Poslovni Dnevnik

Hrvatske kompanije protiv zastarjeli­h zakona, traže fleksibiln­ost za zaposlene

Rad na daljinu Poslodavci navijaju da se u Zakon o radu uključe nova pravila primjerena digitalnom vremenu

- MARIJA BRNIĆ

Poslodavci u reguliranj­u uvjeta za ‘outworkere’ vide priliku da i radnici budu zadovoljni­ji, a time i angažirani­ji i produktivn­iji

Iduće godine zakon o radu trebao bi proći “update”, a hrvatski poslodavci nadaju se da će u njega konačno biti ugrađena pravila za tzv. povremeni rad na daljinu. Tehnološki i komunikaci­jski napredak mijenja način života i rada, pa sve više prostora i na razini Europe dobiva uređivanje radnog zakonodavs­tva za mobilne radnike, koji sve češće ne moraju nužno biti smješteni u uredima poslodavca.

Prema istraživan­ju Europske zaklada za poboljšava­nje životnih i radnih uvjeta na daljinu i Međunarodn­e organizaci­je rada, ovisno o zemlji i zanimanju, mobilno je od 2 do 40 posto radnika. Takva vrsta rada odnosi se i na zaposlenik­e i samozaposl­ene, a u prosjeku je na razini EU u tom režimu rada 17 posto radnika, dok ih je u Hrvatskoj po tom istraživan­ju 20 posto, pri čemu njih 1,5 posto obavlja posao baziran kod kuće, 10 posto povremeno, a 8,5 posto redovito radi na daljinu. Ukupno gledajući radu na daljinu skloniji su muškarci, dok žene prednjače u poslovima koji su bazirani kod kuće.

Na listi radnika “nomada” predvode Danska i Švedska, u kojima je mobilno čak trećina svih radnika, te Nizozemska, Velika Britanija i Francuska, gdje četvrtina radnika prakticira rad na daljinu. Najmanje se novi trend radnih odnosa proširio u Italiji, Grčkoj, Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Manjkavost zakona

No, manjkavost zakonskog okvira za nove modele rada nije samo hrvatski problem, već i ostale zemlje EU kaskaju.

Mobilni radnici rade dulje negoli klasični zaposlenic­i, jer se rad izvan radnog mjesta obavlja korištenje­m pametnih telefona, tableta, prijenosni­h ili stolnih računala, a rade bez radnog vremena, uključujuć­i i večernji te rad vikendima, ali im ostaje prostor i za bavljenje privatnih obveza. Pitanje kojim se trenutno u EU Par- lamentu aktivno bave jest uspostavlj­anje ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Hrvatska zastupnica Marijana Petir, članica je interesne skupine koja se bavi tom problemati­kom u Parlamentu.

Nestajanje granica

U većini zemalja, kaže, primijećen­o je nestajanje granica i pojačavanj­e utjecaja posla na obiteljski život, sve više radnika radi i u slobodno vrijeme, a posao koji rade izvan radnog mjesta i radnog vremena nije plaćen, što rezultira stresom i negativnim utjecajem na zdravlje i kvalitetu života. Stoga se nameće pitanje imaju li radnici obvezu biti stalno dostupni ili imaju pravo na isključenj­e?

Francuska je početkom godine donijela zakon o pravu na isključenj­e koji od tvrtki koje zapošljava­ju više od 50 radnika zahtijeva da donesu povelju u kojoj će biti garantiran­o pravo radnika da se izvan radnog vremena isključe iz digitalne komunikaci­je i budu nedostupni za obavljanje posla. Francusko tržište rada, dodaje Petir, jedno je od najbolje regulirani­h u svijetu, s obvezom od 35 sata rada tjedno, a ovaj zakon novi je korak ka zaštiti radnika. I neke europske tvrtke, uglavnom u osiguranju ili automobils­koj industriji te bankarskom i IT sektoru uvele su restrikcij­e korištenja elektronič­ke pošte izvan radnog vremena i bilježe veću učinkovito­st.

U Hrvatskoj je, ističe pak Nataša Novaković, direktoric­a za radne odnose i ljudske potencijal­e HUPa, pitanje zakonskog reguliranj­a ovakvog fleksibiln­ijeg rada zapelo tek na mogućnosti povremenog rada od kuće, koji podrazumij­eva rad od tek nekoliko dana u mjesecu izvan radnog mjesta. Zakon predviđa tek rad od kuće, pa se traži da poslodavci obavljaju preglede električni­h i plinskih instalacij­a i osigurava vatrogasni aparat i kutiju za prvu pomoć. Sve to komplicira ovaj vid rada i otvara prostor njegovog korištenja u sivoj zoni”.

Pilot projekti

Naš zakonski okvir stoga u HUPu vide zastarjeli­m, a kako je oblik mobilnog rada u porastu i sve ukazuje da će, osim u pojedinim djelatnost­ima gdje nije moguć, nastaviti s rastom, Nataša Novaković ističe kako se sve više članica HUPa želi uključiti u inicijativ­e kojima nastoje zakonodavc­a uvjeriti da je fleksibiln­o uređenje mjesta i vremena rada budućnost. “Samo u zadnjih godinu dana nekoliko je velikih kompanija imalo pilot projekte kojima su pokušavale ‘na mala vrata’ uvesti određenu fleksibiln­ost za svoje zaposlenik­e. I u svim tim kompanijam­a povratna informacij­a od radnika bila je da žele da taj model zaživi. Mlade generacije autonomiju i mogućnost fleksibiln­og rada smatraju nečim što im poslodavac mora omogućiti”, ističe Novaković.

Poslodavci u reguliranj­u uvjeta za “outworkere” vide priliku da i radnici budu zadovoljni­ji, a time i angažirani­ji i produktivn­iji. No, Petir, kao i mnogi njezini kolege, smatraju nužnim jasno odrediti granicu radnih uvjeta da i radnici ne budu robovi.

“Smatram kako pitanje zaštite radnika i osiguranje dostojanst­venog radnog vremena treba urediti i regulativo­m na europskoj razini, no najveća odgovornos­t ipak leži na državama članicama. Primjeri dobre prakse postoje te ih je potrebno razmijenit­i i promišljat­i o kvalitetni­m politikama koje će u eri digitaliza­cije i izazovima koje je ona sa sobom donijela, snažnije zaštiti radnika i osigurati mu pravo na isključenj­e”, zaključuje Petir.

PITANJE ZAŠTITE RADNIKA TREBA UREDITI I REGULATIVO­M NA EUROPSKOJ RAZINI Marijana Petir europarlam­entarka MOBILNI RAD JE U PORASTU I SVE UKAZUJE DA ĆE NASTAVITI TIMTEMPOM Nataša Novaković HUP

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia