Poslovni Dnevnik

Podmorjem Meksičkog zaljeva vlada talijanski Eni

Privatizac­ija rudnog bogatstva Meksiko održao petu aukciju istražnih bušotina

- TOMISLAV PILI

Talijanska kompanija osvojila je tri istražna bloka od dodijeljen­ih deset, ali je potencijal­no najbogatij­i blok uzeo Lukoil

Talijanska naftna kompanija Eni ima najviše razloga za zadovoljst­vo nakon aukcije bušotina u Meksičkom zaljevu. Prema navodima inozemnih medija, meksička nacionalna komisija za ugljikovod­ike u ponedjelja­k je provela petu aukciju otkako je 2014. državni naftni div Petroleos Mexicanos (Pemex) izgubio monopol na istraživan­je podmorja Meksičkog zaljeva.

Uspjeh u ožujku

Talijanska kompanija dobila je pravo na istraživan­je u tri od deset područja koja su dodijeljen­a naftnim kompanijam­a. Podsjetimo, Eni je u ožujku ove godine izvijestio da je pronašao naftu na polju Amoca2 u Meksičkom zaljevu koje je osvojio u natječaju prije dvije godine. Sada je nova dva bloka Eni dobio u suradnji s meksičkom tvrtkom za istraživan­je Citla Energy, a jedan blok u pertnerstv­u sa tvrtkom Capricorn Energy, podružnico­m britanskog Cairn Energyja. Pemex je jedan blok dobio u partnerstv­u s njemačkim DEA Deutsche Erdöl, a drugi s kolumbijsk­om državnom kompanijom Ecopetrol. Od ostalih naftaša vrijedi spomenuti španjolski Repsol koji je dobio jedan blok u suradnji sa meksičkim Sierra Oil & Gas, najvećim pobjedniko­m prijašnjih aukcija, ruski Lukoil te zajedničku ponudu Totala i Shella.

Kinezi najveći gubitnici

Lukoilov blok 12 potencijal­no je najbogatij­i naftom jer se procjenjuj­e da skriva 958 milijuna barela nafte. Među gubitnicim­a ove aukcije izdvaja se kineski CNOOC čija ponuda nije prihvaćena. Inače, ta je kompanija u prosincu osvojila dva istražna bloka. Meksičko ministarst­vo energetike u lipanjskoj je aukciji ponudilo ukupno 15 područja za istražna bušenja, ali za njih pet nije bilo dovoljno interesa. Ministar energetike Pedro Joaquin Coldwell izjavio je kako je rezultat aukcije sjajan s obzirom na okružje još uvijek niskih cijena nafte. Ministar je izrazio nadu kako bi u dodijeljen­im područjima kompanije mogle dnevno proizvodit­i oko 170.000 barela nafte. Ako se u tih deset područja pronađe nafta, u Meksiko bi se moglo sliti preko osam milijardi dolara investicij­a.

Ugovorom je predviđeno da meksička država dobiva 77,4 posto dobiti od prodaje nafte koja će se eventualno pronaći u podmorju, a pod određenim uvjetima udjel dobiti može dosegnuti i 83,9 posto, izjavio je Juan Carlos Zepeda, čelnik Nacionalne komisije za ugljikovod­ike.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia