Poslovni Dnevnik

Pregovori o Brexitu usporit će ekonomiju

-

Gospodarsk­i

rast u Velikoj Britaniji će usporiti tijekom idućih nekoliko godina, dok se pregovori o Brexitu razvijaju, a potrošnja usporava, ističu iz udruženja britanske industrije CBI. Blago podižući prethodnu prognozu, iz ovog poslovnog udruženja poručili su u utorak kako očekuju rast od 1,6 posto u 2017. i 1,4 posto u 2018. godini, pišu britanski mediji.

Međutim, to je jednako tromjesečn­om prosječnom rastu od 0,3 posto, što je upola manje od stope rasta ostvarene od 2013. do 2016. godine. Iz CBIja su perspektiv­u rasta opisali kao “stalnu, ali prigušenu”. Procjenjuj­u da će izvoz Velike Britanije vjerojatno porasti idućih nekoliko godina zbog slabljenja funte, koja je od britanskog referendum­a o izlasku iz Europske unije pala oko 15 posto u odnosu na dolar.

Međutim, CBI, koji zastupa interese poslovnog sektora, smatra da će rastuća inflacija i slab rast plaća pogoditi domaću potražnju. “Ljudi su već počeli osjećati financijsk­i pritisak. ‘Stezanje remena’ znači i sporiji rast potrošnje kućanstava”, kaže glavna direktoric­a CBIja Carolyn Fairbairn. Kako napominje, nakon razdoblja nestabilno­sti, vlada bi trebala pokazati da je Britanija i dalje “sjajno mjesto za poslovanje”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia