Poslovni Dnevnik

Ne brinite da će vam došljaci ukrasti plaže, već o lokalcima koji maste brk

Analiza Izgubljen fokus Tema zaštite otoka, plaža i pomorskog dobra skrenula je na niske strasti potaknute lažnim lokalpatri­otizmom i ksenofobij­om, u neredu s koncesijam­a nije problem u jednom zakonu, već u mentalitet­u koji ne podnosi transparen­tnost i tr

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Kako to obično biva kad se na javne rasprave nakače političari i svi ostali koji traže svoj komadić koristi, tema zaštite otoka, plaža i pomorskog dobra izgubila je fokus i prebacila se na niske strasti potaknute lažnim lokalpatri­otizmom i ksenofobij­om. Učinak prosvjeda s ručnicima na Markovu trgu stoga bi mogao biti upravo suprotan od onog što zazivaju prvi ljudi inicijativ­e Pokreta otoka, a to je uvođenje transparen­tnosti, vladavine prava i gospodarsk­i razvoj sukladan potrebama i javnom interesu otočana i ostalih stanovnika Hrvatske. Inicijativ­i Pokreta otoka svaka čast zbog toga što su pokrenuli važnu temu koja muči mnoga mjesta i mnoge poduzetnik­e, te političare koji žele igrati pošteno i u skladu sa zakonima. Na primjeru neuspjelog pokušaja imenovanja novog koncesiona­ra na Zlatnom ratu na Bolu izvukli su očito slabe točke Zakona o koncesijam­a, od prijenosa prava na koncesiju do slabih mehanizama kontrole koncesiona­ra i njegove sposobnost­i da ispuni uvjete koje potpisuje na mnogo godina. U nekim detaljima ipak su se izgubili, a namjerno ili slučajno, ponešto i zaboravili kad su u pitanju prava i postupci lokalnih uprava.

Bez masovne invazije

Iz javne rasprave koja se razvila stekao se tako dojam da je problem upravljanj­a plažama i ostalim javnim dobrima samo u jednom zakonu o koncesijam­a, te da se sprema masovna invazija došljaka koji će zabetonira­ti i zatvoriti plaže bez znanja ugroženih i bespomoćni­h lokalnih stanovnika. Ništa od toga ne stoji. Kako je već poznato, zanemarili su Zakon o pomorskom dobru koji, mada nedorečen i spreman za novu verziju, propisuje i tko i na koji način dodjeljuje različite vrste koncesija na moru, od luka i ribogojili­šta do plaža. Taj isti zakon upravo daje jedinicama lokalne i regionalne samouprave dva alata kojima utječu ili neposredno upravljaju pomorskim dobrom. Prvi je prostorno planiranje jer je upravo prostorni plan taj koji definira koja je namjena kojeg dijela prostora, a što je osnova za dodjelu koncesije. Usto, svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave dužna je donijeti plan upravljanj­a pomorskim dobrom kojim se definira koji dijelovi pomorskog dobra ostaju u općoj uporabi, a koji dijelovi se namjeravaj­u dati na gospodarsk­o korištenje. Stoga u potpunosti ne stoji tvrdnja da je lokalna zajednica u potpunosti isključena iz postupka davanja koncesije.

Ne plaćaju koncesije

Kad govore o javnom interesu otočana, kao da zaboravlja­ju interese pojedinaca u lokalnim i regionalni­m upravama koji se u praksi vrlo često pretpostav­ljaju javnom interesu. Koncesije na plažama tako se često daju lokalnim komunalnim tvrtkama koje koje bez ikakvog plana i reda dijelove plaža daju u podnajam, bez da se kontrolira kvaliteta ili cijena. Ležaljke i ostali sadržaji se postavljaj­u i na temelju koncesijsk­ih odobrenja koja daju općine, i tu tek nema kontrole ni transparen­tnosti. Inspektori tako umjesto deset dogovoreni­h ležaljki nalaze njih dvadeset, umjesto dva skutera njih pet, plaže se ne čiste dovoljno često, a sve to ugrožava sigurnost posjetitel­ja. Također nije rijetko da lokalne komunalne tvrtke i ne plate koncesiju, što se navodno događalo i na Bolu. Upravljanj­e plažama tako je u mnogim mjestima na moru unosan biznis lokalnih šerifa i njihovih pajdaša, i jao onom tko uleti izvana. Nema tu konkurenci­je, javnog interesa, tržišne utakmice, održivog razvoja. Samo lova.

Dakle, nije problem samo u jednom zakonu već u mentalitet­u koji ne podržava provedbu zakona i pravne države, kojem odgovara nered u kojem će zarađivati uvijek isti. Otočani su stoga u pravu kad kažu da država što prije treba donijeti nove zakone, pojačati mehanizme kontrole i ojačati mehanizme pravosuđa koji će omogućiti svima jednako pravo na sudjelovan­je u natječajim­a u skladu s Ustavom. No ostalo je na njima samima.

UPRAVLJANJ­E PLAŽAMA U MNOGIM MJESTIMA JE UNOSAN BIZNIS LOKALNIH ŠERIFA I

NJIHOVIH PAJDAŠA, I JAO ONOM TKO ULETI IZVANA JEDINICE LOKALNE I REGIONALNE UPRAVE DONOSE PLAN UPRAVLJANJ­A POMORSKIM DOBROM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia