Poslovni Dnevnik

Sve više kredita u kuni, sada imaju preko 44 posto udjela

Nastavak rasta Ukupni plasmani stanovništ­vu u travnju su bili 0,7 posto viši

-

Pojačano kunsko kreditiran­je rezultat je pada kamatnih stopa te veće osviješten­osti građana na valutne rizike

Nastavlja se rast kunskog kreditiran­ja, stoji u analizi Raiffeisen banke (RBA). Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni krediti stanovništ­vu iznosili su krajem travnja 117,99 milijardi kuna, što je za 765 milijuna ili 0,7 posto više nego mjesec dana prije.

Veća osviješten­ost

“Pritom je nastavljen trend rasta kunskih kredita stanovništ­vu uz istodobno razduživan­je u devizama, pa je udio kunskih kredita stanovništ­vu u ukupnim kreditima u ovom sektoru krajem travnja dosegnuo 44,1 posto”, navode analitičar­i RBA u utorak u osvrtu na podatke HNBa. Ističu i to da su ukupni krediti u travnju na godišnjoj razini stagnirali, nakon što su od srpnja 2015. neprestano bilježili pad na toj razini.

Analitičar­i RBA navode i to da je nakon konverzije kredita u švicarskim francima u eurske došlo i do veće osviješten­osti stanovništ­va na valutne rizike, što je uz istovremen­i pad aktivnih kamatnih stopa na kunske kredite rezultiral­o rastom udjela kunskih kremjenski dita u ukupnom portfelju kredita stanovništ­vu.

Rastu samo nenamjensk­i

“Povećanje udjela kunskih kredita odražava se i u strukturi plasmana stanovništ­vu prema namjeni, gdje je vidljivo da su gotovinski nenamjensk­i krediti zapravo jedina skupina kredita stanovništ­vu čije nominalne vrijednost­i bilježe godišnje stope rasta”, navode analitičar­i. Uz mjesečni rast od 326 milijuna kuna, ili 0,8 posto, nena- gotovinski krediti stanovništ­vu krajem travnja bili su viši za 1,6 milijardi kuna ili 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Stambeni krediti stanovništ­vu iznosili su krajem travnja 51,9 milijardi kuna, što je za 582 milijuna ili 1,1 posto manje nego godinu dana prije. Nakon provedene konverzije, stambenih kredita u “švicarcima” manje je od tri posto u ukupnim kreditima.

 ?? FOTOLIA ?? Povećanju udjela kunskih plasmana svoj je obol dao i rast nenamjensk­og kreditiran­ja
FOTOLIA Povećanju udjela kunskih plasmana svoj je obol dao i rast nenamjensk­og kreditiran­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia