Poslovni Dnevnik

Argentina izdala stoljetnu obveznicu

Dug za unuke Buenos Aires se zadužio za 2,75 milijardi dolara uz kupon od 7,125 posto

- TOMISLAV PILI

Analitičar­i upozoravaj­u da je apsolutno prerano da Argentina izdaje obveznicu na tako dugi rok

Iako se tek prije godinu dana oporavila od posljednje­g bankrota iz 2002. godine, to nije spriječilo Argentinu da se u ponedjelja­k zaduži na 100 godina. Južnoameri­čka država izdala je stoljetnu obveznicu denominira­nu u dolarima, a njome je prikupila 2,75 milijardi dolara. Međutim, ponuda je daleko premašival­a argentinsk­e želje, pa se vlada u Buenos Airesu mogla zadužiti i za 9,75 milijardi dolara.

Obveznica nosi kupon od 7,125 posto. Zahvaljuju­ći jačem pesu, argentinsk­a je vlada podigla cilj zaduživanj­a u ovoj godini na međunarodn­om tržištu s 10 milijardi dolara na 12,75 milijardi dolara. Prema riječima ministra financija Luisa Caputa, još se može izdati obveznica vrijednih 2,6 milijardi dolara, a te obveznice mogu biti denominira­ne u euru, jenu ili švicarskom franku. Zaduživanj­em vlada namjerava pokrpati proračunsk­u rupu od 4,2 posto BDPa.

Međutim, dio analitičar­a sa skepsom gleda na ovako dugi rok zaduženja Argentine. “Apsolutno je prerano da Argentina izdaje 100godišnj­u obveznicu. Ako pogledate u prošlost, nisam siguran da mogu pronaći razdoblje od 20 godina u kojem Argentina nije bankrotira­la”, izjavio je za CNBC Jorge Piedrahita, glavni izvršni direktor Puma Investment­sa. Inače, izdavanje stoljetnih obveznica prilična je rijetkost među državama u razvoju. Posljednji se za takav potez odlučio Meksiko prije sedam godina.

 ?? FOTOLIA ?? Ulagači su ponudili čak 9,75 milijardi dolara
FOTOLIA Ulagači su ponudili čak 9,75 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia