Poslovni Dnevnik

RS smanjila koncesiju, EFT traži kupca za TE Stanari

Uspješni Termoelekt­rana je i dalje profitabil­na, redovito otplaćuje kredite i na vrijeme isplaćuje plaće za 777 zaposlenih

-

EFT grupa, vlasnik termoelekt­rane u Stanarima, potvrdila je da razmatra dovođenje stranog partnera u termolektr­anu.

U priopćenju su naveli da i dalje rade profitabil­no, ali da razmatraju dovođenje stranog partnera, ne navodeći kojeg. Potvrdili su i tvrdnje oporbe u RS u vezi sa smanjenjem koncesijsk­e naknade.

“Vlada RS je donijela odluku o smanjenju koncesijsk­e naknade za sve termoelekt­rane u Republici Srpskoj, sa 3,6 posto na 0,5 posto od ukupnog prihoda, ali je istovremen­o zadržana naknada za korištenje prirodnih resursa u iznosu od 1,5 eura po proizveden­om MWh. Time je spriječena dvostruka naplate naknade po istom osnovu, a uvjeti poslovanja za sve termoelekt­rane u Republici Srpskoj dovedeni su u na istu razinu. EFT Stanari će godišnje plaćati oko 10 milijuna KM (oko 40 mil. kuna) što je znatno više nego u svim susjednim zemljama, uključujuć­i i Srbiju”, rekli iz EFTa.

EFT, čiji je predsjedni­k Vuk Hamović, potpisao je ugovor o koncesiji jer je imao odluku vlade, donesenu u to vrijeme, da će se ukinuti naknada za prirodne resurse ili da će se smanjiti koncesijsk­a naknada.

U termoelekt­rani i dalje tvrde da rade profitabil­no, redovno otplaćuju kineski i sve druge kredite, kao što redovno i na vrijeme isplaćuju plaće za 777 zaposlenih koje su daleko iznad prosjeka u RS.

“Za kinesku CDB banku projekt Stanari je prvi projekt u sektoru energetike gdje se kao zajmoprima­c i jamac vraćanja kredita pojavljuje privatna tvrtka. Vlada RS nije jamac bankama za vraćanje CDB ili drugih kredita koje koriste EFT Stanari. Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obvezu jamstva ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obveze RS nastupile bi u slučaju raskida koncesijsk­og ugovora koji je pruzročila RS kao davatelj koncesije, na primjer, zbog zahtjeva da EFT plaća istu naknadu dva puta, kroz naknadu za prirodne resurse i kroz koncesijsk­u naknadu”, kažu u EFT grupi.

Iz EFTa kažu da ne namjeravju napustiti Stanare, ali da razmatraju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u Republici Srpskoj i regiji.

“Nakon planiranog godišnjeg remonta koji je obavljen u svibnju, elektrana radi punim kapaciteto­m i isporučuje energiju po ugovoru”, tvrde iz TE Stanari.

IZ EFT-A KAŽU DA NEĆE NAPUSTITI STANARE,

ALI DA RAZMATRAJU DOVOĐENJA PARTNERA KAKO BI OSLOBODILI KAPITAL ZA NOVE PROJEKTE U RS I REGIJI

 ?? PD ?? Godišnji remont u TE Stanari obavljen je u svibnju, i sada radi punim kapaciteto­m
PD Godišnji remont u TE Stanari obavljen je u svibnju, i sada radi punim kapaciteto­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia