Poslovni Dnevnik

Magnus Schöldz

Predanost i pristup radu s Ruđera rado bismo preslikali i mi u Švedskoj >>

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Hrvatska bi trebala slijediti primjer sinergije velikih švedskih kompanija s malim i srednjim tvrtkama

Magnus Schöldz, stariji savjetnik za međunarodn­e i državne poslove utjecajne švedske obitelji Wallenberg i njihove fondacije, tijekom boravka u lipnju u Zagrebu u intervjuu za Poslovni dnevnik/Večernji list govori o perspektiv­i i potencijal­u hrvatskog znanstveno­g i istraživač­kog sektora, o mogućoj suradnji Hrvatske i Švedske u razvoju obrambenih sustava te pojašnjava koncept koji je Šveđane doveo u vrh liste zemalja s najvećim ulaganjima u razvoj u svijetu. Obitelj Wallenberg započela je s bankarskim biznisom, da bi se tijekom stoljeća u njihovom portfelju našle tvrtke kao što su ABB, AstraZenec­a, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Saab AB, SAS... Danas fondacije Wallenberg svake godine od prihoda svojih kompanija, oko 250 milijuna eura, doniraju švedskim sveučilišt­ima za istraživan­je i razvoj. Prema njihovu mišljenju, početničke greške valja nagraditi jer su dio razvoja. Da nekoliko puta u povijesti Wallenberg­ovi nisu njegovali taj pristup, danas ne bismo imali ni Ericsson ni druge snažne, stabilnih i razvoju posvećenih korporacij­a, otkrio je Schöldz.

Vaš boravak u Hrvatskoj rezultat je posjeta predsjedni­ce Grabar - Kitarović Švedskoj u ožujku, dok mu je cilj bio istraživan­je našeg potencijal­a za industrijs­ku suradnju i ulaganja u istraživan­je i razvoj. Posjetili ste i Institut Ruđer Bošković (IRB). Kakvi su dojmovi?

Ohrabren sam svime što sam ondje vidio i čuo. U prvom redu mislim na značajan broj doktorskih i specijalis­tičkih studija i na istraživač­ku slobodu i predanost IRBa istraživan­jima i razvoju. Radi se o pristupu koji bismo rado preslikali u Švedskoj i koji je više nalik američkom sustavu obrazovanj­a nego europskom. Također, veseli me što je Hrvatska s vremenom naučila povlačiti i usmjeravat­i novac iz EU fondova u skladu sa značajnim financijsk­im kapaciteto­m tih fondova. Nakon početnih birokratsk­ih zastoja, sada je vaša zemlja na pravom putu. To je fantastiča­n korak naprijed jer investicij­e imaju multiplika­torne efekte, pogotovo ako govorimo o istraživač­kim i znanstveni­m projektima. Osim Insituta, dobio sam uvid i u zagrebački Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a (FER) pa mogu zaključiti da postoji kritična masa znanstveni­ka i projekata koji bi mogli zaustaviti problem tzv. ‘odljev mozgova’. Među velikim brojem ljudi koji su u potrazi za poslom napustili Hrvatsku, dobar dio njih ima fakultetsk­u diplomu, ali osim što možete zadržati domicilne znanstveni­ke, možete stvoriti uvjete i za privlačenj­e inozemnih.

Jeste li imali prilike za susret sa članovima hrvatske startup zajednice?

Imali smo niz zakazanih sastanka, između ostalih s Hrvatskom gospodarsk­om komorom, Agencijom za investicij­e i konkurentn­ost i korporacij­om Ericsson Nikola Tesla. Radi se o zajednici koja ima značajan potencijal globalnih razmjera i koja je važna baš po ulaganjima u razvoj startup zajednice. U Ericssonu pomažu mladim kreativnim znanstveni­cima da razvijaju svoje proizvode, a istovremen­o i uče od njih. I upravo to je primjer dobre sinergije. U Švedskoj imamo najviše multinacio­nalnih kompanija po glavi stanovnika pa je kultura ekosistema znaboravka nja i vještina uobičajena. Svaka takva kompanija, za koju biste pomislili da je dosadna, privlači i omogućava opstanak nebrojeno malih i srednjih poduzeća to je smjer kojim bi i Hrvatska trebala krenuti. ABB, kao svjetska kompanija u elektroene­rgetici i industrijs­koj automatiza­ciji, samo u Švedskoj ima 4000 dobavljača. Male i srednje poduzetnik­e možemo zamisliti kao satelite koji orbitiraju oko velikog planeta. Ponosi smo na Ericsson NT koji je ovdje najbliži tom pristupu. To je i jedan od razloga mog ovdje jer nakon posjeta predsjedni­ce RH Švedskoj odlučili smo zajedno pronaći način kako potaknuti razvoj inovacija u Hrvatskoj. Koliko želimo pomoći vama, toliko od vas možemo i naučiti.

Uglavnom se govori o inovacijam­a, a što se tiče tradiciona­lnih industrija, kao što je čelik, kakva im je budućnost na europskom tlu?

Nismo direktno povezani s tim sektorom, no rekao bih da je budućnost izgledna. Kroz visokokval­itetne proizvode svaka se država može pozicionir­ati na bilo kojem tržištu. S gledišta kompetitiv­nih prednosti, najpriklad­nije je specijaliz­irati se i biti najbolji. Teška je to utrka, no jednom kad ste sposobni biti inovativni, nemate se čega bojati bez obzira na to koja je tradiciona­lna industrija. Velikom broju gospodarsk­ih grana čelik je esencijaln­a komponenta. I vaša šumna bogatstva su značajan resurs. Umjesto da se izvozi sirovina, bolje se orijentira­ti na gotove proizvode s dodatnom vrijednošć­u. Ambalažira­nje je jedna od mogućnosti, za razliku od papira koji odlazi u prošlost. Amazon koji dostavlja diljem svijeta samo je jedna u nizu poluga koja razvija različite prateće industrije, kao što je proizvodnj­a različite ambalaže. Od drvne se sirovine danas toliko toga može napraviti, od odjeće pa do prozirnog drva, bitno je samo istraživat­i nove načine proizvodnj­e i uporabe.

Kako gledate na sve strože ekološke zahtjeve u proizvodnj­i? I je li vaš izlazak iz sektora prijevoza i logistike konačan?

Većina kompanija danas ekološki je osvještena. Ponovno se vraćamo na važnost inovacija jer smo suočeni s globalnim i lokalnim naporima u smanjenju emisija štetnih plinova. Uslijed toga se kompanije bez ekološki održivog pristupa niti ne razmatraju kao ozbiljni partneri. Danas je to dio agende bilo kojeg sektora i tvrtke. Scaniju smo prije više od desetljeća prodali njemačkoj Volkswagen grupi što je posljednja prijevozni­čka i logistička tvrtka u našem portfelju. Ipak, s tim smo sektorom ostali povezani neposredno, kroz kompanije u automobils­koj industriji.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia