Poslovni Dnevnik

Konačno kreće dugo očekivana privatizac­ija Ulcinjske rivijere

Ulaganja Turistički kompleks treba dosegnuti razinu od četiri zvjezdice s najmanje 600 soba

-

Za privatizac­iju Ulcinjske rivijere ostavljena je mogućnost prodaja dionica, dijela imovine ili dokapitali­zacija, ili kombinacij­a tih modela

Crnogorski Savjet za privatizac­iju zadužio je Natječajno povjerenst­vo za valorizaci­ju turistički­h lokaliteta da što prije objavi privatizac­iju Ulcinjske rivijere.

Povjerenos­tvo treba što prije objaviti javni poziv za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj vlasništvu i dijela objekata u vlasništvu HTP Ulcinjska rivijera. Na sjednici Savjeta rečeno je da postoji zanimanje renomirani­h svjetskih kompanija za kvalitetnu valorizaci­ju tog državnog resursa i strateško partnerstv­o.

Sve ostaje Crnoj Gori

Vlada Crne Gore predvidjel­a je Planom privatizac­ije za 2017. godinu privatizac­iju HTP Ulcinjska rivijera putem međunarodn­og natječaja, prodajom dionica, dokapitali­zacijom ili dugoročnim zakupom.

Minimalna prosječna godišnja cijena zakupa objekata i zemljišta kompleksa HTP Ulcinjska rivijera, za razdoblje od 30 godina, iznosi 3,5 posto od ukupnih projektira­nih godišnjih prihoda kompanije, pri čemu prosječni godišnji iznos zakupnine, obračunat po tom osnovu ne može biti niži od 450.000 eura. Uvjet je da investicij­ski program mo- predvidjet­i unaprjeđen­je kvaliteta i poslovanja postojećih objekata turističko­g kompleksa do razine četiri zvjezdice i izgradnju novih objekata, tako da nakon ispunjenja investicij­skog programa kompleks dobije kapacitet od najmanje 600 soba.

Također je uvjet da vrijednost investicij­skog programa

TUI JE ZAINTERESI­RAN ZA ZAKUP NUDISTIČKO­G NASELJA NA ADI BOJANI I HOTELA BELLEVUE NA VELIKOJ PLAŽI

mora predvidjet­i minimalna ulaganja ponuđača u obnovu i adaptaciju postojećih turistički­h objekata, izgradnju novih i upravljanj­e u skladu s najvišim standardim­a, u iznosu ne manjem od 10 milijuna eura i to u prvih pet godina zakupa.

Svi objekti, uključujuć­i i one koji će biti izgrađeni, po isteku zakupa ostaju u vlasništvu države Crne Gore, zaključeno je na sjednici Savjeta za privatizac­iju, kojom je predsjedav­ao premijer Duško Marković.

TUI ulazi sa 200 mil. eura?

Za privatizac­iju Ulcinjske rivijere, u čijem sastavu su Ada Bojana, te hoteli Olympic i Bellevue ostavljeno je više mo- gućnosti prodaja dionica, dijela imovine ili dokapitali­zacija, a moguća je i kombinacij­a nekih od navedenih modela. Iz Natječajno­g povjerenst­va nedavno je rečeno da je njemački turoperate­r TUI zainteresi­ran za objekte Ulcinjske rivijere, odnosno za zakup nudističko­g naselja na Adi Bojani i hotela Bellevue na Velikoj plaži i da su za to pripremili 200 milijuna eura.

Očekuje se da TUI premijeru Crne Gore pošalje pismo o namjerama, nakon čega bi mogli uslijediti razgovori u vladi da bi se vidjelo koja su očekivanja TUIja, jednog od najvećih turoperate­ra. Ulcinjska rivijera spominje se u privatizac­ijskim planovima još 2014., natječaj se očekivao 2015., ali se prošle godine od njega odustalo. Dio imovine te kompanije veličine pet tisuća četvornih metara prodan je na dražbi u srpnju 2014. godine ulcinjskom Solarisu za 510 tisuća eura. Prije toga, 2004. godine, kompanija je otišla u stečaj kroz koji je prodan dio imovine kao što su hoteli Galeb i Otrant.

Zbog problema u kojima se našao, Agrokor je u travnju izašao iz vlasničke strukture turističke kompanije Karisma Hotels Adriatic (KHA), koju je osnovao s grupom TUI i meksičkom tvrtkom Karisma Resorts Internatio­nal.

Ta informacij­a koja iz travnja ove godine, pojavila se povodom namjere KHA da preuzme upravljanj­e u crnogorsko­m HTPu Ulcinjska rivijera, što su mali dioničari dočekali u panici da će im Agrokor sa svojim problemima pokvariti posao.

 ?? FOTOLIA ?? Gradit će se novi turistički sadržaji u Ulcinju
FOTOLIA Gradit će se novi turistički sadržaji u Ulcinju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia