Poslovni Dnevnik

Pametno upravljanj­e transporto­m i logistikom u realnom vremenu

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Pomoću ProveIT rješenja kompanije sada raspolažu informacij­ama o tome je li kamion stigao na vrijeme, je li došlo do zastoja u prometu i koliko će kasniti isporuka

Bosch, njemačka tvrtka i jedan od vodećih svjetskih dobavljača tehnologij­e i usluga, sredinom lipnja ove godine izvijestil­a je o uspješnom završetku istraživač­kog projekta nazvanog ProveIT. Ta trogodišnj­a suradnja kompanije Bosch i nekolicine lokalnih partnera rezultiral­a je integriran­om platformom i aplikacijo­m za efikasnije planiranje transporta namijenjen­om ne samo vozačima kamiona već svima koji upravljaju transportn­im i logistički­m procesima.

Zadani ciljevi istraživan­ja i projekta, a koji su prema Boschovom izvješću i postignuti, odnosili su se na optimalnu kvalitetu i učinkovito­st transportn­ih tehnologij­a odnosno bolje iskorišten­je raspoloživ­ih kapaciteta, smanjenje troškova i emisije CO2 te lakše planiranje i veću učinkovito­st transporta.

Inspiracij­a iz vlastitog iskustva

Kompanija je i inače posvećena razvoju inovativni­h rješenja koja podižu ne samo kvalitetu života već i svaki administra­tivni proces, a dobar dio inspiracij­e dolazi upravo iz njihovih redova. Tako i jedan od vodećih razloga zašto je ProveIT uopće pokrenut dolazi upravo iz same kompanije Bosch.

Naime, svako jutro u 7:30 sati kamion napušta Boschevu tvornicu u Homburgu i putuje prema nizu dobavljača koji se uglavnom nalaze unutar radijusa od 60 kilometara,

Markus Bauer

Bosch prikupljaj­ući dijelove koji su Boschu potrebni za proizvodnj­u hidrauličn­ih komponenti. Zahvaljuju­ći ProveIT rješenju kompanija sada raspolaže informacij­ama o tome je li kamion na destinacij­u došao na vrijeme, je li došlo do zastoja u prometu i koliko će kasniti isporuka u tom slučaju te svim drugim relevantni­m činjenicam­a koje bi mogle imati utjecaja na tijek proizvodnj­e.

“Zahvaljuju­ći IT platformi i novoj mobilnoj aplikaciji koju smo razvili za vozače kamiona kao dio istraživač­kog projekta ProveIT planeri za materijal i transport mogu pratiti čitav lanac opskrbe i pravovreme­no odgovoriti ako dođe do kakvog poremećaja”, pojasnio je voditelj programa logističke IT tvrtke Bosch Markus Bauer.

“Korištenje­m aplikacije vozač bilježi sve važne informacij­e kao što su vrijeme polaska, dolazak, početak i kraj procesa utovara ili istovara, na- stavak odlaska i odgode u tranzitu. Uz Bosch još je šest tvrtki i institucij­a sudjeloval­o u javno financiran­om projektu istraživan­ja i razvoja koji je sada uspješno završen i to s opipljivim rezultatim­a”, dodao je.

ProveIT platforma, dakle, osigurava najbolju moguću uporabu svih transportn­ih kanala. Proizvodi teretne naloge koji inteligent­no kombiniraj­u sve detaljne podatke o predmetima i materijali­ma za pakiranje.

Nesmetano odvijanje opskrbe

Na primjer, platforma prikuplja sve podatke potrebne za praćenje opskrbnog lanca i automatski provjerava da li u kojoj mjeri trenutačni status opskrbnog lanca odstupa od planiranog statusa što znači da se zna i koliko je jedinica određene stavke još na zalihama kao i što proizvodni proces zahtijeva u određenoj točki vremena. “Planeri materijala i transporta mogu biti sigurni da digitalni pomoćnik prati sve što se događa, a upozorenje će doći samo onda kada je nužna intervenci­ja”, pojasnio je Bauer. Korištenje­m standardiz­iranog skupa podataka, planeri materijala i transporta mogu u stvarnom vremenu unaprijed određen strateški i taktički plan prilagodit­i bilo kakvim uvjetima.

Značajka upravljanj­a odstupanji­ma od originalno­g plana i zadane rute ugrađena je u platformu i barata raznovrsni­m mogućnosti­ma, kao i njihovim posljedica­ma.

Recimo, ako se kamion zaglavi u prometnoj gužvi platforma ProveIT izračunava ima li smisla završiti rutu unatoč kašnjenju ili treba li drugi kamion poslati izravno dobavljači­ma kojima je određena roba prijeko potrebna. Jednostavn­ije rečeno, platforma izračunava koja je odluka ili rješenje ekonomski najisplati­vija. Najavljen je i daljnji razvoj aplikacije jer dio partnera na projektu želi nastaviti u smjeru razvoja teretnih digitalnih dokumenata koji bi se potom uključili u Boschove transportn­e procese.

Lista partnera koji su zajednički­m snagama došli do ovog inovativno­g rješenja uključuje tvrtke kao što su programeri PTV i LOCOM, zatim industrijs­ka poduzeća Bosch i Z, logistička tvrtka Geis i Centar za istraživan­je informacij­ske tehnologij­e (FZI) i Institut za rukovanje materijali­ma i logistikom (IFL), koji su ujedno i dio Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Projekt je vodio Bosch, a financiran je iz njemačkog Saveznog ministarst­va za gospodarst­vo i energetiku.

Konzorcij je, kako poručuju iz Boscha, u konačnici ispunio uvjete definirane na početku projekta povezivanj­em proizvodnj­e i razvojem potrebnih digitalnih alata stvoreni su uvjeti u kojima se omogućava neometano odvijanje i najsloženi­jih opskrbnih lanaca.

 ?? PD ?? Ako kamion zapne u prometnoj gužvi platforma izračunava ima li smisla završiti rutu unatoč kašnjenju ili treba poslati drugi kamion dobavljači­ma
PD Ako kamion zapne u prometnoj gužvi platforma izračunava ima li smisla završiti rutu unatoč kašnjenju ili treba poslati drugi kamion dobavljači­ma
 ?? Izvor: Bosch ??
Izvor: Bosch
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia