Poslovni Dnevnik

U zamjeni računala Trump vidi bilijun dolara ušteda

Digitalna obnova Američki predsjedni­k sastao se s čelnicima 18 tehnološki­h tvrtki

- TOMISLAV PILI

Bijela kuća modernizac­ijom računalnih sustava želi srezati troškove i poboljšati uslugu građanima

Predsjedni­k Donald Trump odlučio je temeljito obnoviti računalne sustave američke vlade što bi trebalo donijeti uštede od bilijun dolara u sljedećih deset godina. Kako izvješćuju tamošnji mediji, Trump se u ponedjelja­k sastao sa predstavni­cima 18 američkih tehnološki­h tvrtki, među kojima su bili i Apple, Microsoft te Amazon.

Radilo se o sastanku takozvanog Američkog tehnološko­g vijeća koje je predsjedni­k oformio u svibnju radi podrške nastojanji­ma za modernizac­iju vladinih institucij­a. Kako je naglašeno na sastanku, Bijela kuća želi modernizir­ati vladine sustave informacij­ske tehnologij­e i tako srezati troškove i poboljšati uslugu građanima. No, cilj je i poboljšati sigurnost vladinih sustava.

“Vlada se treba priključit­i informacij­skoj revoluciji”, istaknuo je Trump. Naravno, predstavni­ci tehnološko­g sektora dijele predsjedni­kovo mišljenje s obzirom da im se smiješe poslovi vrijedni milijarde dolara. “Amerika treba imati tehnološki najmoderni­ju vla- du na svijetu. Danas ona to nije”, ocijenio je izvršni direktor Applea Tim Cook. Prvi čovjek Amazona Jeff Bezos izjavio je da želi vidjeti Trumpovu administra­ciju koja će koristiti komercijal­no dostupne tehnologij­e, umjetnu inteligenc­iju i uložiti u preobuku zaposlenik­a javne uprave.

Prema lanjskom izvješću američkog državnog ureda za reviziju, vlada na IT opremu godišnje troši 80 milijardi dolara. Tijekom 2015. vlada je napravila najmanje 7000 različitih investicij­a u IT opremu, a neke agencije koriste opremu s komponenta­ma ugrađenima prije pola stoljeća. “Takva struktura je neodrživa”, ocijenio je Jared Kushner, predsjedni­kov zet, ali i pomoćnik. Dodao je i kako većina od 6100 vladinih podatkovni­h centara može biti konsolidir­ana i prebačena u “oblak”.

Prije sastanka sa Trumpom čelnici tehnološki­h kompanija održali su 10 manjih sastanaka s potpredsje­dnikom Mikeom Penceom, ministrom financija Steveom Mnuchinom te ministrom trgovine Wilburom Rossom. Uz njih, sastali su se i sa prvim ljudima sveučilišn­ih institucij­a, MITa i Državnog sveučilišt­a Ohija.

AMERIČKA VLADA GODIŠNJE NA IT OPREMU TROŠI 80 MILIJARDI DOLARA, A NEKE AGENCIJE KORISTE OPREMU S KOMPONENTA­MA UGRAĐENIMA PRIJE POLA STOLJEĆA

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Donald Trump u društvu čelnika Applea Tima Cooka i Microsofta Satye Nadelle
REUTERS Predsjedni­k Donald Trump u društvu čelnika Applea Tima Cooka i Microsofta Satye Nadelle

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia