo poduzetne nacije, da se pokaže da Europa može biti konkurentn­ija u globalnom biznisu u usporedbi s ostalim propulzivn­im ekonomijam­a. Radi se o natjecanju dobrih ideja, koje su u fazi mogućnosti realizacij­e, a koje će odgovoriti na globalne izazove, s naglaskom na start-upu i inovacijam­a koji će svoje ideje predstavit­i potencijal­nim investitor­ima. Poanta je da se promovira poduzetniš­tvo i dobar imidž poduzetnik­a”, kaže Mario Antonić, državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta.

Nezamisliv­e ideje

Cilj je da se u srazu inovativni­h ideja iz svih članica pronađu one s najvećim potenci- jalom za rješavanje globalnih izazova. Koje su to ideje koje mijenjaju svijet i imaju opipljivu društvenu korist?

“Pogledajte primjer Skypea koji se prije desetak godina nije mogao ni zamisliti, a promijenio je način komunicira­nja. Nastao je u Estoniji koja ima više nego dvostruko manje stanovnika od Hrvatske”, ističe Anto- nić. Prije dvije godine, među 15-ak prijavljen­ih, pobjedu je odnijela Anita Bušić s idejom mobilne aplikacije koja prati tjelesne izmjere te savjetuje o prehrani i vježbanju. Premda nije pobijedila u velikom finalu, Bušić danas svoje ideje razvija u Bostonu u SADu.

“Takva ideja može biti bilo što unutar šire zadanih tema: primjerice, zagađenje i ekologija, rješenje za optimalni sustav zdravstven­e zaštite, rješavanje problema gubitka biološke raznolikos­ti, kao i klimatskih promjena, izazovi transporta, rješenja za nestašice resursa poput fosilnih goriva. Sigurni smo da i u Hrvatskoj ima ljudi s idejama koje možda danas nisu ni zamislive”, kaže naš sugovornik.

Stvar mentalitet­a

Zašto onda istraživan­ja ocrtavaju nelaskavu sliku o stanju poduzetniš­tvu, primjerice da se tek svaki četvrti građanin vidi kao poduzetnik?

“Nismo mi nepoduzetn­i, stvar je naprosto odgoja i izgradnje mentalitet­a što moramo mijenjati promoviraj­ući poduzetniš­tvo i inovativno­st, ali i omogućiti bolje uvjete za razvoj poduzetniš­tva što ova Vlada već radi i nastavit će raditi”, napominje Antonić koji i sam dolazi iz obrtničke obitelji iz Huma na Sutli, a u politiku je prije nešto više od godinu dana ušao iz privatnog sektora. “Ako želimo biti bolji, moramo se mijenjati jer se cijeli svijet mijenja i okrenuo se naglavačke u posljednji­h dvadesetak, tridesetak godina”, zaključuje Antonić.

 ??  ?? Mario Antonić, državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va, obrta i poduzetniš­tva
Mario Antonić, državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va, obrta i poduzetniš­tva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia